Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Roky tady nevznikl tak komplexní počin. Herec nesklouzává k černobílému vidění světa a nerecykluje stokrát zažitá klišé. První část skvěle navnadí a stejně ještě na závěr přijde twist jako bonus. Druhá část pro změnu nabídne brutální gradaci, která na naše poměry nemá obdoby. Bebjak vše drží pevně v rukou a ve třetí části si suverénně dojde až k mrazivému finále. Cina definitivně hraje první ligu. S1: 85% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

ČT tyhle dobové minisérie prostě umí, ještěže ji máme. Tvůrce musím opravdu pochválit. Scénář je fakt silnej a ačkoliv prostřední část byla nepatrně slabší, první a třetí díl byli skutečně mimořádné zážitky, a to nejen (ale hlavně) po stránce herecké, lepší než Jan Cina byl snad jen Adrian Jastraban v roli opravdu mimořádné komunistické svině. Špičkové drama, které může slabším povahám klidně způsobit solidní dávku deprese a hnusu. Mimořádná filmařina s opravdu hutnou atmosférou. Herec si rozhodně zaslouží všechny myslitelné ceny a nominace, takhle dobrý byl naposledy Zločin v Polné, a ani ten nebyl dobrý tak, jako je Herec. Nebudu to dále okecávat, ta výpověď doby a hlavně charakteru je skutečně mimořádná. 100%. ()

Reklama

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi povedené dílko a se svou gay linkou na české poměry doslova snové. Vyvážená vysoká kvalita ve všech oblastech hodnocení. Vychvalovat konkrétní části či herce a tvůrce nechám na jiných a nebudu ani posuzovat jednotlivé historické souvislosti. Na ČSFD se zase vyrojilo spousty rádců, chytrolínů a filmových kritiků, dokonce i "odpadu". Já jen mohu potvrdit, že nejvíce mě zaujal druhý díl ... 910109 ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry a (dost možná) i poměry ČT je to dost nadstandardní a velice slušnej počin. Sice se opět vracíme tady do té hnusné doby, ale tentokrát zase z trochu jinýho pohledu. Dějou se tam zajímavý zvraty, chvílema si fakt nejste jistí, kdo je "ten hodnej" a kdo svině (rudá!). Výprava je povedená, s kamerou si taky rozhodně vyhráli, nicméně zcela jasně stojí tahle krátká série na castingu a hereckých výkonech! A. Jastraban snad poprvé hraje pořádnýho hajzla a sedí mu to neskutečně, od první scény, kdy se objeví, jenom skřípete zubama. A pak je tady J. Cina. Ten si naprosto ukradl všechnu slávu pro sebe a jasně ukázal, že je neskutečnej talent. Nemusí se jen pitvořit v pohádkách nebo hrát odlehčenou (komickou) roli, úplně s přehledem si střihne roli vážnou, což už ukázal i v seriálu Pustina. Za mě celkově povedená záležitost! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Šel jsem jenom zkontrolovat, zdali stále není vůle vysvětlovat českým hercům, že nemají hrát jako na jevišti a vidím, že je pořád všechno v pořádku. Těší mě, že už máme týmy, které jsou schopné pohlídat si nějaké produkční standardy a minimálně v posledním díle jsem si hodně užíval těch pár scén v sychravých venkovských exteriérech, ale jinak je to typický český zástupce "commie-man bad" mindsetu, jehož snaha o vykreslení ambivalentního kariéristy třeba po vzoru Bertolucciho Konformisty jenom dokazuje nakolik nejsme tady ještě schopni vnímat v rámci minulého režimu jedince, nýbrž pouze masu, která je pro a masu, která je proti. Formálně je to jinak celkem nuda, protože na těch dlouhých záběrech z ruky jde vidět, že prostě s dobrým digitálem už nemusí nikdo moc přemýšlet nad nějakým rámováním, přičemž stačí všechny ty divadelníky prostě nechat hrát a volně si kolem nich pobíhat s kompaktní kamerou, která si je schopná dorovnávat kontrasty a ostrost automaticky. No a v neposlední řadě mi přišlo srandovní, jak si herci užívají, když mohou říct nějaký tehdejší slangový výraz a kdykoli někdo prohlásí, že se chystá "překročit ČÁRU!" nebo že ho sbalili ČERTI!" tak jsem byl skokem vytržen z dřímoty. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak si osobně vybral do hlavní role Jenovéfu Bokovou, aniž by prošla castingem či kamerovými zkouškami. Jenovéfa Boková roli přijala, aniž by si přečetla scénář. Role jí nabídnuta 2 roky před natáčením. (rublik05)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)
  • Poslední minuty epizody, tedy výslech Láníkovy sestry, se natáčel v karlínské Invalidovně, jak chodba, kde ji odvádí na výslech, tak poté brutální výslech, ten je točený v bývalé kapli Invalidovny. (formelin)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama