Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (327)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný sousedský dýchánek . Mám za to, že Stella Zázvorková s Milošem Kopecký a Iva Janžurová s Františkem Peterkou jsou snad skuteční sousedi, Luděk Sobota je ve skutečnosti Luděk Sobota a Dagmar Havlová - Veškrnová je ve skutečnosti buranka, protože své role všichni zahráli vskutku přirozeně, hlavně Dagmar Havlová - Veškrnová. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Novákovi vs Bartáčkovi. Obě maloměšťácké rodiny si navzájem dělají naschvály a vymýšlejí různé fígly ve snaze vypadat "hogo fogo". Ve filmu se odráží typická česká vlastnost - závist. Myslím, že i v dnešní době existují nějací "Novákovi" a "Bartáčkovi" a "sousedská válka"je reálný pojem. Tato komedie patří k těm nestárnoucím a je obsazena vynikajícími herci. Nejlepší výkon podávají Miloš Kopecký, kterému zdatně sekunduje Iva Janžurová, hned po nich bych zařadila Stellu Zázvorkovou. Pozadu nezůstávají ani "béčkoví" herci František Peterka a Luděk Sobota. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedná se rozhodně o jednu z těch povedenějších komedií napříč naší malebnou a zkorumpovanou krajinou. Většinu zúčastněných herců a hereček samostatně v oblibě nemám, ale takhle dohromady jim to vcelku svědčí. Nejsem si úplně jistý, jestli film dokáže vůbec pobavit mladší generaci. Já jsem někde na hraně. Buďme rádi za sousedy, které máme. 3* ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Hezká česká komedie, zajímalo by mě, jestli by fungovala i jinde. Závist, naschvály, ale vše jakž takž v mezích i po letech je vtipné. Mírný černý podtón v podobě nevěry je naštěstí brzy zašlapán a manželé spolu vydrží i do dalšího filmu. Pěkná situační komedie s příjemnou fyzickou komedií. Koncert pro ústředních 6 lidí. Co horory - tohle by mělo mít předmluvu v podobě - Natočeno podle skutečných událostí. A kdo je chytrý, nejen, že se pobaví, ale ještě si z toho odnese nějakou cennou lekci. ()

E.. 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že tohle bylo opravdu povedené. Jelikož jsem absolutně nedotčená tímhle druhem českých filmů, dívala jsem na něj nedávno poprvé a trochu si zlepšila mínění o české kinematografii. Řekla bych, že tohle je typicky českej film, který by meli vidět v zahraničí, aby si udělali o nás obrázek. Největší ovace patří Ivě Janžurové-opravdu dobře zahraná role. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Novákovi (Miloš Kopecký, Stella Zázvorková) vlastní televizní přístroj Tesla Mánes z let 1957–1959, vyráběný v Tesle Strašnice, a rozhlasový přístroj Telefunken Arie z let 1937–1938. Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) vlastní televizor Tesla 4261A Bajkal z let 1975–1976, vyráběný Teslou Orava, a přenosný tranzistorový přístroj Tesla 2817B Twist z let 1967–1968, vyráběný v Tesle Bratislava. (sator)
  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)

Reklama

Reklama