Reklama

Reklama

Alicent je znepokojena Aegonovou Malou radou a Rhaenyra dospěje k osudovému rozhodnutí. (Max)

Recenze (52)

Tom10000 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.díl 2.série. Po více než roce a tři čtvrtě se vracíme zpátky do Západozemí, do světa Targaryenů a draků. A zvláště do doby, kdy válka téměř číhá za rohem, aby vypukla. Rhaenyra, právoplatná dědička Železného trůnu a Sedmi království, trpí pro ztrátu svého syna, jehož zabil potomek Alicent, matky druhého, avšak násilím dosazeného panovníka Sedmi království. Toho pro jeho mládí a namyšlenost vůbec nezajímá vláda, raději si užívá popíjení se svými sluhy. Na jeho straně však stojí nejen skutečnost, že to on sedí na Železném trůně, ale i zdánlivá legitimita coby vládce. Má pobočníka, jenž už sloužitl jeho dědovi Viserysovi, má u sebe odevzdanou matku, a též sestru a bratra. Jenomže Rhaenyře zase pomáhá její bratr Daemon, sestra Viseryse, a další spojenci. Nyní záleží na tom, která strana válku zahájí. A Rhaenyra se začíná činit jako první. Skrze Daemona vyšle do paláce na Rudé baště dva vrahy, aby zabili bratra Egona, jednohokého mladíka, a tím se pomstila za smrt svého syna. Oba muže ale svírá strach. A proto vtrhnou do pokoje jejich sestry, kde ji, bezbrannou, pohrozí smrtí, a jejímu synovi uříznou hlavu. Zděšená dívka prchá s dcerou, seč jen může, za Alicent, kde vše vyzradí (...). 80 procent. Slušný rozjezd, ale opravdu, jen rozjezd. Nic dramatického první půlku nečekejte, to až tu druhou. ()

3T 

všechny recenze uživatele

První epizoda startuje zbrusu novým intrem za doprovodu staré dobré znělky, ve které tvůrci pracovali s motivem výroby tapisérie a znázorněním tkaní nití, jež postupně utváří obrazy z bojiště. Milovníci akčních scén sice hnedle na úvod nedostanou žádnou epickou bitvu, ale diváci se mohou těsit na jedno peprné překvapení i jeden zásadní zvrat. Zasvěcení potě vědí, že před válkou bylo zapotřebí dokončit kapitolu Blood and Cheese. Tento díl lze tedy v mnoha ohledech přirovnat k Baelor (S01E09) a Deště Kastameru (S03E09) z původní série, takže krev znovu poteče proudem. Coby čtenáře mě velmi pozitivně překvapilo, jak seriáloví showrunneři knihu obohatili přidáním dalších aspektů či minipříběhů, v čemž nadále pokračují i ve 2. řadě s pár výjimkami, jako jsou kupřikladu (ne)nalezené ostatky prince. Chybí tu pak jedna postava, druhý v následnické linii, avšak tuto okolnost přežiji s ohledem na to, že skoro celá Hra o trůny byla vycucána z prstu a inkriminovaný charakter je vlastně důležitý jen pro jednu bitvu z mnoha. Možná také showrunneři zvolili stejnou strategii a od 2. sérii se více odchýlí od předlohy, tedy od informací z fiktivní kroniky. A jak víme z historie, ze které autor čerpá, středověcí kronikáři si dost vymýšleli.  Proto mi dává smysl, že se v lecčems seknuli i mistři z Citadely nebo jen důvěřovali špatnému zdroji. Více ukáže až čas, nemohu se dočkat dalšího dílu. 🖤 #TeamBlack ()

Reklama

FlowTekk 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, měl jsem hodně vysoký očekávání, myslím, že zaslouženě. 3/4 dílu klasika, jak jsme zvyklý, ale konec je naprostá katastrofa, že jsem u toho měl flashbacky na 8. sérii. Do teď mi nepřišlo, že je Daemon nějak za míň, ale že si najme na tak důležitý úkol první bezdomovce, který potká, jsem fakt nečekal. Nějak si to tak nakráčí do Red Keep, ve kterým v době začínající války není jediná hlídka a scéna Helaenou je prostě utrpení sledovat. Což je vážně škoda, jelikož to měl být šok podobný Red Wedding, ale místo toho to celý působí nedomyšleně. Doufám teda, že je to z důsledku vystřízlivění scénaristů po stávce a další díly už takový zklamání nebudou. ()

betyvlckova 

všechny recenze uživatele

Je to tady hra o trůny respektive rod draka je zpět a v plné parádě. Už jenom při úvodní znělce na severu mi do očí vhrkly slzy.  Příběh se posunul kupředu a to v dobrém. Žádná linka nenudila nebo nebyla zbytečná.  Je pravda, že závěr s B&C mohl být ještě lepší kdyby se drželi knížky, ale v tom nevidím zásadní problém. Hlavní je, že zbytek byl perfektní a připravuje válečnou půdu pro budoucí epizody či série. ()

mvukotic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď ten najlepší zážitok sprostredkuje práve moment, kedy sa pripomína pôvodný seriál Game of Thrones sekvenciou na Severe a na The Wall (veď toto poznáme zo Star Wars produkcie, že áno). A nevravte mi, tí príčetnejší fanúšikovia HoTD, ktorí ale vedia a chápu, že HoTD je skrátka iba slabší odvar prvého seriálu, že ste to tak pri prvých minútach novej série nemali. King's Landing opäť totálne sprasený divnými bezfarebnými temnými filtrami - kam sa podel ten slnečný teplý ale o to zradnejší a intrigami podkopaný 'Dubrovnik', ktorý krásne kontrastne ku chladnému a šedivému Severu pripomínal, aký je Westeros veľký a rôznorodý? Olivia Cooke a Rhys Ifans opäť studené čumáky bez charizmy (nová Cersei a Tywin? Ale prosím vás :D) a jediná ako tak schopná herečka v hlavnej úlohe sa tu len mihne, lebo hľadá a následne oplakáva...koho? Sto euro každému, kto si pamätá tvár obete Aemondovho egotripu zo záveru prvej série. Ale aspoň sa tu dejú veci, epizóda rýchlo odcípa, predloha sa adaptovala pomerne verne a dobre a na jedno pozretie raz za život stačí. 7/10 ()

Galerie (65)

Reklama

Reklama