Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemný ochránce Gotham City nemá chvíli klid. Sotva se vypořádal s ďábelským Tučňákem, už má proti sobě další nebezpečné muže. Bývalý okresní zástupce Harvey Dent si říká Dvě tváře, protože má polovinu obličeje znetvořenou kyselinou a také rozpolcenou osobnost. V jednom jsou ale obě jeho poloviny zajedno - Batman musí být zničen. Milionář Bruce Wayne, který se ukrývá pod maskou Batmana, zastaví výzkum mozkových vln, prováděný mladým vědcem Edwardem Nygmou, protože ho považuje za neetický. Nygma tajně dokončí svůj vynález, kterým dokáže z lidí vysávat jejich inteligenci. Stane se z něj Hádankář, který nenáviděného Waynea neustále provokuje důmyslnými rébusy. Situace se stane kritickou, když padouši spojí síly a odhalí, že Wayne je Batman. Ani on však nezůstane v boji osamocen. Přidá se k němu mladý akrobat Dick, který chce jako maskovaný mstitel Robin pomstít smrt své rodiny. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (579)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

„Filmový labužník zírá, divák jenom vejrá, jak nám zkonil netopejra,“ aneb Joel Schumacher nebyl stvořen pro Batmana tudíž nemohl Batmana stvořit. Po poutavých temných a zvláštně groteskních vyprávěních Tima Burtona přišli (v jeho samotné produkci) s „lacinou“ neonovou fraškou, netopýra udělali víc sexy, mocně vymodelovali latexovou prdelku (já si nemůžu pomoct, mě prostě necharismatický Val Kilmer nesednul), přihodili jeho dávného comicsového parťáka Robina a z padouchů udělali excentrické magory, kdy Jim Carey (nepřehlédnutelná hlavní postava filmu) předkládá svoje gumárenský post-grimasoidní „sežral sem vodpornéj citrón“ a Tommy Lee Jones ala Dvě tváře asi nechtěně parafrázuje Nicholsonova Jokera. Navíc prostor, který odvrácená strana mince dostala, koncentrace hollywoodských stár stejně četná, jako nášlapné miny na předměstí Bagdádu, udělali z hlavní postavy mnohdy pryžového komparsistu. Jeho boj se vzpomínkami tak vyznívá spíše comicsy, teda komicky. Ani pro mě nezajímavý hudební doprovod Elliota Goldenthala, ani slušný český dabing už na mém finálním hodnocení nic nezmění. Batman Forever zůstane v mé paměti jako modernistický paskvil, který ještě sám tvůrce dokázal „vyšperkovat“ v mnohem absurdnější blábol v jeho následném kýčovitém pokračování. Kdysi jsem dával za tři hvězdičky, po dalším shlédnutí ale jdu ještě níž. Sorry for Jim, nesorry for Joel! [4/10] ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Škoda, že odišiel Tim Burton, ale aspoň, že sa podieľal na tomto filme s toho producentského hľadiska. No ta Burtonovská atmosféra je už aj tak preč. Zatiaľ čo Burtonovský Batmani boli temný, tí Schumacherovi sú viac komediálny. Ale dá sa to pozerať, keď to beriete skôr ako komédiu. Inak to fungovať ani nemôže, pretože záporáci aj keď majú slávne xscihty (Jones, Carrey) a mená (Two Face a Riddler), prehrávajú až je to miestami úplne na smiech. Val Kilmer alias Batman sa tiež na Keaton nechytá, ale nevadil mi. Dokonca aj Chris O'Donnell alias Robin mi prišiel celkom v pohode. Nicole Kidman je síce kočka, ale jej postava mi prišla miestami nasilu našrobovaná v niektorých scénach. Najviac potešil asi návrat Michaela Gougha alias Alfreda. Efekty sú už slabšie, no kostýmy či výprava nie sú úplne na zahodenie a ten rozpočet je na tom filme vidieť. Pri pozeraní som sa musel pretransformovať na iného Batmana a nie na pokračovanie Burtonovského, inak by som to asi nedopozeral. 50% - 2* ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kilmer, Jones a Carrey dělají, co můžou, aby z toho nebyla další vysokorozpočtová havárie pana Schumachera, hodná spíš jeho jmenovce Michaela, a řekla bych, že na poslední chvíli se jim ten volant podařilo strhnout do bezpečné dráhy. Tomu, aby tenhle údajně věčný Batman neskončil v propadlišti dějin, už pravděpodobně nezabrání ani oni, ale není holt každý den posvícení s Burtonem a Nolanem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chrání bezbranné a práce se zločinci má pořád dost, protože o ty v Gotham City nikdy nebyla nouze. Ovšem otěže převzal režisér Volného pádu Joel Schumacher a po Burtonově temném gotickém stylu představil oslnivě pestrobarevnou a výpravnou comicsovou podívanou, která to dle mého zbytečně schytávala. Soupeři temného rytíře spravedlnosti jsou tentokrát bývalý prokurátor Two-Face a labilní Riddler (Hádankář) s agresivní komikou Jima Carreyho, který pár měsíců zpět zažil suverénně nejúspěšnější rok (1994) své kariéry. Má to samozřejmě kromě sympaticky zabalených momentů i nepříjemné propady, ale pořád je to poctivý komerční biják. Kamera (oscarová nominace pro Stephena Goldblatta) létá sem a tam, ovšem někdy je ona snaha o maximální vizuální atraktivitu přeci jenom ku neprospěchu. I tady jsou prostě potřeba jisté mantinely. Tím pádem pak trochu přichází jakési divácké opotřebení. Schumacher to ale se svým týmem evidentně bral tak, že si může dovolit kroky, které si v „normálním“ filmu dovolit nemůže. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Daleko vysmívanější Batman a Robin mě paradoxně bavil o dost více - byla to sice ještě větší blbost, ale tak nějak přiznaná a ve své imbecilitě místy hrozně roztomilá. Batman navždy má kvalitnější příběh a jakousi snahu o temnější gothamský rukopis, ale většinou je nesnesitelně nudný a rozplizlý do kostrbatě pospojovaných epizodek. Kilmer je jako Batman v poho a Carrey i Jones jsou samozřejmě skvělí herci, ale jejich nekontrolovatelné kreace jen podtrhují výjimečnost Nicholsona a Heatha Ledgera, kteří své temné klauny vybalancovali o poznání lépe (i když se ocitli v daleko promyšlenějších konceptech a scénářích). Fakt nechápu, jak mohl Schumacher, režisér hned několik obdivuhodných hitů, takhle hluboko klesnout. Ta batmanovská poetika fakt není pro každého. 40% ()

Galerie (151)

Zajímavosti (58)

  • Ve scéně, kdy Alfred (Michael Gough) otevře dveře Hádankářovi (Jim Carrey) a Dvěma tvářím (Tommy Lee Jones), praští ho Hádankář holí. Alfred i s tácem upadne omráčený na zem, kde zůstane nehnutě ležet. Avšak po chvíli odsune spadlý tác stranou, aby nepřekážel při otevření dveří. (Pepy)
  • Natáčelo se od 24. září 1994 do 7. března 1995 v New Yorku, Oregonu, Kalifornii a v Izraeli. (Varan)

Reklama

Reklama