Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (322)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Že film nebude epická fantasy, ale zádumčivý art, jsem věděl. Netušil jsem však, že se pokusí o dekonstrukci rytířského mýtu tím, že hlavní postava -svým chováním- žádný rytíř není. (Ale je možné, že tohle je podstatou příběhu i v originále). Vizuálně zajímavé jen místy, místy dlouhé. Hlavně byla chyba tenhle pomalý film ve Varech zařadit mezi půlnoční.. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2021. David Lowery patrí k najosobitejším režisérom. Jeho obľuba v civilných príbehoch s dôrazom na atmosféru ma strašne baví. Jeho Ghost Story považujem za jeden z najlepších artových filmov a The Green Knight je v tesnom závese. Netradičné fantasy sa môže hrdiť pomalou atmosférou, krásnou kamerou, komplexným soundtrackom a artovou nejednoznačnosťou, vďaka ktorej film plynule prechádza z nepríjemných scén s až hororovým nádychom k tým rozprávkovejším a čarovnejším. Dev Patel výborný. Rovnako aj Alicia. Soundtrack je povinnosťou. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Kompilace pagan videoklipů a ilustrativních animací ve strategických videohrách u které jsem moc rád, že se natočila a zvládla si udržet tu scénickou podobu aniž by si pomáhala obvyklým zlehčováním. Kolektivní zážitek v kině prvotřídní, protože otrávený odfrkávání borců s mobilama, co šli na něco jako Witchera, ke konci nabíralo intenzity astmatického záchvatu. Má to svý problémy - Dev Patel nemá potřebné charisma, projevy digitálních lišek by neměly přesahovat délku fráze 'Chaos reigns.' a bohužel pro film musíme pracovat i s tím, že vznikl ve stejném světě jako Kurzelův Macbeth. Přesto by bylo škoda se v něm zbytečně nimrat a povyšovat už jen proto, že podobný typ zážitku je v současném kině skutečně vzácný. A navíc 15 fakin mega?! Věřte, že to vypadá na pětinásobek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zlatý Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight se Seanem Connerym. To mělo nějaké poselství a myšlenku, ačkoliv natočené to zdařile nebylo. Tohle je dovedně a velmi zručně natočené, ale jediným poselstvím je, že než být špatný král, je lépe v mládí přijít o hlavu. Škoda, že Zeleného rytíře v mládí nepotkal takový třeba Hitler, že? Nejenom, že je to zbytečně dlouhé s mnoha zbytečnými záběry, ale ono to chvílemi připomíná Monty Python a svatý grál, tak parodicky to chvílemi již působí. Když k tomu připočtu nesmysly ve stylu Aladára Mižigára coby středověkého anglického rytíře, jeho matku a sestru krále Artuše, která je nejspíše Maorka, jeho milenku s vlasy nakrátko, jak tehdy mívaly prostitutky a poběhlice, aby šly lépe poznat, neuvěřitelně hnusně animovanou lišku, homosexuální polibek, náznaky transgederu v té podivné bytosti z válečného pole (fakt šel / šla na Zeleného rytíře?), nesmysly typu vracení v čase v tom lese (jež nakonec nehrálo roli), nebo na závěr ta holčička s královskou korunou - ha ha - či zcizovací prvky právě jak z Monty Pythonů v podobě titulků a mezihry, tak se vážně tenhle film nedá hodnotit nijak příliš vysoko. Iniciaci a duchovní přesah v tom fakt nehledejte, leda ve stylu Chatrče nebo jiného libovolného new age filmu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"I see things everywhere that bare no logic." — přesně touhle replikou by se dala popsat tato filmová adaptace jedné z artušovských legend od nezávislého artového studia A24, 'Green Knight'. Adaptace je to sice relativně věrohodná – ačkoliv pro účely režiséra a scenáristy Davida Loweryho do jisté míry mytologicky upravená – a vizuálně pohlcující, a kvalitních fantasy filmů není nikdy dost, jenže tahle surrealná dekonstrukce mýtu o Zeleném rytíři a siru Gawainovi z Camelotu - hrdinovi, jenž se stal zbabělcem - se až tak přehnaně utápí v mysteriózních imaginacích a enigmatických abstrakcích, že i na mě je to až moc velkej haluz. Vyloženě špatný snímek to bezpochyby není – přeci jen jde o hranou verzi ikonického příběhu keltského folklóru – ale že by mi svou interpretací sedl do noty, to říct nemůžu.... PS: chudák pan Lištička :((( ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama