Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (371)

verbal 

všechny recenze uživatele

Sa máte, maďarskí bratia. Vaša sviňa už je takmer v klobásach, na tu našu, u vás vyžratú, sa ešte len varí voda. Aj u nás vieme, že tento Arpád Huňády je bulvárne hovado a tendenčne manipuluje fucktami, no na každom šprochu ... Čiže aj pres tu čisto náhodnú podobu Kočnera a Fica, fiktívnu krajinku kdesi medzi Žilinou a Segedínom a lopatistický prstovýcic z veľmi pravdepodobných chýr ide o filmík pekne nakrútený, kulantne zahraný, primerane bulvárne zábavný a pri porovnaniu s našimi pomermi aj ľahko uveriteľný. Po niečom takom by naša sviňa iba na mesiac zmizla z očí, kým by sa to neupokojilo, a potom vyliezla s tým, že ide len o štvavú kampaň a že nikdy neodstúpi, nech sú dôkazy akokoľvek presvedčivé, a aj keď ho 300 000 ľudí pravidelne posiela na demonštráciách do piče. A tak tu zatiaľ len vrúcne dúfame, že naša voda bude čoskoro tiež dostatočne horúca na sparenie ďalšej maďarskej svine. Zo srdca vám prajem, nech je ta vaša nová sviňa menej nenažratá než ta predchádzajúca, a čo najmenej fiktívnych filmov podľa neskutočných udalostí. Ale nabudúce si ten export zmrdov radšej vopchajte do riti, nech ostanú pod Tatrami a honia si tam motýle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne aj u nás sa môže natočiť dobrý film, a nemyslím si, že by si zaslúžil tak nízke hodnotenie. Na červené čísla rozhodne má. Pomerne jasne poukazuje na princíp fungovania našej politiky, za čo veľké plus. Myslím, že pred pár rokmi by niečo takéto ani nevyšlo. Netvrdím, že všetky fakty sú kóšer, minimálne jedna dejová linka bola nafúknutá, ale to len preto aby sa dej mohol lepšie zlepiť a zlepšila dramatizácia už aj tak ľudsky odporných udalostí. A Vajda... no ten bol perfektný, s tým brušiskom a v nafukovacej kačici... to nemalo chybu. A Kočnera zahral vynikajúco, i napriek tým vulgarizmom, aj keď na druhú stranu je jasné, že tam patrili. Za mňa veľká spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Môj názor na film "Sviňa" bude trošku zložitejší. No je treba si niečo povedať. V prvom rade poviem, že sa na film dá pozerať dvomi očami. Ako fiktívny príbeh (ako sa to na začiatku prezentuje) alebo ako film inšpirovaný skutočnosťou. Ako fiktívny príbeh to podľa mňa funguje veľmi dobre. Ako príbeh podľa skutočnej udalosti je to dobré tiež, no myslím si, že trošku mohli tvorcovia lepšie spracovať časovú líniu. Pretože miestami vôbec nemám šajnu koľko rokov alebo mesiacov od jednotlivých udalostí uplynie. A tvorcovia miestami chcú toho ukázať veľmi veľa. Môj pocit je, že ak by sa sústredili na niektoré udalosti trošku viac, mohol byť film o niečo silnejší. Myslím si, že ho ale veľmi výrazne zdvíhajú jeho herecké výkony. Najmä keď viete, koho títo herci v skutočnosti reprezentujú (aj keď podobnosť čisto náhodná - jak inak). Jozef Vajda je vynikajúci. Marko Igonda takisto. Myslím si, že si dokonca priam ukážkovo osvojil predsedovu rétoriku. Spolu aj s miestami, kde rád dáva prestávky. A samozrejme si vypočujeme aj nejaké známe výroky. Diana Mórová je takisto skvelá. A je skoro až fascinujúce ako jednoducho sa dali niektoré veci pre ňu vybaviť. Pri niektorých scénkach v tomto "resocializačnom zariadení" mi bolo vnútorne horšie ako keď som pozeral "Špinu". Vie to byť skutočne silné. No potom sú tu momenty, kde film vyslovene premrhal svoj potenciál. Nechcem ísť do spoilerov, no povedzme, že počas filmu sa objaví jedno telo. A myslím si, že to malo byť zachytené oveľa silnejšie. Pretože potenciál k tomu, aby sa tam niečo pridalo bol. Lenže film sa snaží zachytiť toho čo najviac. A tam to trošku začína zlyhávať. Pretože radšej by som sa viac venoval iným miestam viac. Napriek tomu si ale myslím, že film je treba vidieť. Hlavne teraz pred voľbami. Pretože je smutné, že najsilnejšou stranou na Slovensku sú stále najväčší pokrytci a zlodeji. A je to tak paradoxné, až je mi z toho zle. Hodnotenie: B+ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já dám vysoké hodnocení a to především proto, že slovenští bratři maj koule na to pojmenovat čitelně a jasně ty strašně odporný věci a ukázat na viníky. Toho se u nás ve státě nikdy nedočkám. Musím říct, že mě bylo blivno, protože i když mě to spojení politiky a obchodu s bílým masem ještě ke všemu za náklady státu přišlo už až moc fest, celkový podání a hlavní pointa spojení organzovaného zločinu a politiky s církví na mě působila bohužel velmi věrohodně. Toho slovenského novináře je mě strašně líto a u některých scén se ve mě vařila krev, bohužel já jsem v tomhle pesimista a nemyslím si, že se něco změní, pokud se nezměníme my všichni, ale říkej to ve státě, kde mnozí zdejší kolegové považují za normální stahování filmů co běží v kinech, hold někdo stahuje eu dotace někdo filmy, každý dle svých možností. Navíc volat po odvolání Babiše a dovolávat se tzv demokratických stran, který tenhle stát dávno před Babišem proměnili v Palermo na mě působí jak hodně absurdně cynická komedie. Sorry Slováci, že jsem si to gaunerství co se u Vás děje / dělo a o kterým vypovídá tento film převedl na naše poměry, ale takový jsem měl pocity během tohoto filmu. Občas mě ten film přišel příliš "zrychleny" a v mnohém nedovyprávěný, ale podstata sdělení je natolik silná, že přemlátí i určité výhrady, které bych k filmu měl. ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Scény z domu novinára a jeho snúbenice boli nakrúcané v renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. (Plaque)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)

Reklama

Reklama