Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

VOD (1)

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Největší pozitivum filmu (a to co zvedá hodnocení) je, že se opírá o skutečnou událost. Zároveň to ale nejvíc podkopává nohy scénáři. Aby totiž nebyl děj vyloženě nuda, jednoho z trojice utečenců nahradili fiktivní postavou (k čemuž se na konci i přiznají!?). Ta se stará o vzrůšo “teatrální dramata” (a že je zdrojem 3/4 případů). Smutné je, že každý hned pozná o kterého jde i bez klikání na Wikipedii. Zvláštní, že Útěk z Alcatrazu fungoval mnohem lépe i bez podobných berliček. Navíc mě celkem zamrzel koncept, kdy pouze 10% se věnuje času “po”. Kdyby se prostříhalo několik vyloženě zbytečných scén ve věznici, dalo se z děje vytěžit daleko víc i následným útěkem za hranice JAR (označovanou jako “největší pátrací akci v dějinách zeme”) do sousedícího Mozambiku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh je především o plánování, což je síla i slabina zároveň. Plusem je, že Annan cestu ke svobodě pojal detailně a i přesto, že postupuje pomalu, je celá anabáze dostatečně zábavná, ačkoliv nudným místům se nevyhne. Mínusem je, že díky výše zmíněnému člověk narazí na spoustu pitomostí, které se nedají přehlédnout a navozují otázku, jak to ve skutečnosti opravdu bylo. Moc bych nedal za to, že na verbalově teorii je něco pravdy. Nicméně sám útěk měl něco do sebe a Radcliffe a spol to odehráli slušně. Sice si myslím, že pokud by se nejednalo o aktivisty bojující za práva černochů, neštěkl by tomhle útěku ani pes, ale dá se na to koukat a o tom to je. 65% ()

Reklama

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Harry Potter, chlapec, který přežil spoustu věcí. Včetně Jihoafrického vězení, kde se ho nepokusil znásilnit a ani kuchnout, žádný jiný spolumukl. Docela škoda, protože takhle je ten film akorát víc bizarní a lehce nezáživný - Borec odpálí bednu s letáky na veřejném místě a vyfasuje x let v báňi s pocitem, že opravdu něco dokázal. Ohhhkaaaayy. Chápeme pointu filmu ale asi to úplně nedocením. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Aneb Kterak se zarostlý Harry Potter snaží utéct z vězení v Azka- ... ehm, tedy v Pretorii. Plus ještě s menší pomocí pana profesora Quirrella (opravdu tam je). Filmy z vězeňského prostředí jsou poměrně často pro diváka poutavou lahůdkou, ovšem Útěk z Pretorie k tomuto tématu nepřistupuje nijak zvlášť inovativně. Člověk by neměl čekat nějaký vzrušující a rafinovaný plánování nějakého epického útěku, plus ani žádné hluboké ponořování se do hlav jednotlivých charakterů. Kdo by od toho čekal novodobou verzi Útěku z vězení, případně Vykoupení z věznice Shawshank, asi bude hořce zklamán. Neznamená to však, že by to byl film vyloženě nudný a plochý. Radcliffův charakter je zde vyobrazen věrohodně, plus i k jeho kumpánům lze najít sympatie. Navíc poslední čtvrtina filmu je parádně napínavá. Kromě ní ale ve filmu příliš pamětihodných momentů není. Ale jelikož je to adaptace knihy podle skutečných událostí, řekl bych, že divák by mohl filmu ledacos odpustit. Pottřík nám každopádně herecky hezky zraje dál. Lepší 3* ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Harryho zavřeli do jihoafrického Azkabanu a místo mozkomorů mu nesvobodu kontrolují rádoby drsňácký bachař s dalším obézním prasetem, kterého by přechytračil i Neville Longbottom. Escape skýtá několik napínavých momentů za asistence neúnavného plánování útěku. Svižné tempo i atmosféra nechybí avšak závěrečný útěk vyhrává první cenu z famfrpálu v kategorii " nejnaivnější útěk v historii vězeňství". Escapologové zemřou na záchvat smíchu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)
  • Natáčelo se v Adelaide v Austrálii. (Rominator)
  • Natáčanie filmu bolo naplánované k 40. výročiu spomínaného reálneho úteku z juhoafrického väzenia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama