Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nebojte se! Já nejsem ani Bílá paní ani vrah. Já jsem kapitán Exner." Exner? To je ten doktor na prázdninách, co láme srdce průvodkyň a je považován za botanika? Tak to bude v klidu. Tady se to vyšetří, vrah se s úlevou přizná a střílet se nebude. Já jsem tedy postrádal nějaký napětí, ke kterýmu temný zákoutí hradu přímo vybízely, ale tady se jen vyšetřovalo a laškovalo. To je trochu málo, ale pohled na policisty v uniformách, jak s kosama a hráběma kosí louku, tak ten byl nezapomenutelnej. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý případ kapitána Exnera (poprvé jako Jiří Vala v Pokladu byzantského kupce) tentokrát s elegánem Jiřím Kodetem. Detektivka je to určitě z toho lepšího průměru, a ačkoli se zde jedná o jeden jednoduchý případ, film nenudí a rozehrává kolem Exnera další love story. Ani Vala ani Kodet nezklamali a ukázali nám také lidskou stránku jindy studených čumáků kriminalistů. Dobrá zábava. Hudba: Otakar Petřina ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film ‚Poklad byzantského kupce‘ (1967), kde byl kapitánem Exnerem Jiří Vala, který se mi moc líbil. ‚Smrt talentovaného ševce‘ je v porovnání s ním unylejší, má únavnou písničku, která se pořád opakuje, příběh nemá žádné napětí, vyšetřovatelé jsou bez zaujetí případem, zkrátka tento film nemá šmrnc a lehkost. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kriminálka bez napětí, bez vzrušujících scén a bez skutečného pátrání. Jan Schmidt se pokusil o příběh, v němž odpočívající Exner nonšalantně ukáže svou extratřídu, jenže jediné co se mu povedlo, bylo zachytit atmosféru ospalého městečka. Na působivosti kapitánovi nepřidalo, že jsem vraha vypátral dřív než on - včetně motivu. Jiří Kodet se ovšem do role hodil víc než Michal Dlouhý, takže dokud neuvidím další díly, bude mít pro mě Exner jeho tvář. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ševc bol kedysi predsedom Komunistickej strany na Slovensku a ten teda vôbec talentovaný nebol. Tak ako každý komunista. Takže tak trochu oxymoron. Inak okrem jasného Kodeta je film pomerne nevýrazný, je osviežením len pre nostalgikov, mňa pomerne sušilo okrem scény, kde pán Kodet sťaby nejaký žabotvar skáče v slipoch do vody. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama