Reklama

Reklama

Ripley

(seriál)
  • USA Ripley
Trailer 2
USA, 2024, 7 h 30 min (Minutáž: 45–76 min)

Tvůrci:

Steven Zaillian

Režie:

Steven Zaillian

Předloha:

Patricia Highsmith (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Robert Elswit

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Pasquale Esposito, Eliot Sumner, Vittorio Viviani, Bokeem Woodbine, Kenneth Lonergan, Bruno Crucitti (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (114)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Nemýlím li se v pořadí čtvrtá verze dobrodružství Toma Ripleyho v prohnilém světě zhýralých milionářských dítek. A snad i ta nejlepší. Dílem precizní Zaillianovi vize (od vedení herců, přes výpravu až po nápaditou adaptaci dnes již klasické látky) dílem dechberoucí Elswitovi formy. Té vizuelní doslova opulentnosti, chce se říct. Reklamy na Itálii, kde z ní na tuti skáčou metr dvacet! Ano, s logikou si příběh rozumí málokdy (všichni fotí, ale na fotky tam nikdo nekouká), Tom u každého podvůdku nebo vraždy udělá spoustu chyb a pokaždé se z nich elegantně vylže. Ale pokud se přes tyto drobné vady na kráse divák přenese -a mě se to povedlo- odměnou mu je sedm hodin zábavy s fascinujícím noirovým charakterem. Amorálním hajzlíkem co poťouchle nastavuje zrcadlo prázdnotě boháčů. Zkouknuto za dva dny a druhou řadou bych nepohrdnul. Ale jak znám Netflix kvalitní věci zařízne (Mindhunter) a prachy dá zas Zacku Snyderovi. Chjo. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Patricia Highsmith napísala 5 románov o Tom Ripley. Dá sa povedať inteligentnému zlodejovi, podvodníkovi a  vrahovi , ktorý musel zabíjať len z nutnosti a nie veľmi rád. Priznám sa čítal som prvé tri diely a čo si spomínam boli presne také temné, pomalé a veľmi ťažko sa mi dostávali do hlavy no zostali tam. Filmové spracovania boli zatiaľ 4 (najlepší podľa mňa bol ten prvý s Alain Delonom aj keď záver samotná spisovateľka odsúdila). Momentálne vyšiel seríál z ktorého mám dobrý pocit už len preto že presne preniesol atmosféru kníh a Andrew Scott ako Tom Ripley je zo všetkých jeho stvárnení zatiaľ najlepší. Artové chladné spracovanie seriálu a k tomu hnusný, chladný Andrew. Nevadilo mi že niektoré mužské postavy hrali ženy , to už je u Netflixu asi normálna vec.  Čiernobiely obraz tomu dodáva šmrnc a kamera pribúda na bodoch. Nie je to seriál pre každého to ani omylom , pre filmových fajnšmekrov jednoznačne áno. ()

Reklama

HydraCZ 

všechny recenze uživatele

Andrew Scott je naprostý šílenec! Občas nemusí polovinu dílu ani nic říct, a i tak dokáže skvěle uhranout svým herectvím a bez jakéhokoliv komentáře rozumíte, co se mu asi honí hlavou. Skvěle si v roli Toma Ripleyho osvojuje osobnost a chování obětí ve svůj prospěch a důkladně promýšlí všechny malé detaily svého plánu, ovšem ne vždy mu to jde tak hladce. Pro mě jako někoho, kdo nezná knihu nebo film, bylo sledování příběhu, který je ze začátku trochu neurčitý, naprosto napínavé a vzrušující. Zároveň je tady jedno z nejlepších opodstatnění černobílého filtru - prosluněná Itálie by jinak svými barvami narušovala tuto mysteriózní až noirovou krimi zápletku. Polovinu celýho zážitku pro mě tvořila právě i ta italská letní atmosféra, kterou jsem naposledy chytal třeba u Call Me By Your Name nebo u Luca. Nemluvě ani o té kameře, snad nejlépe natočený seriál za poslední dobu. Co záběr, to obraz. Poslední díl a závěr samotný mě sice tolik neuhranul, čekal jsem ještě nějaký větší zvrat, ale to nemění nic na tom, že jde o jeden z nejvydařenějších projektů Netflixu. Grazie signore Zaillian. 🤌 9/10 ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Temné, skvělé, fascinující, jen teda ukrutně dlouhé. To velmi pomalé tempo tomu dává samozřejmě úplně jiné grády, Matt Damon a jeho jazzové trsání se tu fakt nekoná. Konec se trochu rozplizne, byť jsem byl rád, že už to mám trochu za sebou. V každém případě má-li někdo chuť se umělecky potrápit, je to pro něj. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Som fanúšik filmu z rok 1999 (Talentovaný pan Ripley). Prvé tri diely tohto seriálu mňa moc nebavili. Príbeh takmer jedna k jednej s filmom. Oveľa horšie či skôr nepravdepodobnejšie pôsobiaca chémia medzi ústrednou mužskou dvojicou. Proste som dostával umeleckejšie ladenú, rozťahanejšiu verziu toho, čo už znám. Od štvrtého dielu sa začnú kopiť rozdiely, pribúdajú odbočky oproti filmovému scenáru a hlavne začínajú pribúdať konfrontácie, a z nich vyplývajúce komplikácie pre rozdvojeného. Určite to chcelo menej dielov, ale v konečnom dôsledku mi bolo v Taliansku časov minulých príjemne. Andrew Scott hodil Toma do iného svetla, respektíve tieňa, než kedysi Matt Damon. Fajn, ale ja na 100% odporúčam MD verziu. Potešila účasť Dakoty Fanning, ktorej rola skvelo sadla. A tiež požmurknutie na fanúšikov prostredníctvom účasti Malkovicha, ktorý si Ripleyho strihol v roku 2022 (Ripleyho hra). ()

Galerie (162)

Zajímavosti (5)

  • John Malkovich si zde zahrál malou roli padělatele dokladů Reevese Minota. Jedná se o odkaz na film Ripleyho hra (2002), kde Malkovich ztvárnil právě Toma Ripleyho. (Kubeska)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno