Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

maoc 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplná pohádka. V některých pohádkových postupech exceluje, zatímco v jiných selhává. Možná záměrně, možná je to kouzlo nechtěného. Německá produkce byla vždy taková jakási odlidštělá, chladná, strohá, tak snad proto... Nejvýrazněji ji totiž chybí vřelost. Možná je to špatným ripem, ale je natočená v chladných barvách a s vysokým kontrastem. Také lidské vztahy se nepovedlo převést na obrazovku. Ani ty záporné, ani ty kladné. Snad ještě tak vztah chůva (matka?) a král, možná Jaroslav (Miroslav? - to byla opravdu veliká chyba filmu, to se nedá odpustit) a Verunka, ale i tak, Miroslav hrál celou dobu jako robot. Nebyl vykreslen jako člověk. Možná proto, že se člověkem stal až po zkamenění svých pobratimů? Naopak jistá osudovost a fatalita, celkem jasné rozdělení dobra a zla, Mont Saint Michel, scéna se stádem koní či krásné lokace u rybníka, uvěřitelní rodiče a férovost jednání čaroděje, to jsou devízy. A krásná píseň Ivana Hlase, vedle Gottova Ptáčka možná nejikoničtější píseň české pohádky (byť má až příliš poetická nebo spíš nicneříkající a prázdná slova). Dětem se ale tato pohádka spíše líbit nebude. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hrozně zvláštní film, skoro se zdá, jako by ho napsal počítač. Děj je hrozně simplistický, neznamená to, že je vyloženě špatný, jen mi přišel takový nedodělaný. Postavy a zároveň i dialogy byly hrozně robotické, v každé scéně se řeklo jen to, co posune děj dál, tempo filmu je tím pádem celkem rychlé, ale filmu to ubírá na působivosti, neříkám, že chci dlouhé dialogové scény alá Tarantino, ale dialogy rozhodně mohly být barevnější. Technické aspekty byly celkem slušné, prezentace byla fajn a hudba se mi taky líbila. 4/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, krásný pohádkový song a kolem něj pusto, prázdno, šalba a klam. Hezky české, konečně bez princezen Eufrozín a podobných vymyšleností, bohužel chybí spád a hlavní panák dvojrolák, kvalitní český herec Jaromír Dulava, se opravdu jeví jako panák. Nevýrazný, stoický, prostě tak jak nemá postava v pohádce vypadat, obzvlášť když hraje zápornou úlohu. Scénář je v myšlence hezký, ale rozvést ho tak, aby z něj vznikl poutavý příběh, se nepodařilo. Zcela nerozhodných 50%. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde pan režisér asi nevěděl, jak herce vést. Minimálně během poloviny celé délky filmu vypadají všichni neskutečně prkenně. Myšlenka je klasicky hezká, ale scénář si z ní spíše dělal legraci (evidentně nechtěně). Duo Langmajer-Dobrý trestuhodně nevyužité, chlapci z vajec směšní a hlavně to, co jim a všem hercům nastrkal scénárista do pusy, je zvěrstvo. To by tak nevadilo, kdyby se někdo z dialogů a monologů snažil vytřískat více. Hrůzy typu: 'Já jsem silný a ty jsi chytrý, beru tě s sebou. A co ty? Co jsi ty?' - 'Já jsem Miroslav ( neřekl náhodou Jaroslav??). Já zůstanu.' mohly klidně zůstat nevyřčeny. Naštěstí Ivan Hlas zachraňuje totální propadák dobrou hudbou, na kameru a některé záběry se dá hezky koukat + Jiří Menzel v jediné chtěné komické roli drží tuto pohádku nad pomyslnou propastí. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Píseň krásná,jinak otrava, nuda, šeď. Pavel Řezníček je zajímavý a pěkný chlap, ovšem tady byl tak trapně vzorný, že i na pohádku to bylo moc. Princezna postrádala šmrnc, Jaromír Dulava je sice obvykle dost dobrý, ale tady byl stejně děsný jako všichni kolem. Byl tam někdo zajímavý? možná pánové Langmajer a Dobrý, o Dobrém můj syn pravil, že to je hajzl od pohledu :-).Tak za to jedna hvězda. Pohádky miluju, ovšem tohle fakt už nikdy nemusím vidět. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Při scéně, kdy ukazují pevnost, kde je princezna držena černokněžníkem, si lze v rohu všimnout, že před pevností vlají vlajky, konkrétně řecká a švýcarská. (korinek)
  • Pavel Řezníček se v úvodu pohádky představí jako Jaroslav. Během filmu se ovšem jméno jeho postavy změní na Miroslav. (Nine)

Reklama

Reklama