Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (223)

McIron 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pokračování, ani změna Kopecký/Sovák nevadí, protože oba patří do herecké extraligy a každý dal svému Novákovi jiný šmrnc. Dobrá Májová, která po letech skutečně odjela do Ameriky a provdala se tam (mnoho let po natočení této komedie), nedávno bohužel zemřela. Fascinující minikreace bývalého ministra kultury Slávka Jandáka a Jana Krause coby dvou zaplacených výrostků... ()

LukasCL 

všechny recenze uživatele

Pokračování už není tak dobré díky absenci Miloše Kopeckého. Nic proti Jiřímu Sovákovi, ale Kopecký je Kopecký. Naschvály už nejsou to co bývaly a vše ukazuje na typickou povahu českého občana- hamižnost a kradení. Přesto ale dávám 4 hvězdičky, protože jsem se pobavil a účel tedy film splnil. Oproti novodobým českým komediím je toto pecka. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Zadumaný Sovák nahradil výbušného Kopeckého a hned je to znát - úroveň je o hodnou míru dole. Navíc tentokrát se netepe sousedská žárlivost, ale chtíč po amerických penězích, pro který jsou někteří ochotni i dědu obětovat. A do tématu se Schulhoffovi hodila i tehdejší populární soudnička o klubu Nováků, ačkoliv je do filmu napasovaná tak trochu na sílu. Ubylo fórků, děj je rozvleklejší, a přes svou stopáž brzy film začne nudit. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jo, pravda, dobrá komedie v době svého vzniku časem vyčichne. Je to jako s parfémem. Trvalá a opakovaně aplikovaná vůně jednoho dne zevšední. Škoda, televizní stanice (zvláště ty komerční) nám pravděpodobně chtějí české komedie tak znechutit opakovanou reprízou, že pak budou mít více prostoru na ty své americké "rádoby" komedie a jiné slátaniny. A navíc: kdo tu dobu nezažil (rozuměj socialismus), nepochopí a nezasměje se. Hold, jiná doba, jiný mrav. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí rodinná taškařice, která nesmí chybět na českých obrazovkách minimálně dvakrát do roka. Další z kategorie filmů, jež přes svou notorickou známost sice nelezou na nervy, přesto je narozdíl od geniálních děl z dílny Svěrák-Smoljak-Menzel nevyhledávám. Přesto nelze než smeknout před výkony představitelů dvou hašteřících se ústředních párů, nutno dodat, že s odchodem Miloše Kopeckého zmizelo i klukovsky rošťácké kouzlo starší dvojice. Nic proti Sovákovi, ale je moc dospěle seriózní! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Když na začátku filmu poslouchá Naďa Kovalová (Dagmar Veškrnová-Havlová) za dveřmi Novákových, jak závidějí Bartáčkům barevnou Sonku, na dveřích výtahu je číslice 4. V prvním díle se však stěhovali do 10 patra. (Terva)
  • Barevný televizor, který přinese domů Bartáček (František Peterka), je japonský Sony KV-1820R Trinitron vyráběný v letech 1978–1978. V Československu byl dostupný pouze v obchodech Tuzex za valuty či bonové poukázky. (sator)
  • Trápenie si počas natáčania užil František Peterka (Karel Bartáček), ktorý sa ako neherec cítil v skvelej spoločnosti tých najväčších hereckých majstrov ako outsider. „Veľa mi pomohol pán Jiří Sovák (Evžen Novák), ktorý nahradil Miloša Kopeckého. Hovoril mi: ‚Franto, predstav si, že si doktor a tá rola je pacient. A tebe ide predsa o pacienta, ego ide bokom. Chceš ho čo najlepšie vyliečiť, nie?“ Tým mi otvoril oči. Ja som sa nikdy s nikým z hercov veľmi nebavil a skôr sa držal bokom. S ním sme sa ale veľa rozprávali. Bol to fajn chlap.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama