Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (341)

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Starci na chmelu" aneb československé "West Side Story". Český muzikál se svému americkému příbuznému přinejmenším vyrovná a mnoho z jeho písniček zůstaly everegreenem doteď. Kecy jako "film poplatný své době" rozhodně neberu, protože kdo si ve Starcích chce nalézt svoje, najde si to v plných hrstech a kdo nechce, tak ať si trhne nohou. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu rozhodně nejsou dokonalý film. Jeho hrané scény jsou skvělé, hudba taky, nadprůměrná je i kamera, což rozhodně vynikne při sledování v původním neořezaném formátu 2,55:1, jako celek se ovšem poněkud rozpadá. Chce zároveň kázat rodičům a učitelům i servírovat filmové hity, být citlivou výpovědí o prvních láskách, idealismu a mládí a zároveň ukazovat svět růžovými brýlemi muzikálového světa... Jakkoli jde asi opravdu o nejlepší český muzikál, ve srovnání s nejlepšími muzikály zahraničními vyniknou všechny jeho chybky s naprostou jasností... Celkový dojem: 75% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Chodili spolu z čisté lásky a sedmntáct jim bylo let... Dřív snad Svatá Hora spadne, než by zestárnul tento skvost. První a dosud nepřekonaný český muzikál plný nádherné atmosféry (snad z žádného tuzemského filmu nevyzařují tolik šedesátá léta), nestárnoucích nadčasových písní a životního poselství. Silný motiv lásky a víry jeden v druhého. Vladimír Pucholt ve své nejlepší a nejslavnější roli je "českým rebelem bez příčiny" (nebo snad s příčinou), outsiderem, který má v životě smůlu. Nad vodou ho drží pouze zájem a posléze láska krásné Hanky, která dala jemu přednost, před urostlým frajerem. Herecký osaz je do posledního puntíku bezchybný (výborný Josef Kemr v jedné ze svých nejméně sympatických rolí), stejně jako celý film, který bude navždy zářit na filmovém nebi. ...tak jeden mladík s jednou slečnou se spolu sešli na trati, kéž dojedou až na konečnou, kéž na trati se neztratí. 100%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Legenda, která mi dlouho unikala, a ze které jsem znal jen pár písní a vět. Zcela nepřipravenému mi tak zasadily tvrdý direkt v tom nejlepším slova smyslu "oldschoolově cool" předěly pánů v černém a jejich kontrast s "realitou", stejně jako prostinká stylizace celého filmu, živelná chemie mezi ústředními postavami a vůbec to, jak to všechno funguje. Přitom kdybyste někomu chtěli popsat, o čem to je, tak by vám nejspíš poděkoval a šel o film dál. Čím to je, že je takový rozdíl mezi obscénně prostou hudbou té doby a dnešní prostoduchou produkcí? Asi kouzlo;) Takže ať vám to je či není milé...90% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepochopil popularitu muzikálu jako takového a pokud byl tenhle průkopníkem a předskokanem něčeho daleko horšího a děsivějšího, čehož jsme v současnosti svědky, pak by si místo hvězd zasloužil pět lebek. Ale protože chci býti objektivní, pak přiznávám, že jsem téhle nablblé kravince kdysi udělil celé tři stáry, ovšem když jsem dnes periferním viděním zahlédl hysterického Pucholta s kudlou v ruce, jak neartikulovaně vyřvává, že se zabije, chráně tak svou běhnu v sudu, chtěl jsem, aby starej Kemroš ten závěs strhl a mohlo proběhnout skvělé muzikálové Psycho...kud, kud, kud. Škoda, takže dvě. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (32)

  • S ohledem na velké taneční scény probíhaly konkurzy v Praze, Bratislavě a Košicích. Přesná čísla o počtu zúčastněných se liší, nejčastěji se mluví o 1 200 adeptech. Vybrané jednice dostal na starost známý choreograf Josef Koníček. (Hans.)
  • Film se natáčel v ateliérech na Žatecku, kde stály i skutečné Chmelnice. Filmovalo se také v Lounkách u Roudnice, odkud však zmizely chmelnice a po povodních v roce 2002 také budovy, kde byly pořízeny některé záběry. (Reiniš)
  • V roce 2000 režisér Ladislav Rychman vzpomínal na filmové písničky: "Posluchač si asi nevědomí, že v nahrávkách písní, jak je nyní známe, je několik zvláštností. Tak třeba jedna z hlavních písní 'Milenci v texaskách' v tomto vydání ve filmu vůbec není. Žádné texasky ani ženění bez požehnání úřadů. Až tepve od veršů 'tak jeden mladík s jednou slečnou...' je píseň zpívaná třemi černě oděnými mladíky s kytarami (i když ve skutečnosti zpívali jen dva) věrně podle závěru filmu. Verze 'Milenci v texaskách' byla nahrána až dodatečně jako jakési krédo filmu. Také písně 'Život je bílý dům' a 'Kdyby sis oči vyplakala' se ve filmu nezpívají, ale jen recitují. Musím se přiznat, že jsem nechtěl (nebo tehdy ještě neměl odvahu?) aby se herci v příliš dramatických scénách rozezpívali. Ale věřím, že všechny ty krásné melodie a krásné texty - které stále žily, i když film byl zakázaný - se budou líbit i od roku 2000 výše." (NIRO)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama