Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě to sralo to sledovat. S žádnou postavou jsem nedokázal sympatizovat, jelikož mají jedno stejné - do sraček ve kterých se ocitly, se dostaly dobrovolně a svou vinou. První postava Pervitin se trápí v IS, kam šla dobrovolně se svým manželem. Druhá postava Sulle se trápí ve Švédsku kvůli své víře, kterou si zvolila sama, navíc tím brutálně ubližuje celé rodině. No a do třetice je tu Fatima, jejíž linka je celou dobu nemastná neslaná, navíc po posledním díle člověk zjistí, že je i jako policistka totálně na hovno. Nevím no, možná je to jenom názor katolicky smýšlejícího člověka (já), ale prostě nechápu jak může někdo v 21. století zmanipulovat skoro dospělého člověka skrz víru a dobrovolně ho dovést do takové prdele jako je Sýrie, prostě mi to nejde do hlavy... Na konec taková malá LasTova hypotéza. V koránu se píše, že muslim jenž zemře mučednickou smrtí, se dostane do “islamského nebe“ a tam na něj bude čekat 40 pannen. Proto se tolik blbců odpaluje. Má otázka zní, pokud se po odpálení promění na tisíc kusu těla, dostane se k těm pannám v celku nebo jako pytel sraček co zbylo z jeho těla? Takové otázky mě trápí. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Švédský nervy drásající počin, který nám přibližuje způsoby verbování mladých lidí do řad Islámského státu. Precizně znázorněný, mrazivý průběh radikalizace děvčat mnohdy i z rodin s kvalitním, milujícím zázemím či dobrým vzděláním, dále způsob života (no života je velmi silný výraz..) v syrské baště džihádistů, kde středověk nikoli „nekončí, středověk trvá“, nýbrž ke středověku se tamní kultura ještě ani nepřiblížila atd., atd. Seriál dává výrazný prostor postavám, které se narodily v Evropě, ale jelikož si neváží dobrého bydla a chleba o dvou kůrkách, který se peče všude, nadšeně se dekují bojovat za "svou svatou věc" přímo do báječného kotle v němž očekávají velké věci, však dostane se jim čehosi, co by se dalo přirovnat k masochistické mizérii. Nulová lidská práva v kombinaci s nulovou hygienou rovná se hotový ráj. No ale to vymytý mozek už nechápe, tak hurá sláva, já jsem nejvíc, vy bezvěrní psi, já vám všem ještě ukážu! Ta vestička by mi byla? Nic pro slabé žaludky. Z tohoto kulturně náboženského problému se těžko vymotáme. Způsob náboru vojáků vnímám jako společenskou rakovinu nejagresivnějšího ražení. Dá rozum, že každý fanatismus je špatný, navíc v kombinaci s lidskou tupostí, s absencí vnímání témat komplexně v souvislostech, ještě navrch zamícháno s ryzím terorismem? Budiž nám všem výsledkem hotové zvěrstvo, které těžko vymýtíme. Přestože mají plnou hubu alláha, s pokornou vírou nemá tenhle manipulativní, primitivní, zpátečnický, agresivní maras společného lautr nic. Ulovit pro takové účely patnáctileté, na celý svět nasrané, tvárné děcko musí být malina, čili máme o zábavu na dalších x set let postaráno. Naštěstí je toto téma natolik plodné, že se určitě můžeme třást i na dalších nemálo sérií tohoto excelentně vyvedeného dílka. Člověku se až žaludek obrátí, když si uvědomí, že mít dítě propadlé tvrdým drogám (což pokládám za neštěstí z největších) nebo spatřit své zradikalizované dítě nečekaně u snídaně v hidžábu s hubou plnou keců o svaté válce, znamená prakticky totéž. Ztratit ho navždy. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy namet, az se mi nechce verit, ze serial vznikl ve Svedsku a jeste na Netflixu, ktery se posledni dobou nazorove taky pekne vybarvuje... Obe dve hlavni dejove linky, at uz Pervin v Syrii nebo mlade muslimky ve Svedsku jsou vyborne. Bohuzel je spojuje kontroverzni policistka, ktera jako asi v dalsich stovkach kriminalek musela polozit policejni odznak na stul, aby pak dale resila zapeklity pripad. To jedine celkovy dojem srazi na ctyri hvezdy. Myslim, ze kdyby pripad resila nejaka protiteroristicka policejni jednotka, tak je pribeh nejen verohodnejsi, ale i originalnejsi. Ale celkovy dojem je presto velmi dobry. Dobra rezie, vyborny zvuk, stihl jsem to za jeden den. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Reakce na komentář) Snorlax: No jo, ten katolicismus, to je svinstvo. Ale co ten evangelismus? Ten nechával čarodějnice na pokoji? A víš, že v USA je to úplně to nejhlavnější náboženství? (54 % oproti ubohým katolickým 24%)? No a třeba takový judaismus bych nakonec taky nepodceňoval. Svědectví Starého zákona mluví jasnou řečí o vyvražděných městech, genocidách a hlavách na kůlech. Jenže... Žádné z výše zmíněných náboženství už zločiny proti lidskosti oficiálně jaksi dávno nepraktikuje. Na rozdíl tedy od Islámského státu. A proto je tenhle seriál o tom, o čem je. Ne že by byl jinak nějak ohromující. Ale pořád je to v současné konkurenci lehký nadprůměr s únosným počtem epizod. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Kalifát” je naprosto šokujúcou, severskou, čoraz viac aktuálnejšou minisériou, ktorú som vskutku zhltol, takmer na jeden záťah, pretože sa to vôbec ani inak nedalo podniknúť, keďže bola väčšinou tak extrémne strhujúcou, až som bol ňou tak neuveriteľne posadnutý, že som si musel dožičiť jej ďalšie dávky. Začína sa odvíjať v sýrskej Raqqe, kde spoznávam čerstvú, moslimskú mamičku Pervin El Kaddouri, ktorá má niekoľko týždňové bábätko Latifu, manžela, sympatizanta s Islamským štátom, Husama, ale najradšej by už vari chcela definitívne odtiaľto odísť, pričom, Škandinávia sa javí, ako priam ideálna voľba, lebo už raz zo Švédska odišla, konkrétne naspäť do Sýrie, kedy zrovna práve teraz, ľutuje toto svoje nešťastné rozhodnutie. Črtá sa jej veľká šanca na návrat, kde to nebude až také jednoduché. Totiž, zisťuje, že sa schyľuje ku koordinovaným, teroristickým útokom, organizovanými vo Švédsku, a uskutočnenými niekoľkými aktérmi. Koordinátorom celej akcie je spojka »Cestovateľ« , skrývajúci sa pod rôznymi identitami, momentálne ako Ibrahim "Ibbe" Haddad, školský asistent. A práve jemu sa podarí nalákať zopár «ovečiek» , trebárs, trochu, povedzme naivné deviatačky, Sulejku Wasem a jej kamarátku Kerimu, a netreba tiež podceňovať sestru "Sulle" , Lishu. Naopak, bratia Jakob a Emil Johannissonovci, sú už dávno pevne rozhodnutí a po zuby ozbrojení... Prejdem ku policajtom zo švédskej bezpečnostnej služby. Fatima Zukič s balkánskym pôvodom, si zobrala na starosť telefonickú komunikáciu s Pervin, ktorá jej prezradila, čo sa vlastne chystá, že systematicky sa dostáva čoraz bližšie k tomu, aby sa snáď včas zabránilo k prekazeniu všetkých atakov, za čo by sa na oplátku dostala k vytúženej slobode. Charakterov je síce viacero, ale najmä tieto ženy (dievčatá) Pervin, Fatima a Sulejka / Lisha / Kerima, najviac určujú tempo diania. Scenáristicky ide o šikovne napísané postavy, ktoré sa jednak medzi sebou prepájajú, a keď sa potom následne i pretnú, vážne to bude stáť za to. Všetkých ôsmych epizód sa bravúrne režisérsky zhostil Goran Kapetanovič, a preto majú tak vyváženú úroveň. Vynikajúca práca kameramana Jonasa Alarika, ktorý si občas vypomáhal ručnou kamerou, čím v podstate iba zvýrazňoval celkovú atmosféru, kde sa razantne zvýšil jej celkový účinok. A tento spoľahlivý tandem, doplnený ešte aj o šikovný a presný strih, ktorý vám nedal šancu na žiadny oddych, len zdôrazňoval a podtrhoval súčasnú tému migrantov v Európe, ďalej praktiky na Blízkom východe, keď »krehkosť« medzi týmito dvomi zložkami, je viac, než výstižná ! Herecký ansámbel je skvostný. Nepoznám ho, no odteraz si ich zapamätám. Netflix ma zo dňa na deň neustále len prekvapuje - v dobrom slova zmysle, pred pár rokmi, by som to ale vonkoncom nepovedal ! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama