Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodiny se sjíždějí na pohřeb, který se koná na Náplavomarce. Viserys vyzývá k ukončení bojů a Alicent se dožaduje spravedlnosti. (HBO Max)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (85)

SimcaJB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak se blíží konec a scénáristé se snaží příběh připravit na vyvrcholení první sezóny. Po smrti manželky Daemona se věci ještě více zkompilují a je jenom na královně, budoucí královně a dalších lidech, aby zakončili svůj příběh s úctou. Už zkušený režisér seriálu Hra o Trůny Miguel Sapochnik, který natočil jedny  z nejlepších epizod, se tentokrát nevrhl na akční sekvence, ale na psychologické drama v rámci jednoho královského rodu. Postupně kamerou sledujeme jednotlivé postavy, jak se mračí, usmívají... Koukáme na to, jak se jim tvoří myšlenky v jejich hlavách, abychom pochopili jejich myšlenkový proces. Daemon, Rhaenyra a Alicent jsou ty nejdůležitější postavy v celém království. Král už je starý a táhne za sebou celé své rozhodnutí o následnictví trůnu. Snaží se uchovat v rodině řád, což se mu vůbec nedaří, protože má rád zároveň svojí dceru a svoji manželkou. Ostatní postavy už slouží pouze ke křoví, které je pouze k tomu, aby se stalo hybatelem děje. Hybatelem děje v této epizodě je svár mezi dětmi Alicent a Rhaenyry, které po smrti manželky Daemona udělají velké věci. Jak víme, Lady Laena Velaryon měla draka a o toho tentokrát jde. Jak se říká oko za oko, tentokrát jde oko za draka, tak se rozložení draků v rámci rodin Valerionů a Tangarienů hodně změní. Jak je vidět, první sezóna Rodu Draka se bude věnovat boje o trůn, a tak nás čeká velký boj Rhaenyry a Alicent, protože manžel následnice byl „zavražděn“. Jsem rád za takový díl, kde se na první pohled nic neději, ale na druhý, spíše na hlubší prozkoumání se děje toho hodně. Sapochnik tentokrát nevěnuje fyzickému bojišti, ale je to psychické bojiště, kde každý pohled značí psychologický stav. Příběh stávající a budoucí královny, jejich synů a boj o moc se v sedmém dílu seriálu Rod draka hodně povedl. 90 % ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě třetiny epizody, se hlavně mluví...a přesto je to skvostná podívaná. Zúročuje se dosavadní budování třecích ploch mezi postavami. Ostatně, kde jinde se šťourat v hnisajících ranách, než na pohřbu, kde se všichni sejdou pod jednou střechou. Mělo to parádní vnitřní pnutí i gradaci ve správných chvílích. Tohle není jen o scénáři, nebo předloze, ale hlavně o režii. Sapochnik má pro načasování velký cit a je sázka na jistotu. Pořád nejsem urvaný z toho, že je Rod draka spíš historická telenovela, ale uznávám, že v případě této epizody, tvůrci zabodovali. Škoda toho překotného závěru. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To jsou výkyvy. Vypadá to, že byla sedmá epizoda jakýmsi vybočením z fáze, kdy je mi seriál buď k smíchu, nebo mě nudí. Nudí mě často hlavně proto, že mi příběh až příliš často připomíná záležitosti, v nichž znějí hlavně jihoamerická a turecká jména a ve kterých se namísto děje sází hlavně na prázdné žvanění a oční souboje. O pobavení se mi pak starají momenty, které tvůrci mysleli zcela vážně, ale já mám obrovský problém s tím, abych jim to žral. O tom, že považuji vzhled rodu Velaryonů za krajně nešťastný, jsem se už několikrát zmiňoval, v sedmém dílu ho ovšem s přehledem přebily jejich zvyky v oblasti pohřebnictví. Předpokládám, že po několika podobných obřadech budou mít v zálivu buď velmi mělko, nebo ti filutové budují nové molo. A když se vzdálím od vody a přesunu pozornost ke vzdušnému živlu, musím přiznat, že by mě nikdy nenapadlo, jak důležitým povelem k ovládnutí draka je prosté: "Ááááááááá!". Když ale ponechám humory stranou, musím uznat, že se epizoda vcelku vyvedla a přinesla několik dalších zářezů (ve všech významech tohoto slova). / Poučení: Tento díl o bastardech by se asi princi Harrymu nelíbil. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je celkem smutné, že nejlepší epizoda má až číslovku 7. Ještě smutnější ale je, ta brutální retardace tempa scénáře. Epizoda propálí 1/4 stopáže na debilní pohřeb (který neznamená nic) a ovdovění a svatbu (zcela klíčový “game-changer”) zvládne naservírovat během dvou minut!!! To prostě hlava nebere. To samé taškařici okolo draka… Jeden rod sebral draka jinému! Řeší se to? Ne… hlavně že se zase otočíme na šoku “jsou to bastardi!”. Opravdu scenáristicky je tenhle seriál odpad. Vizuál je jediné, co ho drží nad vodou (teda až na tu trapnost s filtrem “hrajeme si, že je noc”). ()

Tom10000 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7.díl. Viserys, Alicent a jejich děti se setkávají s Rhaenyrou, Démonem a jejími dětmi na pohřbu Lény u Valirionů. Zde se jeden ze synů Viseryse rozhodne ukrást Lénina draka, a tím rozpoutá krvavou řežbu. Rhaenyni synové jsou nazváni bastardy, Alicent jí samotné pořeže ruku a ten, kdo měl slavit největší triumf, přichází o oko. Viserys ztrácí kontrolu nad celkovou situací. Rhaenyra se vyspí s Démonem a naplánuje krutý trik. V něm údajně umírá její manžel, jehož ve skutečnosi čeká svoboda. Později se s Démonem zaslíbí a vdá se za něj. Alicent i nadále věří svému blízkému vlezlému spojenci. 90 procent. ()

Galerie (70)

Reklama

Reklama