Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dle mého vydařený film. U mě osobně nejoblíbenější role p. Kodeta - elegantní, šaramantní, vtipný. Pí. Bouškovou jsem nemíval rád ve filmech, ale zde je fajn. A samozřejmě něžná blondýnka pí. Steinmasslová zamlada. Přestože jde o detektivku, převládá líná prázdninová atmosféra. Studentky, co provázejí na zámku, randí o sto šest. Kapitán snídá tu v hotelu (dršťková s pivkem), tu na stojáka v obchodě (dvě koblihy a mléko). Žádná scéna není zbytečně natahovaná, odsýpá to. Postavy nejsou (jen) figurky, ale mají vždycky trošku něco navíc - přestože anebo možná protože je nehrají všechny národní umělci, ale spíš herci ze druhé nebo třetí řady síně slávy. Rád se na ten film dívám znovu. V kontextu ostatních čs. detektivek té doby stojí za zmínku, že ve filmu nevystupuje žádný třídní nepřítel, emigrant či obdivovatel Západu, dokonce ani žádný vysloveně zlý člověk, což dále zlepšuje můj divácký zážitek. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Lidová detektivka. Kapitán Exner je na dovolené a opět ho vyruší práce a musí pátrat po vrahovi v malém městě, kde se zná každý s každým. Dosti nudná zápletka s komickými postavami mezi policií = asi chtěli ukázat, že u policie jsou také normální lidé s humorem. Jiří Kodet mne ale překvapil svou lidskostí a nebyl za každou cenu švihák jako ve většině svých rolí. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ševc bol kedysi predsedom Komunistickej strany na Slovensku a ten teda vôbec talentovaný nebol. Tak ako každý komunista. Takže tak trochu oxymoron. Inak okrem jasného Kodeta je film pomerne nevýrazný, je osviežením len pre nostalgikov, mňa pomerne sušilo okrem scény, kde pán Kodet sťaby nejaký žabotvar skáče v slipoch do vody. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film podle románu V. Erbena, v němž vystupuje elegantní kriminalista kapitán Exner v nejslavnějším podání J. Kodeta. V zámeckém parku byla nalezena mrtvola tamějšího ševce Rambouska, který pracoval na zámku jako údržbář, a který se v poslední době věnoval malování obrazů a měl neobyčejný talent. Nad jeho nadáním žasli jak kunsthistorik a sběratel obrazů K. Augusta, tak akademický malíř a Rambouskův učitel B. Čáp. Ačkoli se kapitán Exner ocitá v roli vyšetřovatele vraždy náhodou, neboť v tamějších končinách tráví dovolenou, velmi brzy se mu podaří infiltrovat mezi podezřelé, kteří všichni pocházeli z okolí zámku. K odhalení pachatele bylo potřeba především přijít na motiv činu, což nebylo až tak složité. Jedná se o často reprízovanou kriminálku, jejíž obliba zřejmě spočívá v jasném a jednoduchém příběhu, atmosféře zámeckého prostředí a zajímavému hereckému obsazení. Významnou úlohu ztvárnila J. Boušková v roli průvodkyně, která se z nepochopitelných důvodů nechala krátkodobě milostně oblouznit elegancí pana Kodeta a její obsazení mi jako jediné nějak nesedí. V dalších rolích se představili pražský poručík A. Hardt, místní velitel veřejné bezpečnosti M. Zounar, správkyně zámku J. Gýrová či další průvodkyně M. Steinmasslová. U hodnocení tohoto filmu režiséra J. Schmidta jsem se poněkud zarazil, neboť jeho notorická známost a tedy i předvídatelný děj mi ztěžuje objektivně posoudit jeho kvalitu, avšak nakonec se přikláním k průměrnému hodnocení. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)

Reklama

Reklama