Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musel s Polskem určitě zahýbat, respektive, asi to ještě nějakou dobu hýbat může. Navíc se mi neustále dokazuje, že Polská kinematografie je ne vzestupu. Nám nechybí ani tak peníze, jako schopní lidé. Máme jenom skupinu lidí, kteří se za schopné považují. Navíc Holoubek se ukazuje jako parádní režisér, všechno, co jsem od něj viděl bylo na vysoké úrovni, takže se těším na další, co přijdou. ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nej film za poslední dobu od našich černoprdelnických sousedů ze severu, co jsem viděla. A to točí kurva dobrý filmy. Rozsekalo mě to na hadry a poslední půlhodinu nešly krokodýlí slzy zastavit. Tomek je tak trochu, jako náš Otík Rákosník. Takovej hodnej prosťáček, který je ideální typ na nespravedlivé odsouzení, protože se neumí pořádně bránit. Piotr ho zahrál geniálně. Takhle zmanipulovat vyšetřování a odsoudit nevinného jen, aby byly velké prémie a pochvala, to chce extra velký koule, to se musí nechat. Z těch úřednickejch, státních zmrdů, kteří mají v rukou rozhodovaní o vinně a nevinně a kasírojou těžký love, jen vezmete za kliku od kanclu, mně bylo na zvracení. Zajímalo by mě kolik nevinných bylo a je neprávem odsouzených, to musí být síla. Navíc za znásilnění a zabití nezletilé, to je kriminál, jako peklo na zemi, protože na tomto zločinu si mukli, extrémně pochutnají a odsouzeného si vychutnají, až do konce. Dlouhověkost nelze očekávat. Tomek si prošel očistcem, aby se díky jednomu opravdovému a šlechetnému policajtovi nakonec po dlouhých letech zachránil. Ale naprosto zlomený a poznamenaný hrůzami vězení. Scéna, kdy se vrátí domů a u jídla se ptá, jestli si smí vzít kolu, to jsem byla fakt hotová. Peníze nemůžou tuto křivdu a utrpení ani zdaleka vyvážit. Tohle je skvost a jeden z nejsilnějších filmů z vězeňského prostředí a ještě podle skutečnosti. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Je to natočené naozaj verne, film pojednáva o strašlivom životnom príbehu. No ani filmom o holokauste nedávame automaticky plné hodnotenie a prihliadame aj na remeselné kvality. S výnimkou predstaviteľa hlavnej postavy sa tu nestretávame s ktovie akým svetovým herectvom. Neodpustíme si ani niektoré klišé, napríklad hrdina sa čuduje, že telefón vďaka GPS rozpráva (aby sa demonštrovalo ako dlho je už zavretý - pritom v base smartfón určite nevidel, že jo). Nemožno sa vyhnúť inému filmu s takmer totožnou problematikou, ktorý som videl pred pár mesiacmi a ktorý bol nakrútený dokonale - Présumé coupable. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Říká se, že ty nejsilnější příběhy píše sám život a životní příběh Tomka Komendy mezi ně teda patří. Jestli realita odpovídá tomu, co bylo odvyprávěno ve filmu, tak to nebyl ani justiční omyl, ale kardinální fuck up, totální diletantství a... prostě zločin. Film syrovej a surovej, chladnej jak psí čumák, s jednoduchou, ale kvalitní režií a přesně trefenou dobovou atmosférou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama