Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (145)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohl bych napsat, že se cítím být po první sezóně zklamaný, ale nebyla by to pravda, protože jsem po GoT nic velkého neočekával. Hra o trůny pro mě totiž začala od páté série výrazně ztrácet dech, a protože jsem realista, příliš jsem si to nemaloval. A tvůrci mě nepřekvapili. Děj se odehrával převážně v kulisách, postav bylo sice dostatek, jenže byly z naprosté většiny nevýrazné, jejich představitelé a představitelky nebyli mnohdy potěchou pro oko po stránce vzhledové ani herecké (čest výjimkám), scénář byl často až nudný, a i když vím, že to tak není, nemůžu se zbavit pocitu, že se tu umíralo spíše u porodů než po úderu ostrým nebo tupým předmětem. Po první řadě tu prostě zůstala (u mě) taková nepříjemná pachuť. / Poučení: Nástupnictví je záležitostí ošemetnou; jednoho třeba pro dýku přestane poslouchat ledvina. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Je milé, jak obrovský pozor si tvůrci dávají, aby jim dávala smysl kontinuita světa a motivace postav. Jde poznat, že z toho někdo nechtěl mít finální série GoTka. Po téhle stránce je seriál velice povedený. Kde ale podle mě selhává, je přemostění těchto snah do usledovatelného a hlavně zábavného zážitku. Protože se musel vysvětlit původ každičkého sporu a každičké postavy relevantních v tanci draků, sledujeme celé epizody naplněné otázkami "kdo s kým", "koho tím naštvali" a "jak se kvůli tomu pohádají". Místy jsem si připadal, jako bych sledoval Velkolepé století. Nikam nevedoucí vedlejší linka s Crabfeederem nebo nezvládnuté skoky v čase, po kterých se pokaždé minimálně pět minut (nebo v horším případě jedna celá epizoda) strávilo scénáristicky tuze nenápadným vysvětlováním všeho dění mimo kameru, dojem pak ještě zhoršují. Zlepšovat se začne až ke konci série, když se tvůrci dostávají k příběhu, který evidentně vyprávět opravdu chtějí. Tak třeba to bude příště o řád lepší. ()

Reklama

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Je to dost vtipné, jak byla v jednu chvíli Hra o Trůny ten nejlepší seriál na světě, avšak díky poslední sérii na ni najednou zanevřely tuny fanoušků a není na ni vzpomínáno příliš v dobrém. A nyní se to zase obrací, tedy vrací k tomu, co všichni zbožňují, tedy k ohni, smrti, maximum dramatu a (sem tam) i drakům. Obsazení je perfektní, naprostými oblíbenci jsou Matthew Needham (Lord Larys Strong), který dokonale imituje lstivost Malíčka a Rhys Ifans. Jediné, co bych vytkl, je až příliš podobný plot ke GoT, kdy se zase opakuje drama, kde se všichni vehementně snaží získat  Železný Trůn pro sebe. Čekal jsem něco trochu jiného, tak snad těch dalších 8 seriálů ze světa pera G. R. R. Martina bude trochu více originálních. 85% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[54%] Máme tu prequel k Hře o trůny … No, tak já nevím jak mám začít. Zkusím to … Hru o trůny mám rád, sice nejsem až tak velký fanda toho seriálu, 2 a 3 série mi přišla pozvolnější, knihy jsem nečetl, ale svoji hmatatelnou úroveň a nezapomenutelné scény to má opravdu prvotřídní. Dokonce mě bavila i ta poslední, osmá a dle spousty diváků kontroverzní řada. Tenhle související seriál Rod draka měl sakra velký potenciál, první epizoda mě bavila, jenže pak to začalo mít docela dost hluchých míst a v podstatě jsem to celé odzíval a sledoval jen ze setrvačnosti. Pár dobrých scén to mělo, ale na GOT to nemá ani náhodou. Zpočátku mě pár herců bavilo, jenže pak už mě jejich osudy, chabé charaktery ani motivy jejich počínání nebavily. Rozpočet byl asi slušný, pěkně to vypadalo včetně draků, ale to je asi tak všechno. Jak říkám, potenciál to mělo, tak ve výsledku ten slabší průměr z toho vidím, úplná sračka to nebyla, ale čekal jsem víc … ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia mali pri tvorbe Rodu draka na jednej strane výhodu, keďže netvorili nový svet ale odkazujú na GOT, ktorý je divákom známy a súčasne aj eso v rukáve v podobe výbornej predlohy Oheň a krv od samotného godfathera G.R.R.Martina. Na druhej strane spracovať predlohu, ktorá má skôr kronikársku než beletristickú podobu do kompaktného príbehu tak, aby sa nerozsypal, to už je vec druhá - viď časové skoky medzi epizódami a recast niektorých postáv. No vo výsledku ide o skutočne podarený materiál, ktorý mi v niečom pripomenul prvú sériu GOT - šachovnica je pripravená, figúrky sú v pohybe. Prvá séria nám predstavila postavy a ich motivácie, a hoci ide prevažne o komornejší rozptyl charakterov a prostredia, opäť sa prejavila Martinova genialita v podobe schopnosti vytvoriť pohlcujúci a uveriteľný príbeh, kedy aj len intrigy v rámci jedného rodu dokážu baviť bez potreby ďalších vstupov v podobe nočnej hliadky, bielych chodcov, mužov bez tvárí a podobne. Snáď to nedopadne ako s GOT, no ak sa budú držať predlohy, nie je dôvod sa obávať. 1. séria : 85 %. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Název epizody odkazuje na titul Corlyse Velaryona (Steve Toussaint), který je v čele královského námořnictva. (mikki089)
  • Prvá epizóda lámala rekordy sledovanosti, za prvých 24 hodín si ju pozrelo viac ako 10 miliónov divákov. V niektorých krajinách pre masívny záujem vidieť ju hneď po zverejnení padali servery. (krasomama)
  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama