Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, u kterého mi přijde, že ho režíroval někdo, kdo si občas něco dal a pak to z něho zase vyprchalo, protože film byl místy skvělej a velmi chytlavej, ale po pár minutách se zase proměnil v něco tak nudnýho... takže jak říkám, zvláštní. 🕯 Je to ale docela fajn detektivka s Jiřím Kodetem v hlavní roli, jakožto kapitánem Exnerem a Jany Bouškové, coby průvodkyní na zámku. Nenáročný snímek, který je ideální k obědu nebo večer před spaním, kdy už z celého dne chcete jenom umřít. Opět mě strašně vytáčel Karel Augusta, jakožto absolutně zažraný kunsthistorik, ale potěšil mě Vladimír Kratina se svým modrým spodním prádlem, v němž se nám tam předvedl na plné čáře. 🩲 Takže obecně, nic moc náročného, film neurazí ani nenadchne, prostě jen existuje. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, doktore, patrně rozumíte výtvarnictví, ale jako psycholog jste tele !!" ;) Tak copak to tu máme ?? Neslaný nemastný elegán Kodet, který je však k nepoznání, když neztvárňuje svého typického frajírka či cholerika, jako kapitán Exner v případu talentovaného ševce, který kdyby se držel svého kopyta, mohl být ještě naživu !! To bychom však přišli o jednu (ne)zajímavou detektivku podle předlohy Václava Erbena, která však ve srovnání s Pokladem byzantského kupce dopadá stejně mizerně jako právě Jiří Kodet.. Prostě jedna, i přes kratší stopáž, příjemně barevná, leč velká nevýrazná nuda !! Kodetův Exner vypadá unaveně, a když se s plachýma očima snaží mladičké a již tehdy naprosto asexuální příšeře Janě Bouškové těmi romantickými plky vykecat díru do hlavy, začínám se v této ničím neoslovující detektivce, která má k těm typickým a divácky nejvděčnějším zástupcům klasického českého žánru zatraceně daleko, ztrácet při zoufalém hledání alespoň náznaku atmosféry.. K nejzajímavějším momentům patří snad jen původně vystřižená scéna, kdy pánové z Veřejné bezpečnosti kosí louku pod zámkem..;) Takže pokud jste si někdy přáli vidět herecky zoufalého Jiřího Kodeta, či téhož pouze ve slipech, pak je tato Schmidtova křeč jasnou volbou..;) ()

Reklama

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý námět scénáristicky zcela zfušovaný a ty příšerné neživotné dialogy šustící papírem i odtržené od normální lidské komunikace a úplně netalentovaně natočený a zrežírovaný. Ani lázeňský švihák Kodet v hlavní roli vyšetřovatele Exnera tu bídu bohužel nemůže zachránit, i když se o to snaží, jak mu scénář nemilosrdně určuje i ve slipech, alespoň něco pro dámy. Vlastní zápletka je jednoduchoučká a nehodná ani délky formátu 81 minut a závěr, kdy si policista, vyšetřovatel přichází k vrahovi pro motiv s prosíkem, působí přímo uboze. Suma sumárum jediné zajímavé jsou kulisy, kde se celý příběh odehrává, opočenský zámek a zámecký park. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

ZLOČIN V OPOLNÉ Mimochodem, co tady chtěla ta důra Medková? / Mluvilo se něco o prodeji obrazů... Jan Schmidt vyrobil na motivy úspěšné knihy Václava Erbena nevzrušivou televizní detektivku, spojující vše, co český divák od produktu očekává: 'nastavování zrcadla', tepání přežitků, kšefty, drby, závist, frekventované smilnění a vraždu nečekaně úspěšného naivního malíře, to vše v kulisách dovolené (diváka i ústředního kriminalisty) na Opočnu. Koukavý Jiří Kodet servíruje kapitána JUDr. Exnera s šarmem sobě vlastním, ale jaksi mimoděk dokládá, že mu ve vzácném souladu s kádrovým posudkem svědčily menší záporné role. Víš že ten Rambousek byl velmi úspěšnej člověk? A to se v Čechách nikomu neodpouští... / [Exner-Kodet] Mně to vyprávěj, člověče, mně to vyprávěj... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po dvou slabých erbenovkách ze 70. let se naskytla nová šance vzkřísit oblíbeného kapitána Exnera, tentokrát s tváří Jiřího Kodeta. Po Valovi ze 60. let velmi zajímavá volba, Kodet je mazlivý k ženám, umí nosit sako, i ta jeho patka je vždy upravená, scénář Jana Schmidta není trapný... leč cosi tomu k dokonalosti chybí. Chtělo by to rafinovanější Exner Girl, přeci jenom taková Jana Boušková byla vždycky užitečnou herečkou, nikoli ale sexy blběnkou. Ale již je to sledovatelná barrandovská krimi 80. let, u které především mrzí, že nebyla rozepsána pro celý volný cyklus. Co následovalo, opět bohužel v televizi, byla totiž opět katastrofa. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)

Reklama

Reklama