Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 2
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (142)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kiež by som mohol napísať, že to bolo tak dobré, ako "Game of Thrones", no stále je to v rámci intrigovej "zábavy" dostatočne dobrý námet, ktorý bude fanúšikov tejto seriálovej fantasy delikatesy baviť. Keď sa ďalšími sériami dostane na pútavejšie postavy, ktoré budú charizmou výraznejšie, je veľký predpoklad, že "nástupca" v podobe "House of the Dragon" bude viac ako solídnym pokračovaním "Game of Thrones". ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel Hry o trůny bodoval ve všech aspektech. Nádherné kostýmy, rekvizity a interiéry se střídaly s opulentními exteriéry a trikovými záběry nejen na draky, protože tady už nebylo nutné šetřit jako v první řadě původního seriálu. Zkušeně vedená kamera zabírá atmosféricky a úsporně, leč jasně čitelně nasvícené scény, jež hudbou znovu doprovodil dvorní mistr Západozemí Ramin Djawadi. Především je ale Rod draka mistrovsky napsaným a zahraným dramatem plným trojrozměrných a nejednoznačných postav. Oproti posledním řadám Hry o trůny je méně rozkošatěný, více se soustředí na mocenské intriky, znovu více čerpá z historických reálií evropského středověku (resp. raného novověku). Nesmírně efektně i efektivně vypráví slovem i obrazem, textem i subtextem. Rod draka měl nelehký úděl navázat na povětšinou vynikající Hru o trůny a zároveň znovu přesvědčit ty, jež osmá řada odradila. Povedlo se to skvěle. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma nesklamalo filmové dielo tak, ako Rod draka. Divák ho musí porovnávať s Hrou o tróny, ktorej som po tomto seriáli musela zdvihnúť pôvodné hodnotenie zo štyroch na päť bodov. Prečo to sklamanie? Seriál ťaží práve z úspechu megaseriálu, ale nedokáže sa mu ani zďaleka priblížiť - od slabého hereckého obsadenia, v polovice série nezmyselne zmeneného za "staršie" verzie hrdinov. Vo všeobecnosti tu chýba výrazná (výrazné) herecké postavy, ktoré by dej ťahali dopredu. Dialógy sú rozťahané a musíme si zvyknúť, že cieľom je vydať princeznú. Donekonečna. Draci odviedli svoju prácu dobre, ale aj tak nedokázali vyplniť deravý scenár založený na intrigách, ktoré nudia. ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Je to dost vtipné, jak byla v jednu chvíli Hra o Trůny ten nejlepší seriál na světě, avšak díky poslední sérii na ni najednou zanevřely tuny fanoušků a není na ni vzpomínáno příliš v dobrém. A nyní se to zase obrací, tedy vrací k tomu, co všichni zbožňují, tedy k ohni, smrti, maximum dramatu a (sem tam) i drakům. Obsazení je perfektní, naprostými oblíbenci jsou Matthew Needham (Lord Larys Strong), který dokonale imituje lstivost Malíčka a Rhys Ifans. Jediné, co bych vytkl, je až příliš podobný plot ke GoT, kdy se zase opakuje drama, kde se všichni vehementně snaží získat  Železný Trůn pro sebe. Čekal jsem něco trochu jiného, tak snad těch dalších 8 seriálů ze světa pera G. R. R. Martina bude trochu více originálních. 85% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (9/10). Západozemí je zpět baby! V plné dračí síle a je to zatraceně sexy. Po držkopádu posledních sérií Game of Thrones bylo mé očekávání velmi opatrné a převažovala spíš skepse. Mé obavy byly však sežehnuty na popel hned v první epizodě a já jsem s radostí nasedl na tuto nezapomenutelnou jízdu na několik týdnů. Byla to cesta, která byla zakončena exkluzivní kino projekcí posledního dílu, což byl teprve zážitek. Je něco se dívat na seriál doma, ale když vidíte poprvé v životě epizodu nějakého seriálu na velkém plátně, tak je to silný zážitek, který vás vtáhne ani nevíte jak. House of the Dragon není žádný seriál, kde by byly monumentální a epické bitvy. Tohle je seriál, který staví na dialozích a od nich odvíjí celý následný děj. Intriky a pletichaření je hlavní náplní v tomto dračím dezertu, který jsem s radostí slupnul jak malinu. Casting je perfektní a Matt Smith si od prvních epizod získal mé srdce a věřím že i většiny fanoušků. Ještě bych vypíchnul další trefu do dračího a tou je Ewan Mitchell, který hraje jednookého fantoma. Nevím, jestli ho miluju nebo ne (spíš ano). Ramin Djawadi mi ukázal už u jeho předchozích projektů, že patří ke skladatelské smetánce. Jeho soundtrack je však ztělesněním čiré dokonalosti a když na scénu přicházejí dlouhé a táhlé záběry, nebo jenom nějaká epická korunovace nebo nástup na trůn, tak on vytasí něco, co vás zasáhne na to správné místo a díky němu jsem se taktéž cítil u House of the Dragon  jako doma. Převažuje ve mně naprostá spojenost a všechny křivdy jsou vůči Game of Thrones odpuštěny. Teď už jenom můžu s radostí očekávat druhou sérií, která ovšem bude tentokrát seriálovou událostí roku. Tady bylo hodně těžké vybrat tu nejlepší epizodu za celou sérii, protože tady máme celou plejádu úžasných scén a momentů, které se odehrávají napříč celým seriálem. Nakonec jsem však zvolil epizodu, která mě na konci několikrát přežvýkala a nakonec jako flák masa vyplivla. Nejlepší epizoda: Driftmark (S01E07) ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Fanouškům Hry o trůny (od r. 2011) může Lord Jason (Jefferson Hall) spolu se svým dvojčetem Tylandem (Jefferson Hall) připadat povědomě. Je to dáno tím, že herec Jefferson Hall se objevil jako Ser Hugh z Vale ve dvou epizodách 1. série Hry o trůny. (Veskoslav)
  • Během událostí Rodu Draka je naživu poslední z velkých draků, kteří se účastnili dobyvačné války v Západozemí, kdy království následně sjednotila pod jednu korunou. Byla jim dračice Vhagar, na které jezdila královna Visenya Targaryen, starší sestra Aegona Dobyvatele. (Veskoslav)
  • Lyman Beesbury (Bill Paterson) říká: „Je mi šest a sedmdesát let“. To z něj dělá vzácný příklad postavy, která je v seriálu mladší, než ve zdrojovém materiálu. V knihách Beesburymu bylo 80 let, když zemřel. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama