Reklama

Reklama

Člověk a sobi karibu

(TV film)
  • Francie Yukon : Sur les traces des caribous (více)

Obsahy(1)

Kim Pasche je specialista na životy pravěkých lidí. Žije na Yukonu v jedné z nejdivočejších oblastí naší planety deset let v naprostém osamění. V současnosti se věnuje migraci divokých polárních karibu, kteří existenčně zajímali lovce z neolitu... Experimentální archeolog Kim Pasche cestuje světem po stopách našich předků lovců a sběračů a pátrá po vzniku moderních společností. Na kanadském severu ve společnosti traperů poznal život v lesích, život spojený právě s lovem, rybolovem a sběrem. Tentokrát na něj čeká jiné dobrodružství. Chystá se vyrazit na území indiánů Kučinů, lidí, kteří tuto zemi obývají už nejméně patnáct tisíc let a mají ji v posvátné úctě. Cestou na výpravě ho bude provázet Stan. Odjakživa byl stopařem a lovcem a je jedním z posledních strážců paměti svého lidu. Sami, bez společnosti dalších lidí, půjdou po stopách zvířat, která kdysi zajišťovala Kučinům přežití. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument, který pohladí na duši. Překrásná příroda kam se na věčně zmrzlou půdu permafrost homo economicus nenasáčkoval,  aby prostředí bohaté na zdroje zdevastoval. Sympatické udržování místních kultur, které přírodu chrání. Richardsonovo pohoří na severu ohromuje. Cestovatelé nemají možnost nijak přivolat případnou pomoc. https://www.ceskatelevize.cz/porady/13451867940-clovek-a-sobi-karibu/ ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Samotný návrat k moudrosti přežití indiánů je nesmírně zajímavý. Zvláště pak v místech, kam ještě lidská touha po nerostném bohatství nedosáhla. Je zajímavé, kolik toho zvládli pravěcí lidé vyrobit sami bez strojů, ale zároveň se chovat k přírodě šetrně a s rozmyslem. Osobně jsem jim místy záviděl ten klid od lidí a jen nádherný hluk přírody s barevnou pastvou pro oči. V tomto smyslu je dokument úchvatný. Druhá stránka mince je, že se mi úplně nelíbilo, jak zabili bobra. V celé Evropě je bobr krajně ohrožený a u nás navíc i chráněný. Nevím jak tedy v Kanadě, ale zajít až tak daleko bylo myslím zbytečné. ()

Reklama

Galerie (105)

Reklama

Reklama