Reklama

Reklama

Tajemství Ocelového města

  • Velká Británie The Secret of Steel City
Československo, 1978, 85 min

Režie:

Ludvík Ráža

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Jan Němeček

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Martin Růžek, Josef Vinklář, Petr Kostka, Jan Potměšil, Taťjana Medvecká, Tomáš Holý, Josef Somr, Petr Čepek, Vilém Besser, Bořivoj Navrátil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Janus, zakladatel Ocelového města (J. Vinklář), chce kvůli nerostnému bohatství napadnout sousední Fortunu. Když doktor Sarrasin (M. Růžek) obyvatele Fortuny varuje, nikdo mu nevěří. A tak vyšle do Ocelového města svého zetě, inženýra Marcela Zodiaka (J. Hanzlík). Má se tam setkat se spojkou, inženýrem Garmonem, který pracuje pro Fortunu jako vyzvědač. Bohužel ale netuší, že Garmona zatkli a jeho syna Viktora (J. Potměšil) uvrhli do izolace. Marcel se s Viktorem setká a s jeho pomocí začíná boj za záchranu Fortuny a jejích obyvatel… Spisovatel Jules Verne napsal příběh, v němž působivě zobrazil hrozbu zneužití zkázonosné zbraně. Volně na motivy jeho románu vznikla televizní adaptace pod názvem Tajemství Ocelového města. Autorem scénáře byl Ondřej Vogeltanz, režie se ujal v roce 1978 Ludvík Ráža. (Česká televize)

(více)

Recenze (205)

RHK 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajímavá výprava založena na kontrastu mezi krásnou Fortunou a průmyslovým Ocelovým městem, speciálně Ocelové město mi občas připomínalo moji rodnou "černou" Ostravu. Výborný výkon především pana Vinkláře v roli hlavního záporáka prof.Januse. O něco slabší druhá půlka filmu. Ukázka: http://www.sms.cz/film/tajemstvi_oceloveho_mesta/ukazka ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Steampunk, ako sa patrí. Verneho od detstva slepo zbožňujem a prečítal som väčšinu jeho románov (ktoré nazerajú na svet z vysokej výstavnej police v mojej izbe), mnohé opakovane - a práve medzi ne sa radí aj Oceľové mesto, ktoré využíva klasické motívy Verneho tvorby ako strach zo zneužitia pokrokových technológií na vojenské účely či oslava človeka ako tvora vynaliezavého. Rážova adaptácia je stručná a relatívne skratkovitá, zároveň jej však chýba len minimum a vďaka primeranej dĺžke ani na chvíľu nepoľavuje z dynamického tempa a strháva diváka do víru pokusov, objavov, špionáže a spiknutí, ktorý nedáva vydýchnuť a rúti sa priamo do očakávaného finále. Technickej stránke by sa dalo vytknúť mnohé, ale na to, že sa jedná o české sci-fi z konca 70.-tych rokov, som spokojný. Obsadenie snáď neobsahuje žiaden slabší článok reťazca a premeny identít Jaromíra Hanzlíka sú perfektné a zatieňujú aj inak rovnako skvelého Martina Růžeka a Jozefa Vinkláře. Mohlo to byť lepšie, ale aj takto je to výborné. 80% ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doslova lahůdkový film, jehož nadčasovou myšlenku překonávají jen výborné herecké výkony. Předloha nepatří mezi mistrova nejlepší díla. Verne byl skvělý vypravěč dobrodružných příběhů, ale nijak výjimečný filosof, nebo futurolog. Obraz budoucího bipolárního světa, a boj mezi totalitním zlem a demokratickým dobrem vystihl správně, ale nedokázal mu dát dostatečnou hloubku. Tento nedostatek film napravil. Tajemství Ocelového města je na svou dobu až provokativní. Divím se že tehdejší cenzura dovolila tuhle kritiku autokratického centralizovaného státu vůbec zfilmovat. Televizní zpracování a kulisové záběry nevadí, právě naopak. Poselství je tím ještě silnější. Škoda jen lehce pozměněného konce, ten originální se mi líbil víc. ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele

Film s neopakovatelnou, sugestivní atmosférou totalitního, šedého průmyslového města. Zvláštní poetika s tajemnou náladou. Dávali ho za mého dětství několikrát do roka v televizi. Dodnes ho považuji za nevšední dobrodružství nejenom pro děti. Za málo peněz se odehrálo opravdu hodně dobré muziky. Když tento obrat vezmu doslovně, příběh zde navíc dobře podkresluje dobře zvolená hudba. Jeden z mála filmů, který mi přišel ještě o něco lepší než samotná předloha. Vyrovnala jsem se i s obsazením tehdy ještě dětského herce Jana Potměšila, který kdo ví proč nikdy nepatřil mezi mé oblíbence ani mezi mně sympatické herce. (Svým osobním přístupem k životu a k jeho překážkám u mě později jako člověk stoupl v ceně). Tento film mám ráda i s jeho lacinějšími dekoracemi, jako celek totiž funguje dobře a dokáže se mi dostat pod kůži. Je to dobrá práce, k níž mě napadají slova jako upřímnost a poctivý přístup k filmovému kumštu. Je to kvalitnější a silnější film než ty předražené, bezduché a brakovité kýče pro současné náctileté, které se na mladé diváky i na nás v současné době valí ze všech stran. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Protože převod verneovek na plátno má u nás velkou a úspěšnou tradici, přistupoval jsem k "Ocelovému městu" s nadějí, která nakonec příliš uspokojena nebyla; možná proto, že ani sám Verne "opsanému příběhu" příliš nedůvěřoval: Město postavené pro válku se zničí ve snaze zničit město postavené pro mír. V principu by se měly zničit obě, protože žádná výhradně mírová zem nemůže vedle výhradně uchvatitelské země existovat. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (20)

  • Autori nechceli natáčať trikový film, preto na jednej strane museli brať do úvahy možnosti filmovej techniky a na druhej strane čo si voči Julesovi Vernovi nemôžu dovoliť. (Raccoon.city)
  • Ondřej Vogeltanz písal scenár viac ako 2 roky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama