Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, líbilo se mi to víc než Snyderův remake. Zombie sice působí směšně a zub času zapůsobil snad na všech složkách snímku, přesto se svšak jedná o velkou zábavu. Velmi se mi líbil hudební doprovod, jen je v některých scénách až příliš výrazný, dobrý byl též scénář, jen některé scény - i když nejsou nudné - by klidně mohly být vystřiženy. Začátek se odehrává ve velkém tempu, seznamujeme se s hrdiny a musím se přiznat, že tahle herecká sestava mi vyhovovala, bavil jsem se do té doby, než se do obchodního domu přiřitila partička motorkářů, jejich řádění narušovalo doposavadní tempo snímku a prostě se mi tam vůbec nehodili, ještě že jejich náštěva neměla dlouhé trvání. Takže u mě rozhodně spokojenost, nečekal jsem, že to po letech bude až tak zábavné. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení režisérského sestřihu: Romero je cynik. Tupé davy pomalu se klátící skrz obchodní centrum za doprovodu málem cirkusové hudby, to je zážitek na celý život. Zároveň se mu daří budovat napětí, akční scény jsou velmi dobře zinscenované a gore efekty jsou špičkové (v průběhu filmu se mne matka zeptala, proč koukám na film, kde lidem rvou z těla střeva). Nemluvě o abslutně bezchybně navazujícícm střihu, dnešní Hollywood by se měl učit. Problém mám ale s délkou. Romero absolutně nezvládá tempo a po hodině a půl jsem trpěl, úpěl a nakonec jsem film dal na dvakrát, ačkoliv to sám nesnáším a vraždil bych za to. Těch 20 minut navíc je znát a i 126 minut je imho moc. Když si vemu, jakou parádní muziku natřískal Zack Snyder do 110 minut... P.S. Gaylen Rossová je tu překrásná... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se současným remakem v této Romerově klasice zombíci nejsou tím prvkem, který by naháněl strach. Lehce ironicky řečeno, místo nebezpečných predátorů se tu komíhají mátožní chudáčci, které můžete mlátit pěstí, strkat je či rozetírat jim dorty po tváři a celkem nic moc vám nehrozí. Samozřejmě, že trochu přeháním, ale občas byla nemohoucnost mrtvolných hladovců opravdu do očí bijící. Pokud jde o masky, ve srovnání třeba s Fulciho zombíky jsou zde ti Romerovi v drtivé míře pouze bledí ve tváři a vizuálně spíše připomínají člověka, který snědl něco špatného a pochoduje na záchod, aby se vyzvracel. Vážně pojaté scény se tu schizofrenně bijí s ironickou nadsázkou, ale díky bohu za ní. Tolik proklamovaná kritika konzumní společnosti, která nemůže žít bez svých supermarketů ani po smrti (huh!! toť ale protimluv:o), není zase tolik výrazná a co moc Romerovi nejde, je psychologizace postav. Z možnosti přiblížit pocity lidí, kteří žijí v izolaci obklíčeni hordou "živých mrtvých" a se svým novým osudem se musí psychicky vyrovnat, šlo vymáčknout mnohem více a především zajímavějším způsobem. Takhle Romero místama nudí a uspává, místama baví, ale určitě tu chybí nějaká stěžejní scéna, která by se člověku zaryla do hlavy razancí zombího kousnutí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že zombie byli slabší, moc strachu z nich nešlo a stačilo umět trochu běhat a nebyl problém jim utéct, takže jediné nebezpečí bylo v jejich množství, ale zase uměli skvěle odkusovat části těla (zvlášť ke konci to byly dost nechutné scény). Na to, že ten film je skoro 30 let starý, funguje pořád dost dobře, má skvělou atmosféru a zajímavý děj, dobře prokreslené charaktery postav (ke všemu přežije moje oblíbená), takže drobné nedostatky s radostí přehlédnu. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Natáčení v obchodním domě bylo odloženo na dobu po Vánocích, protože by bylo příliš nákladné, aby se sundávala a znovu instalovala vánoční výzdoba. (Mr.Hudson)
  • Scény s Stephenen, Peterem, Rogerem a Frannie ve vrtulníku nebyly nikdy točeny ve vzduchu. (DivX)
  • Sledgeova (Taso N. Stavrakis) střeva jsou skutečná kraví střeva. Zakomponovat skutečné vnitřnosti byl nápad Toma Saviniho, který bydlel u jatek. (Mr.Hudson)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama