Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejde úplně o klasický vězeňský film, ač se to první půlhodinu může zdát. Brubaker svádí boj jedince proti systému, který je zdánlivě neotřesitelný a stává se vlastně trochu takovým panem Smithem v oblasti vězeňského průmyslu. Z toho se dá jasně usoudit, že trocha idealismu je bezpodmínečně nutná. Naštěstí ale film nijak nepotápí, naopak ho povznáší a dodává mu trochu toho Darabontovského éteru. 7/10 ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Klasická Redfordova kritika systému, tentokrát zaměřená na nelidské podmínky v amerických věznicích a obecně inherentní tendenci člověka sklouzávat k autoritativním a mocichtivým praktikám, přičemž chybět nesmí kupa moralizování a jeden ultrasilný charakter (čí asi?). Škoda přepáleného konce, tam už to chtělo ubrat. 8/10! ()

Reklama

Indiana 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film z vězeňského prostředí, jehož hlavním hrdinou tentokrát není trestanec, ale ředitel věznice. Potom, co ale ve Wakefieldu vykoná pořádek a vězni se tam stmelej a žijou si líp, sem z toho měl takovej ten podobně správňáckej pocit jako u Vykoupení z Věznice Shawshank, se kterým bych Brubakera kvalitativně směle srovnával. Plus zatim asi nejlepší výkon Roberta Redforda (zatim s nim nemám nakoukáno vše). 9/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sluší se zatleskat. Možná se mi někteří z uživatelů vysmějí, ale opravdu jsem nevěděl, že nový trestanec Robert Redford ve skutečnosti jen poznává otřesné podmínky a poměry, které panují ve věznici, které vlastně nově šéfuje. Když vidí tu hrůzu kolem, začne zásadový chlapík s reformami – brzy však narazí. Nejen na personál věznice a podnikatele z okolí, kteří vězně za vidinou zisku zotročují, ale hlavně na politický tlak. Solidní kritika zaoceánského vězeňství má co říct i v dnešní době, a to film posunuje o stupínek nahoru. Režisér výtečného taktéž vězeňského dramatu Frajer Luke Stuart Rosenberg nechce dojímat, chce jít důrazně za svým – stejně jako vzdělaný ředitel. Výborně napsané, stejně tak i zahrané. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě autentické - film se zakládá na skutečném příběhu ředitele věznice z roku 1968. Přidána byla pouze úvodní Redfordova hra na schovávanou. Jeden z mála filmů o čistém idealistovi, kterému jsme schopni věřit. 130 minut syrové, ale pravdivé podívané. Otázkou je, zda emočně silný konec a "povzbuzující" titulkový dovětek je na místě. Hodně působivé - možná ale zbytečně hollywoodské - dobrý dojem z filmu však v každém případě zkazit "nedokáže." ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)
  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno