Reklama

Reklama

Furioza

Trailer 1
Polsko, 2020, 139 min

Hrají:

Mateusz Banasiuk, Weronika Książkiewicz, Mateusz Damięcki, Łukasz Simlat, Wojciech Zieliński, Szymon Bobrowski, Janusz Chabior, Sebastian Stankiewicz (více)
(další profese)

VOD (1)

Policajtka udělá svému bývalému nabídku, která se nedá odmítnout: buď pronikne mezi fotbalové chuligány a začne na ně donášet, nebo jeho brácha skončí ve vězení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (105)

dannyyy 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v seriálové verzi (4 díly, celkem přes 160 minut) a hltal jsem každou scénu. Británie je velmocí o filmech s hooliganskou tématikou, ale Poláci s Furiozou se jim postavili čelem. Téma, které je 100x ohrané, ale to polské zpracování se skvělým obsazením prostě táhne a nenudí. Čekal jsem, že to bude minimálně hodně dobré, ale bylo to lepší než jsem právě čekal, takže určitě zaslouženě 5* ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Patryk Vega mě svou tvorbou nijak výrazně neoslovil, a tak šlo víceméně celé Polsko mimo mě, ale po zhlédnutí Furiozy musím asi svůj postoj silně přehodnotit. Je až s podivem, že poláci jsou naši sousedé, ale jejich filmová tvorba je diametrálně odlišná. Zatímco „my“ děláme stereotypní, nudné, cringe, trapné a „přicmrndlé“ filmy s otřesnými hereckými výkony i filmovou kvalitou, Polsko si jede svoje a jejich díla jsou neuvěřitelně syrové, autentické, drsné a herci působí až neskutečně přirozeně. A teď si dejme dokupy Polsko, hooligans, policii, krev, brutalitu a 140 minut stopáže a máme tady koktejl radosti i bolesti zároveň, protože takhle intenzivní filmový zážitek jsem nedostal ani nepamatuju. Při sledování jsem měl pocit, jako bych byl mezi hlavními postavami a od prvních minut jsem všechno prožíval na 100 % s nimi, atmosféra je neskutečná a místy jsem chtěl až řvát radostí. Navzdory tomu, že je film čistá gangsterka/hooligans movie, tak zde kromě hutné dávky násilí dostaneme i kvalitní příběh, v druhé půlce emoční ránu, ze které se divák bude vzpamatovávat několik minut, a ke konci dojde i na šokující zvrat a extrémní zakončení. Překvapivě funguje i humor („Co jste dělal včera v noci v čase vraždy?  Vyřezával jsem si sošky a počítal integrály. A máte nějaké svědky? Bůh mi je svědkem…:D), herci jsou pro film jako dělaní a hudební pozadí dělá taky svoje. Z Furiozy mi stojí chlupy doteď a pořádně jsem se u filmu zapotil - za mě je to jednoduše definice kvalitní práce. Cz dabing na netflixu potěší, ale pro pravou atmosféru je dabing v polštině takřka povinnost – pak ale taky počítejte s tím, že po skončení vám do slovníku přibude slovo „kurwa“ a že vám bude asi ještě dlouho v hlavě rezonovat. Ostatně jako samotný film. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Vymaštěnci sobě. Nauč animálního debila boksovat a dáš mu sebevědomí rozbíjet atom. Tedy lépe řečeno - atomovi držku. Když se hluboce vypatlaná jednomuňka protře v pouličních bitkách, nebo ji nedejsatan někdo dá průpravu v nějakých bojových sportech, a ona začne k tomu všemu mentálnímu neštěstí ještě chodit na ligový fotbal, stává se z ní agresivní vypatlaná jednomuňka a vesměs jednoznačná společenská hrozba aka „chuj-ligán“. A přesně o takových ogólnopolskich pilířích a motorech společnosti a jednonožních kriminálnících je tento film. No film … Ono je to satanžel stejně pohlupavé až neurovegetativní jako vlastní aktéři, scénář patrně napsala nějaká ta kontuze už tak nevyvinutého mozku z jejich řad, a tak se jako qocientní zabržděnci chovají nejen ty oligofrenní pokerované ovarové krky, od nichž se to a priori očekávalo, ale také všichni kolem, včetně orgánů. Navíc je to vzájemné nadšené sebemrzačení znepřátelených shluků améb dost anemické a poměrně trapně natočené. Měl jsem jednou s několika přáteli to ponížení zabřednout do těžce přesilové, hluboce intelektuálně filosofické rozpravy s právě těmi tolik kulturními a nesmírně sofistikovanými funoušky Lechu Poznań, podotýkám, že šlo z naší strany výhradně o obrannou debatu, když jsme jdouce takhle kolem byli zcela bezdůvodně napadeni všemi možnými ad hominem argumenty, ostrými i tupými, co zrovna měli ti oduševnělí miláčkové po chápavé končetině, a povím vám, že se vskutku jedná o pitekantropální výkvět evropské animální scény bez jakéhokoliv morálního či sociálního imperativu,  jednoznačný evoluční důkaz toho, že jsme se vyvinuli z opic, přičemž mnohé pomalejší z nich stále ještě evolují, a pádný argument k okamžitému plošnému zákazu křížení uklízeček s řidiči hovnocuců pod trestem sociopatického rozšlapání hlavy. Pro některé pšontkovské aktéry bylo tehdy to vědecké sympozium vskutku povznášející, než dopadli na zem, jiní skončili s otevřenou myslí, načež měli krk a ramena celé od pilin a hoven, a například takový já jsem si odtamtud odnesl solidní otřes intelektu, naštípnutou dickci a zhmožděniny percepce jsoucna. Čili mám za to, že dělat z některých těchhle mozkově i civilizačně atrofovaných, nehumánních velepičusů kůl lidové čestňáky a fajnově správňácké bojovníky proti drogové mafii, notabene ještě takto retardovaným skriptem, je přinejmenším diskutadebilní a něco jako honit si nad plakátky Karlose Mentálního Výmolu nebo se vřele socializovat s mozkovým trustem tvrdého jádra Buzerantů party či jakéhokoliv jiného agresivního hejna vybíječů si frustrací ze zejícího počátku míchy kolem naprosto zbytečných a neméně cerebrálně nadaných čutálistických nebo klecových darmožroutů. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Dalsia drsna pecka z Polska,je az neuveritelne,kolko sku*vene dobrych i realnych zalezitosti zo zivota natocia v tejto krajine a Furioza je jasnym prikladom,tento krimi thriller/drama vas zavedie do sveta futbalu,hooligans,ku*iev,drog a bitiek,pri pohlade na nich vas urcite bude boliet cely clovek,musim pochvalit vyborny vyber hercov,jednoznacne najviac si to uzival Mateusz Damiecki ako magor Golden,ktory sa vyziva v lamani kosti,do toho vsetkeho hraje vynikajuca hudba,ma to sice 140 minut,ale zbehnu raz-dva,no a ako vsetky filmy s touto tematikou aj tento dava jednoznacne varovny signal,ze nasilie plodi len a len nasilie,nikdy nie ste vitaz,prave naopak,prehravate na celej ciare,takze tak a este moje hodnotenie,to je uplne jasne...:-) ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....bol som zvedavý -tu samá chvála na film - má 74 percent....toto tu je v popise filmu: "Vyrastali spolu na jednom sídlisku. Boli priateľmi na život a na smrť, avšak osud ich priviedol na rázcestie a teraz, po rokoch, budú stáť jeden proti druhému"......tak som bol zvedavý a...vidím jedincov s prvou signálnou sústavou ,ktorých baví otlkať si svoje sprosté gebule....dej -prostredie-výkony herci-záver- slabota....trvá to vyše dvoch hodín a .....nič len sprosté otĺkanie sprostých hláv.... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Filmári pracovali v poľských mestách Gdansk a Gdynia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama