Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jakmile ji spatřil, věděl, že je jedinou láskou jeho života. Nedostupnou, zakázanou, věčnou… Richard Chamberlain v roli ctižádostivého kněze ve slavné americké minisérii podle stejnojmenného románu Colleen McCulloughové. (Česká televize)

Recenze (96)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tahle posmutělá a rozbolavělá romantika je zkrátka nadčasová. Odsuzovat ji je odsuzováním celého žánru. Ptáci v trní totiž patří k nejlepším romantickým filmům vůbec - a nejen díky tomu, že se v nich pracuje s "vyššími" tématy než "ona si vzala jiného, a proto nemůžeme být spolu". Překrásná Rachel Ward tu hraje zranitelnou Meggie, jejíž láska k otci Ralphovi (charismaťák Chamberlain) jde i proti Bohu. Jejich společné scény jsou nabité napětím, emocemi i výstižnými dialogy - což je přesně to, co dámy od romanťárky chtějí. Poslední dva týdny už nemají takový emocionální náboj a mnohem víc se vlečou, ale ten konec stojí za čekání. 75 % ()

javirgo 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí mě seriál již tolik nezaujal a snižuji své hodnocení. Zdlouhavé části, kde se řeší co je víc, zda láska k bohu nebo k ženě, mě tentokrát spíše nudily. Přibližně ve stejné době, kdy tento seriál vznikl, byly natočeny i jiné a lepší seriály, které by stály za zopakování. Na příklad Kořeny, Co přináší řeka, Sever a jih … ()

Reklama

Lina 

všechny recenze uživatele

Tuhle sérii jsem viděla už dávno, takže ji nemám v paměti úplně čerstvě. Nicméně taky nevím, proč si vysloužila tak nízké hodnocení. Řekla bych, že je sice natočená jako červená knihovna, ale poctivě, s velice solidním obsazením i výpravou. Samozřejmě je to zkrácená a mírně zjednodušená verze. Vynechává i některé vedlejší postavy, jenže to se děje u adaptací úplně běžně. Vztah Ralpha a Meggie je tu zachycený tak, aby si divačky získal, a oba jejich představitelé jsou vybraní dobře. Je tu pár detailů, které se z knihy nepřenesly, protože by to bylo složité, přitom měly svůj význam. Spoiler: Meggiin manžel měl být podobný Ralphovi. Proto si ho vybrala jako náhradu a proto většinu lidí nepřekvapilo, že se Ralphovi podobá i Meggiin syn. (Tohle tu samozřejmě taky není, i herec představující Dana vypadá úplně jinak.) Závěr je takový, jaký si Colleen McCulloughová mohla dovolit, aby nešla přímo proti církvi. Po náznaku smířlivého konce, kdy by se měl Dan vrátit domů jako kněz, zjistíme, že jediný, kdo po tom všem získal trochu štěstí, je Megiina legitimní dcera. Dan zemřel. Dalo by se říct, že kvůli tomu, že chtěl pomáhat ostatním; autorka předlohy ho ale nechala umřít jako oběť. Dan totiž zdědil po otci srdeční vadu, jenže to samozřejmě nevěděl - a to byl trest pro jeho rodiče za zakázaný vztah. ()

Eratashi 

všechny recenze uživatele

Ač jsem to viděla jako malinká, tak si na tento seriál vzpomínám na velmi povedený, jako o nenaplněné touze po lásce lidské v křesubití s láskou k Bohu. V pubertě jsem to viděla podruhé...tak ta láska k Bohu zase nebyla tak veliká jak jsem se původně domnívala, ale spíš šlo o ambiciozní tah, kdy ta ježibaba stará věděla o jeho životním cíli, tedy jenom mu v tom pomohla, rozhodnutí bylo čistě jeho, no a ta mladá holčička tedy byla zamilovaná do jedinýho chlapa širokodaleko, nedá se jí divit, Richard Chamberlain měl svoje kouzlo. Pamatuji si pouze na jednu "silnou" scénu. Meggie ke Clearymu: "Otče, já umírám..." Cleary: "Ne, to jenom krvácíš." X_X xD (vtipný komentář Gilmour93) ()

Jack_D. 

všechny recenze uživatele

Moje hodnoceni je velmi subjektivni, nebot jsem nejprve cetl knihu a pote teprve videl. Puvodne jsem chtel dat 4 hvezdicky, ale kdyz o tom tak premyslim, tak zas tak uzasne spracovane to nebylo a necist predlohu, tak me to snad ani nezaujme a nedivam se na to. Kdyz si ale uvedomim ze je tento miniserial stejne stary jako ja, tak se neni co divit. Byt o par desitek let starsi a videt to v dobe uvedeni tak jsem z toho asi taky na vetvi.... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Autorka předlohy Colleen Mc Culloughová (1937) podobné téma zpracovala i ve svém románu Ve stínu zlaté hory (2003). (triatlet)
  • Představitelka Meggie (Rachel Ward) a její filmový manžel Luke O´ Neill (Bryan Brown) jsou manželé i ve skutečnosti. (triatlet)

Reklama

Reklama