Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nečakáte prílišnú originalitu, ale „len“ klasickú poctivú severskú kriminálku, tak vás táto miniséria určite poteší. Našlo by sa niekoľko chybičiek (najviac, že nedali na poriadok Arnarov vzťah so sestrou), ale v konečnom dôsledku to bolo napínavé až do konca. A to som si myslel v 6. časti, že hlavný krivák je jasný. Ale myslel som si zle. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v mnohom sa tvorcovia inšpirovali od krajanov pri prvých dvoch sériách Trapped - predstaviteľka Katy sa objavila aj v prvých dvoch sériách tohto seriálu (samozrejme, že nielen ona) - a v niečom aj od dnes už klasiky žánru Bron (a možno to len robí blond hriva hlavnej predstaviteľky a kolega z iného severského štátu). Príbeh bol zaujímavo vyskladaný, okrem hlavnej dejovej linky bavili aj traumy hlavných vyšetrovateľov. Hudbu k tomuto seriálu robil ten istý Benediktsson, čo aj vo výbornom filme Malmhaus. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z islandských seriálů, kterých se v posledních letech pár vyrojilo, jež jsou temné a využívají naplno severských předností. Tato malá zemička na nás chrlí seriály podobné drsným severským kriminálkám ze Švédska nebo Finska. Seriál se odehrává v podobném duchu jako například V pasti. Zatímco výše jmenovaný seriál více využívá islandské krajiny a pracuje s exteriéry tak typickými pro tuto zemi, Vraždy ve Valhalle se zaměřují čistě na temnou minulost dětského domova a zainteresovanost vrcholných policejních špiček. O Islandu se toho v médiích moc nedozvíte. Víme tak jen, že je to vcelku klidná, mírná země. Můžeme tak jen odhadovat, zda je klidná i politicky neboť v obou zmíněných seriálech se do případů zapojují negativním způsobem i představitelé moci. Otázkou tak je, zda tvůrci vycházeli ze své fantazie nebo ze zkušenosti. Nevíme. V pasti jsem hodnotil čtyřmi, protože mi to přišlo kapánek lepší. Hlavně se mi zde nelíbil tak úplně závěr a také se neposunulo žádným způsobem znásilnění spolužačky, přestože kriminalistka se vzhledem k zaangažovanosti svého syna, tomuto případu věnovala. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, chladná, napínavá vražedná show z Islandu. Niektoré obrazy natáčané v interiéri boli príliš tmavé a ako divák som mala nutkanie pridať jas, lebo mi uniká nejaký dôležitý detail. Aj keď som mala pocit, že ubližovanie deťom v detskom domove nie je veľmi originálna téma, seriál má potenciál udržať diváka v napätí od prvého do posledného dielu a zaradiť ho do zoznamu kvalitných severských kriminálok. Nenašla som odpoveď na niektoré logické otázky – prečo sa policajti vyberú na nebezpečné miesto osamote a do riskantných situácií vstupujú otočení chrbtom a ešte aj telefón zostal v aute. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivá islandská detektivka, na které je zajímavé to, že má vývoj, který bych v průběhu sledování za nic nepředpokládal. Přitom opět krásně těží z dobré temné atmosféry a prostředím, které je v rámci islandské krajiny nezaměnitelný. Jak kdybych se tam před pět lety vrátil a užíval si ty města a místa spolu s herci. Jediné mínus tu je asi hlavní vyšetřovatelka, na kterou si musíte dlouho zvykat. Někdo by po prvních minutách mohl seriál kvůli její protivné postavě odsoudit, ale byla by to škoda. Vraždy ve Valhalle jsou výbornou detektivní islandskou minisérií. Kdybych nevěděl, že na Islandu se nevraždí, tak bych měl skoro pocit, že žít na tomto ostrově je na vlastní riziko. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o severský seriál, tak je poněkud slabší. Dějově vám bude připadat, že se tvůrci tu a tam inspirovali tady a jinde zase tu, takže nakonec budete mít pocit, že jste to už možná viděli, i když to tak úplně nebylo. Kvalita je ovšem na příjemné úrovni snad ve všech rovinách. Příjemná a kvalitní jednohubka pokud nemáte příliš vysoká očekávání. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)
  • Detektívi nenosia zbrane, pretože väčšina islandských policajtov pri svojej každodennej práci nenosí zbrane. Všetci sú vyškolení v strelných zbraniach a policajné vozidlá majú strelné zbrane v špeciálnych skrinkách pre prípad, že by boli potrebné strelné zbrane. Existujú aj špeciálne tímy polície, ktoré pri bežnom výkone svojich povinností nosia strelné zbrane. (Arsenal83)

Reklama

Reklama