Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Příběh o unesené princezně, držené někde neznámo kde černokněžníkem, má v sobě značný potenciál, ze kterého šlo podle mě vytěžit mnohem více. A tak je tato pohádka pouze lehce nadprůměrnou. Má velice jednoduchý, přímočarý děj, chytlavou písničku, pěkné záběry a moc se mi líbily ty tři vejce na začátku, ze kterých se vyklubali tři bratři. Naopak ji sráží herecké výkony všech herců, především dvojrole Jaromíra Dulavy. Jako král byl strašný, ale jako černokněžník ještě horší. Coby hlavní záporná postava by neměl hrát tak nevýrazně, bez emocí. Přišlo mi to, že přišel před kameru, odvykládal text a zase šel. [3329. hodnocení, 122. komentář, 52%] ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Postavy nemastný neslaný, příběh mě po pár minutách přestal bavit a záporák byl vlastně největší sympaťák. Co je v tomhle filmu úžasný, to je hudba. Krásná ústřední písnička, která mi naskočila v hlavě po pár tónech, i když jsem si myslela, že jsem tuhle pohádku ještě neviděla. Očividně ano, ale moc mi toho v paměti neuvázlo. ()

Reklama

Nique 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč se mi ta pohádka vlastně líbí. Dulavův král je naprosto toporný, vůbec se princezně nedivím, že někoho tak nudného nechce. Ota Jirák sice hraje parukáře, ale zároveň mluví koně a orla, což mě vždycky dost mátlo. A také mě překvapovalo, že černokněžník nechal princeznu s Miroslavem z ostrova tak snadno uprchnout. Titulní písnička je nicméně úžasná, stejně tak i Jiří Menzel v roztomilé roli dvorního malíře. A velmi mě potěšil fakt, že princezna v této pohádce nenosí nesmyslně na hlavě korunku, tak jako v jiných pohádkách:-) ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatně vybrané exteriéry! To je asi vůbec největší deviza téhle pohádky... Místy se mi docela zamlouvala práce kameramana (třeba scény ze stájí), ale jen do chvíle, než došlo na záběry v ostrém slunci nebo proti kontrastně přesvětlenému pozadí, díky čemuž nebylo hercům vidět do obličeje (pochybuju, že to byl záměr). Už tohle ve mně vyvolalo absolutní zmatek: ví vlastně režisér, co vůbec chce? Vyprávění, jehož podstatnou součástí bude souvislá řada nádherných poetických obrazů, se kterým si může pohrát celý tým profíků - nebo spíchnout cosi horkou jehlou téměř bez techniky na nejbližší louce během jediného dne? Lehké zmatení a určitá nejednotnost je asi můj nejsilnější dojem. Jako klad beru, že větší část pohádky měla svoji (poměrně vážnou a důstojnou) atmosféru - ale třeba scéna se zrozením bratrů z rostoucích obřích vajec působila víc jako loutkový kabaret. Můžu jenom hádat, ale asi neměla být tak komická, jak mi připadala (vážně škoda nevyužít něco tak magického)... Legračně a odlehčeně měly naopak zřejmě působit některé drobné výstupy dvořanů (včetně J.Menzela jako dvorního malíře), ale jediné, co to ve mě nakonec vyvolalo, byla rozmrzelost a lehčí pocity trapnosti. Ještě horší to bylo, pokud jde o herce, kteří byli pro příběh důležití... Oceňuju sice, že se nikdo z nich nepokoušel pitvořit ani přehrávat, ale připadali mi tak nějak naprosto... nevyužití. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

I pres Jaromíra Dulavu, ktery hraje jak, z donuceni bez jedine spetky chuti a hlavne umu, musim tomu dat prec jen vice nez 3*, protoze se mi libi napln, celkove ztvarneni a pak ~50% je proste malo, pro tuto vcelku vydarenou pohadku. 6.12.2013 Musim se vlastne priznat ze pres vsechny ty nedokonalosti mam tuhle pohadku strasne rad.. :)) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Pro lepší odlišení postav, hraných Jaromírem Dulavou, jej v roli černokněžníka nadaboval Jiří Štěpnička. Lenku Jelínkovou pak nadabovala Simona Vrbická mluveným slovem a Vlaďka Lišková zpěvem. (funhouse)
  • V němčině se film jmenuje "Die verschwundene Königstochter", což lze přeložit jako "ztracená princezna". (Janek2002)
  • Pavel Řezníček se v úvodu pohádky představí jako Jaroslav. Během filmu se ovšem jméno jeho postavy změní na Miroslav. (Nine)

Reklama

Reklama