Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer 1
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (194)

Helo 

všechny recenze uživatele

Abych navázal na svojí zklamanou recenzi k Prstenům moci, Rod Draka je jejich naprostým opakem. HBO nám totiž na podnose, kterej sice není z ryzího zlata a už vůbec ne z valyrijský oceli, naservírovalo nikoli dračí exkrement, nýbrž tu nejchutnější omeletu z dračích vajec! Skvělej scénář a i parádně napsaný a zahraný postavy, kde každá scéna, každej pohyb, každej pohled i každý slovo má svoje přesný místo i účel, což se pak odráží v neskutečně vypjatých situacích, který dokážou naprosto přikovat ke křeslu a sotva se hnout a to si ani nikdo nemusí pořádně dávat po hubě - stačí ty neskutečný verbální i neverbální výměny názorů a emocí. Kostýmově i výpravou taky super, všechno sedí a působí jako skutečný a v praxi použitelný a snad jedině to slabší CGI (i oproti GoT) to malinko kazí. Plus podivný stárnutí postav, kdy u některých bylo z nějakýho důvodu potřeba každý dvě epizody měnit herce a jiný zase vypadaj 30 let furt stejně, ale nad tím se dá mávnout rukou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Logicky se nabízí srovnání s Hrou o trůny, která měla větší drive, nicméně znalost Ohně a krve slibuje parádní další série. Další srovnání je možné s Pánem prstenů, který v tomto ohledu selhává na všech frontách. Rod draka jako takový mohl být lepší (děj dát tak do šesti epizod místo deseti), ale i tak je to pěkné pokoukání. 80% ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Spíše interiérové komorní drama, než v exteriérech utopená epická řežba. A je to tak dobře. Míň talentované tvůrce by jistě pokoušelo každou chvíli používat draky (a že jich tam je). Tady když už se objeví tak jen aby scénu podtrhli, jemně vylepšili. Většinou se pořád mluví, jako v tom nejlepším z GoT. Více svému názvu snad dostát nešlo - čistě tragédie jedné rodiny. Precizně natočená, zahraná, ozvučená (ad1 ad2 ad3). HBO vládne ! ..a Pán prstenů se tiše krčí v koutě a je mu stydno. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rod draka klame telom. Nanajvýš veľkorysá produkcia s plejádou postáv, drakov a parádnych exteriérov sa topí v politických šarvátkach, posteľových intrigách a hodne drahej vaty. Siahodlhé dialógy a na seriál nezvyčajne dlho stavanej atmosfére, s relatívne minimom akcie a nevyužitým potenciálom drakov ponúka prvých osem častí často nudu. Posledné dve časti sú návratom k Game of Thrones. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Rod draka pôsobí oproti GoT menšie, skronnejšie a pracujúce ešte viac s dialógmi. Politické intrigy a herecké výkony niekedy až zatieňuju veľkoleposť drakov a ani nemáte pocit že sledujete seriál s fantasy prvkami. Som rád že som späť v tomto svete, užívam si to a ak mám pravdu povedať, nečakal som že výsledok dopadne takto dobre. Prvá séria je stále len rozbeh. Rýchlejšie skákanie v čase mi nevadilo ajkeď nemôžem povedať že je všetko bezchybné. Väčšinou sa nachádzame v rovnakých lokalitách čo na jednej strane chápem, na druhej je mi ľúto že nevidíme obrovský svet aký nám ukázala Hra o Tróny. Držíme sa veľmi dobre predlohy, čo je tiež fajn a nebýva často zvykom. Potenciál je obrovský a tí čo čítali knihu Oheň a krv vedia o čom hovorím.    1.séria 8/10 ()

Galerie (692)

Zajímavosti (40)

  • Název epizody je přímo převzat z názvu kapitoly z knihy „Oheň a krev“, na které je seriál založen. (mikki089)
  • Když Rhaenyra (Milly Alcock) drží valyrskou ocelovou dýku v ohni, jsou odhalena vepsaná slova: „Z mé krve pochází princ, který byl zaslíben, a jeho vůle bude písní ledu a ohně.“ To jsou téměř stejná slova, která ve Hře o trůny (od r. 2011) řekl Rhaegar Targaryen (Wilf Scolding) o svém synovi Aegonovi ve vizi, kterou Daenerys (Emilia Clarke) viděla v Domě Nesmrtelných: „Je to princ, který byl zaslíben, a jeho je píseň ledu a oheň.“ (mikki089)
  • Daemon Targaryen (Matt Smith) říká Rhaenyře (Milly Alcock), že za poslední čtyři roky dospěla. Je to od doby, kdy se naposledy viděli, když Rhaenyra získala od Daemona ukradené dračí vejce a přinesla ho zpět do Králova přístaviště v epizodě Nezvedený princ (2022). Potvrzuje to také relativně krátkou dobu mezi epizodou Druhý svého jména (2022) a Král úzkého moře (doloženo Alicent Hightower v pozdějších fázích těhotenství v epizodě Druhý svého jména a s novorozencem v epizodě Král úzkého moře), vzhledem k tomu, že mezi 1. a 2. epizodou uplynulo šest měsíců a mezi 2. a 3. epizodou uplynuly více než dva roky. (mikki089)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama