J BlakesonScénář:
J BlakesonKamera:
Doug EmmettHudba:
Marc CanhamHrají:
Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest, Chris Messina, Nicholas Logan, Alicia Witt, Isiah Whitlock Jr., Damian Young, Macon Blair (více)VOD (1)
Soudem jmenovaná zákonná zástupkyně podvádí svoje klienty, a místo aby o ně pečovala, získává nad nimi absolutní moc. Její nejnovější oběť má ale v rukávu nečekané eso. (Netflix)
I Care a Lot je případ filmu, který se nachází přesně na pomezí tří a čtyř hvězd. Jak zaznívá v mnoha komentářích, úvod je úžasně cynický a Rosamund Pike si svou roli užívá. Tahle poloha jí vyloženě sedí. Postupně se začnou odkrývat hlavní příběhové karty, s čímž přichází i hlavní problém scénáře. Dinklage je sice fajn, ale tam, kde by mohl být mistrovský souboj dvou (rozdílně) mocných stran, zvrhává se děj do zběsilých zkratek a nesmyslného jednání postav. Neřekl bych, že se Blakeson vyloženě uchyluje k trapnu, ale rozhodně s jeho podstatou hazarduje. Na konci jsem opravdu nevěděl, jak v rámci CSFD hodnotit. Doufal jsem, že mi tvůrci dají důvod, abych mohl jít s klidnou duší na čtyři... A oni mi ho dali. Ale je to hodně těsné. V parafrázi na Dinklageovo podnikání - bylo to o prsa vietnamské prostitutky. ()
„Starám sa o veľa,” vskutku naozaj delikátnych záležitostí súčasne, čo konkrétne pozostáva z nasledovného: Mám naprosto rafinovaný systém, ku ktorému sa mi najlepšie hodia samí penzisti, ktorých skrátka zakaždým najľahšie ošklbem. Priam lišiacky ich totiž najprv zbavím „svojprávnosti” , a hneď na to ich šupnem rovno do „domova pre dôchodcov” , bez akejkoľvek komunikácie s vonkajším svetom. Prvý bod by sme mali vyriešený, pretože ten je vôbec zo všetkého najdôležitejší, to jest - dostanem typ, a riešim, čo potom. Som totižto dokonalý manipulátor, a tak ani nie je žiadny problém obmäkčiť hociktorého sudcu, najmä Lomaxa, ktorý býva extra povoľným ! Samozrejme, že mám k dispozícii i celý tím samých podvodníkov, ktorých musím síce (vy)platiť, no bez ich priamej účasti, by sa to asi nedalo do najmenších detailov zrealizovať, všakže ? Ďalej treba speňažiť nehnuteľnosť, ale aj rozpredať majetok, trebárs na dražbe, a tak sa mi peniažky len tak sypú. Som bez chrbtovej kosti, čiže výčitky svedomia zrejme nemám. Rozprávkovo zbohatnem tak, ako sa mi ani nesnívalo, že sa dokonca považujem za budúceho riaditeľa i zakladateľa spoločnosti Opatrovníctva, ktorého pobočky budem mať všade po zemeguli. Volám sa Marla Graysonová, a ozaj, nepoznáte nejakého zazobaného seniora ? Áno, Jennifer Petersonová, by mohla byť tvoja ľahká korisť ? Dáš sa do kšeftu ? Skúsim to, vlastne prečo nie, veď mi vždy doteraz všetko stopercentne vychádzalo, kedy nástenka bola plná, to bude určite čerešnička na torte ? Okey dokey, ľudkovia, poďme na to... / Svoj dvetisíci komentár, som sa rozhodol, že venujem tomuto mimoriadne cynickému filmu, aký som snáď už veľmi dlho nezhliadol. Zahrala si v ňom (ne)pôvabná britská herečka Rosamund Pike, ktorá si v podstate zopakovala svoju rolu zo Strateného dievčaťa, kde si strhla beštiu Amy, len tentokrát to ešte nie je nič v porovnaní s Marlou. Oproti tomu to niekoľko násobne viac predčila ! To je neuveriteľné, kam až herečka dokáže zájsť, a to do maximálneho extrému. Prvotriedna hnusoba, ktorej by ste najradšej v jednom momente vyškriabali obidve okále, tak ňou doslova opovrhujete ! Dá sa zároveň dodať aj to, že žiadna z postáv, nie je vyslovene sympatická. Každý sa chce obohatiť, všetci si chcú ukrojiť z veľkého koláča tak isto, ako rôzni, slovenskí politici, ktorí sú akurát pri koryte. Nekompromisný kapitalizmus 21. storočia, šliape na plné obrátky. Pre mnohých divákov sa jedná o ťažké sústo, ktoré celkovo stráviť, im robí očividný problém. Zo začiatku som sa toho trochu tiež bál, ale nakoniec som bol milo prekvapený, čo režisér a scenárista J Blakeson zo seba vydoloval. Výborná kamera i soundtrack. ()
[80%] Rosamunda Pike mě zde totálně jejím hereckým výkonem nadchla! Hltal jsem každou její vteřinu. Chladnokrevnou, vypočítavou ale i inteligentní mrchu umí hrát opravdu dobře. Abych film stručně shrnul, tak první třetina je naprosto super, to jak vezme do svých rukou nebohé staříky, je opravdu neskutečné. Prostřední třetina filmu už trochu vybočuje, ale stále je na co se koukat. A ta poslední třetina filmu je trochu už přehnaná, ale ničím to moc s logikou nehapruje, takže aspoň, že tak. Úplné finále, posledních pár minut je výborných, stejně tak jak to v poslední chvíli dopadne. Co mě trochu mátlo (ale nechci napsat vyloženě, že by mě štvalo) bylo jak Rosamundě šel téměř celý personál nemocnice, soudce atd na ruku, holt měla svoji výraznou osobnost/charakter. Krom R. Pike mě zde určitě potěšil Peter Dinklage, který snad nikdy nezklame. Takže kdyby nebyl konec tak trochu přehnaný (bavil mě tedy), tak bych asi šel do plného počtu hvězd. I tam jsem se ale královsky bavil. ()
Chválím originalitu. Taková zápletka tu ještě nebyla. Obsazení Dinklage dodává sympatickou absurditu, ale tím to pro mě končí. Snad jsem neviděl film, kde by mě víc sralo duo hlavních postav. Ty dvě amorální lesby jsem měl chuť pomalu mučit. A navíc Rosamund Pike je pro mě druhá Julianne Moore. Prostě tu osobu nemám rád a přijde mi ohyzdná. Čumět na to pro mě bylo fakt utrpení. Poslední půlhodinu už jsem dal rychloposuvem. ()
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA ║Tržby Celosvetovo $1,264,611▐ Rosamund Pike je teda riadna mrcha, celé si to uchmatla, požula a vypľula. Je to zábavné, dravé a drsné. Maškrta za akú by sa nehanbil ani Guy Ritchie. Vo svojom jadre tak krásne bizardné až je to roztomilo desivé. /75%/ ()
- Když Marla (Rosamund Pike) vede hovor ve své kanceláři s Deanem (Chris Messina), tak se jí v různých záběrech mění účes. (Duoscop)
- Pesnička, ktorú môžeme počuť v traileri, je "Kitty Kitty" od holandskej skupiny Da Staat. (R...)
- Části tohoto filmu byly natočeny ve Washingtonské restauraci Wellesley Smith & Wollensky. (ČSFD)