Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

GIK 

všechny recenze uživatele

Podivná krimi. Vůbec jsem nepochopil, jak odhalil vraha. Seladon, doktor a esembák v jedné osobě. Řekl bych, že hlavní problém tkví v tom, že Erben psal rovněž scénář. Ševče, drž se svého kopyta! Spisovatel nerovná se scénárista. Steinmasslové to tady vůbec nesluší - podivně nalíčená..? Nepříliš sympatické obsazení některých rolí (Čáp, Divíšková, Boušková). Málo propagandy, žádná politika - určitě plus. Ale výchova ano: 1. školení jak „správně“ mluvit: Exner asi desetkrát: „pro K. Pána“. 2. jak se „správně“ chovat: v každém městě jiná děvka. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších celovečerních kriminálek. Kapitán Exner v podání Kodeta je úplně jiný kafe, než Kostka, Němec, nebo Vala, kteří jsou, nebo byli taky skvělý herci, ale v roli Exnera mi přišli takový poloviční. Až Kodet tomu dal takovou tu noblesu, charisma, který on má v sobě,z jeho obsazení se přímo nabízelo, že z něj režisér udělá tak trochu sukničkáře, takže vyšetřování vraždy Rambouska se odehrává v úplně jiným stylu, než předchozí filmy s Exnerem. Nesmím zapomenout na skvělýho Karla Augustu, scéna prohlídky Rambouskova bytu, kdy chytne hysterickej záchvat a všechno komentuje, patří k tomu nejlepšímu z celýho filmu. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Knížky s kapitánem Exnerem jsem objevila u babičky v knihovně už někdy na základce a dost jsem se do nich tenkrát začetla. Kapitán Exner byl velice sympatická postava, bavilo mě jeho flirtování se ženskými, to, jak mu podřízení Vlček s Beránkem dělali různé naschvály a kromě toho, že to nepostrádalo vtip a nadhled, to byly také velmi slušné detektivky. Smrt talentovaného ševce byla zrovna má nejoblíbenější, o to víc jsem ale zklamaná filmem. Čekala jsem, že mi třeba zrovna Kodet nebude do role Exnera sedět, ale navzdory zdejšímu hodnocení, jsem nepočítala s tím, že se budu u této utahané adaptace až tak nudit. Bohužel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kodet alias kapitán Exner mi typově vůbec nevadil. Jeho projev mám rád a třeba jeho závěrečná řeč před vrahem o zavražděném uměci byla prostě skvělá. Tohle nebyla klasická kriminálka na které jsme zvyklí i v rámci podobných snímků ze stejného období. Přesto mi vyprávění děje krapet jinou formou nijak zásadně nevadilo. * * * ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, doktore, patrně rozumíte výtvarnictví, ale jako psycholog jste tele !!" ;) Tak copak to tu máme ?? Neslaný nemastný elegán Kodet, který je však k nepoznání, když neztvárňuje svého typického frajírka či cholerika, jako kapitán Exner v případu talentovaného ševce, který kdyby se držel svého kopyta, mohl být ještě naživu !! To bychom však přišli o jednu (ne)zajímavou detektivku podle předlohy Václava Erbena, která však ve srovnání s Pokladem byzantského kupce dopadá stejně mizerně jako právě Jiří Kodet.. Prostě jedna, i přes kratší stopáž, příjemně barevná, leč velká nevýrazná nuda !! Kodetův Exner vypadá unaveně, a když se s plachýma očima snaží mladičké a již tehdy naprosto asexuální příšeře Janě Bouškové těmi romantickými plky vykecat díru do hlavy, začínám se v této ničím neoslovující detektivce, která má k těm typickým a divácky nejvděčnějším zástupcům klasického českého žánru zatraceně daleko, ztrácet při zoufalém hledání alespoň náznaku atmosféry.. K nejzajímavějším momentům patří snad jen původně vystřižená scéna, kdy pánové z Veřejné bezpečnosti kosí louku pod zámkem..;) Takže pokud jste si někdy přáli vidět herecky zoufalého Jiřího Kodeta, či téhož pouze ve slipech, pak je tato Schmidtova křeč jasnou volbou..;) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení bylo těžké pro Janu Bouškovou, která ve filmu hrála postavu průvodkyně Lídy Muršové. V květnu 1982 totiž tragicky zahynul její manžel, herec Petr Svojtka. Celý štáb se k ní ale choval nesmírně ohleduplně a sama herečka při jedné příležitosti zmínila, že od všech kolegů cítila velkou psychickou podporu. (HawkeyP)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)

Reklama

Reklama