Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (142)

LUKICKK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosahuje to kvalit GoT (nepočítaje 8 série)? Ne. Lze těchto kvalit ještě někdy dosáhnout? Pochybuji. Dosahuje to dostatku kvalit, které mělo GoT a dělá tento seriál nejlépe jak může? Ano. Bavilo mě to? Velmi. Doporučuju toto všem co viděli GoT? Definitivně. Za mě opravdu povedené, jsem spokojen dostal jsem co jsem potřeboval a chtěl a mám z toho radost. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel Hry o trůny bodoval ve všech aspektech. Nádherné kostýmy, rekvizity a interiéry se střídaly s opulentními exteriéry a trikovými záběry nejen na draky, protože tady už nebylo nutné šetřit jako v první řadě původního seriálu. Zkušeně vedená kamera zabírá atmosféricky a úsporně, leč jasně čitelně nasvícené scény, jež hudbou znovu doprovodil dvorní mistr Západozemí Ramin Djawadi. Především je ale Rod draka mistrovsky napsaným a zahraným dramatem plným trojrozměrných a nejednoznačných postav. Oproti posledním řadám Hry o trůny je méně rozkošatěný, více se soustředí na mocenské intriky, znovu více čerpá z historických reálií evropského středověku (resp. raného novověku). Nesmírně efektně i efektivně vypráví slovem i obrazem, textem i subtextem. Rod draka měl nelehký úděl navázat na povětšinou vynikající Hru o trůny a zároveň znovu přesvědčit ty, jež osmá řada odradila. Povedlo se to skvěle. ()

Reklama

Muel 

všechny recenze uživatele

| HBO Max | Návrat na Westeros ohromne potešil. GoT je moja strašná srdcovka a nie, 8. séria mi ten seriál úplne neskazila, pretože tých 7 sezón mi už nik nevezme. A jo, je cítiť, že GoTko je späť a House of the Dragon som si veľmi užil. Skôr to pripomína skoršie sezóny GoT, čiže menej veľkoleposti a viac rečí, ale ten setup tu proste byť musel. Čiže výborné, ale od druhej chcem viac zvratov, drakov a viac likeable postáv, pretože tie časové skoky trocha zapríčinili to, že som si niektoré postavy včas nestihol obľúbiť. Ale drbať na to, GoTko je späť, bejby! | Hodnotenie: 8/10 | ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc domů, málo draků.... můj hlavní problém netkví v tom, že by tenhle spin-off nebyl kvalitní; to určitě ne. House of the Dragon však staví na všem, čím mě Hra o trůny odjakživa srala nejvíc – na politikaření a nekonečným žvanění o ničem. Tenhle fikční svět mě zkrátka nikdy nebavil a nikdy snad bavit ani nebude.... zarytý fanoušci Game of Thrones to ale nejspíš budou milovat no matter what. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[54%] Máme tu prequel k Hře o trůny … No, tak já nevím jak mám začít. Zkusím to … Hru o trůny mám rád, sice nejsem až tak velký fanda toho seriálu, 2 a 3 série mi přišla pozvolnější, knihy jsem nečetl, ale svoji hmatatelnou úroveň a nezapomenutelné scény to má opravdu prvotřídní. Dokonce mě bavila i ta poslední, osmá a dle spousty diváků kontroverzní řada. Tenhle související seriál Rod draka měl sakra velký potenciál, první epizoda mě bavila, jenže pak to začalo mít docela dost hluchých míst a v podstatě jsem to celé odzíval a sledoval jen ze setrvačnosti. Pár dobrých scén to mělo, ale na GOT to nemá ani náhodou. Zpočátku mě pár herců bavilo, jenže pak už mě jejich osudy, chabé charaktery ani motivy jejich počínání nebavily. Rozpočet byl asi slušný, pěkně to vypadalo včetně draků, ale to je asi tak všechno. Jak říkám, potenciál to mělo, tak ve výsledku ten slabší průměr z toho vidím, úplná sračka to nebyla, ale čekal jsem víc … ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Podle George R. R. Martina je Aegon (Tom Glynn-Carney), který si uzurpoval Železný trůn od Rhaenyry (Emma D'Arcy), založen na následnické krizi po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135, který svou dceru a jediné žijící legitimní dítě, Matildu, jmenoval jako dědice Anglie a tím i první vládnoucí královnou. Trůn si uzurpoval Matyldin bratranec Štěpán z Blois, který přijel do Londýna a byl korunován, zatímco Matilda byla pryč. Štěpánovo tvrzení bylo podpořeno zprávami, že král na smrtelné posteli změnil názor a jmenoval ho dědicem. (mikki089)
  • Lyman Beesbury (Bill Paterson) říká: „Je mi šest a sedmdesát let“. To z něj dělá vzácný příklad postavy, která je v seriálu mladší, než ve zdrojovém materiálu. V knihách Beesburymu bylo 80 let, když zemřel. (mikki089)
  • Mnoho scén z ulic Králova přístaviště bylo natáčeno ve španělském městě Cáceres, které bylo již dříve využito pro natáčení Hry o trůny (od r. 2011), počínaje sedmou sérií. (Arigato)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama