Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (147)

misterz 

všechny recenze uživatele

Silná a emotívna dráma o tom, že keď má človek vôľu, dokáže sa vyhrabať aj z tej najväčšej životnej kakanice. Nuž, niekto má cestičku životom vyšliapanú už od narodenia a neváži si to, a niekto ďalší o ten svoj kúsok šťastia musí tvrdo zabojovať. O to viac je úspech cennejší. Asi každá rodina by potrebovala takú babičku - záchranárku. Silný nadpriemer. 85/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Hillbilly Elegy" akosi vnútorne neviem oceniť natoľko, aby som mu pridal viac bodov, než je vidno. Na jednu stranu by som chcel, no súčasne si uvedomujem, že jediné čo reálne film pre mňa posúva vpred sú herecké výkony. Tie sú vskutku na špičkovej úrovni. Amy Adams je perfektná, Glenn Close rovnako a myslím si, že aj ostatní hrdinovia dokážu do toho niečo pridať. No problémy s filmom sú pre mňa hlavne 2. V prvom rade je ťažké si nájsť postavu, s ktorou by ste boli schopní reálne sympatizovať. Možno by sme čiastočne mohli s našim hlavným hrdinom, no potom si uvedomíme, že po mame očividne zdedil rovnaký temperament. Istým spôsobom obdivujem postavu Glenn Close, no nemôžem povedať, že by sama nemala určité temné chvíľky a to hlavne keď uvidíme trošku hlbšie do toho, aké bolo v skutočnosti jej manželstvo a ako sa k svojmu manželovi správala. A hoci je to len jedna scénka, tak pre mňa by to bolo úprimne traumatizujúce. Rovnako však prináša asi aj najzaujímavejší element filmu a tým je vzťah medzi našim rozprávačom a jeho babkou. A ako mu vysvetľuje ľudské vlastnosti na podobe dobrého a zlého terminátora. A postupom je vidno, že J.D. ich má vnútri oboch. A má to svoj význam. No môj druhý problém s filmom je, že jeho príbeh je nám podávaný vysoko rozkúskovaný. A je ťažké sa miestami do neho nejako hlbšie ponoriť, lebo to celé pôsobí ako scénky. Nemajú reálne nejaký významnejší smer a hoci sa z nich niečo dá vyčítať, nefungujú tak, ako by som chcel aby fungovali. Sú viac zahrané kvalitne, než by nejako posúvali dej alebo nejakým spôsobom na seba nadväzovali. Sú to proste len scénky. Dobré zahraté scénky, ale aj tak len scénky. Myslím si, že niekde tu drieme silnejší príbeh, ktorý som však nedostal tak ako som chcel. Keby sme tu nemali Glenn Close, asi by som išiel s hodnotením ešte o niečo nižšie. Reálne som po dopozeraní mal pocit, že som proste videl film. Nič viac. To bol celý výsledný dojem. Videl som film. Vezmite si z toho čo chcete. Hodnotenie: C+ ()

Reklama

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Veľká americká melodráma z čias American beauty, ľúbivá Albertiovej kamerou, Zimmerovými sláčikmi a perfektnými hereckými výkonmi (bezchybný, najmä ženský casting). Problémom filmu ale je, že aj napriek veľmi silnej téme nereže do hĺbky a teda dotkne sa vás iba v špecifických prípadoch (najmä, ak ste niečo podobné zažili na vlastnej koži). Je to škoda, pretože tieto ženy (vrátane Haley Bennet) by bez problémov utiahli aj oveľa väčší hardcore. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ron Howard přichází s něčím nečekaným a něčím zvláštním. Pro mnoho lidí rozporuplný film, který asi nic moc nenabídne. Asi nic nového. Za mě však v celku zajímavé překvapení roku, ve kterém herci ať už veteráni nebo nováčci dělají skvělé výkony a scénář spolu s tím koexistuje skvěle. Především je asi nutnost vypíchnout um pana režiséra, který nám zde nastolil jasné fungování děje, který je zcela přirozeně natočený i s něčím navíc v rámci vymazlených záběrech, které nám více zpříjemňují sledování tohoto filmu. Asi králem všeho je Zimmer, který nám poskytuje opět dosti originální hudbu, která perfektně sedí na atmosféru i prostředí filmu. V tomto je to nepřekonatelné. Asi je to dosti subjektivní, ale já film neberu jako progresivní a úžasný počin měnící veškerý chod, ale jde o film, na který se radostně koukalo a rozhodně nelituji jeho zhlédnutí. Dokonce si myslím, že by nemusel být opomenut při vyhlášení toho nejlepšího za minulý rok. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller – čtivě, působivě a výstižně totiž líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů. Tedy prostředí bílé americké chudiny. Příběh s reálným základem pak jednu z takových rodin sleduje napříč několika lety. Týrání, chudoba, napjaté vztahy a démoni minulosti jsou tu na denním pořádku a Vance popisuje rodinu, z jejíhož vlivu se vymanil a uprchl na studia, zatímco jeho matka se dopracovala od léků na bolest až k heroinu. A právě výkon a postupný přerod Amy Adams společně s její filmovou matkou Glenn Close dodává snímku režiséra Rona Howarda (Apollo 13, Čistá duše) neuvěřitelnou sílu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (10)

  • Zfilmováno podle autobiografie J. D. Vance. V roce 2016, kdy kniha byla vydána, se v USA stala bestsellerem. (Jolinar)
  • Amy Adams a Glenn Close mají dohromady 14 nominací na Oscara, které se jim však ani jednou nepodařilo proměnit ve výhru. (oli009)

Související novinky

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Ron Howard a atentát na Castra

Ron Howard a atentát na Castra

05.02.2020

Režisér Ron Howard (Solo: Star Wars Story, Rivalové) si jako svůj příští projekt zvolil snímek The Fixer pro Paramount Pictures a Imagine Entertainment. Scénář k filmu napsal Tyler Hisel (seriál… (více)

Reklama

Reklama