Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

movieband 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že Scorsese se snaží ve svých dílech zachytávat těžké emoce. Když sem viděl jeho poslední Killers of the Flower Moon, tak v závěru na mě film působil jako satisfakce, zadostiučinění a poukázání na fakt, že Amerika opravdu není zemí zaslíbenou, ale zemí kde má lež hluboce zakořeněno. U Počítání mrtvých mi přijde, že se ani tak nesnažil přiblížit práci záchranné služby, ale spíš zachytit psychologii té práce. Spasitelé, samozvaní ochránci spravedlnosti, alkoholici, lidi co chcou jen přežít službu a jít domů. Mohl bych klidně pokračovat dál. Za mě se mu různorodost lidí, co pracuje ve zdravotnictví podařilo vykreslit perfektně, protože tak to opravdu funguje. Frustrace, ulřímnost zabalená do černého humoru (sestra na recepci). Čím dýl mám od shlédnutí, tím víc ve mě film rezonuje. Komentář dost možná přepracuju. Tenhle film se mi trefil do vkusu. P.S. Zdravotnické postupy ve filmu jsou o něco lepší, než v jiných filmech, bohužel si to Scorsese neuhlídal a pořád je tam potřeba sklouzávat do teatrálnosti. Přitom by to zabralo jen dalších pár sekund. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

To je takový dost zvláštní film, saniťák, jehož snem je, aby ho konečně vyhodili z práce a on si mohl odpočinout, všude vidí jednu dívenku, kterou nedokázal zachránit, jeho dost blázniví kolegové, kteří si ten adrenalin snad užívají, šílený kluk z ulice, kterého kdysi střelili do hlavy a on vždycky skončí v nemocnici přivázaný a křičí, že chce napít a bývalá feťačka, která bojuje sama se sebou a nesnese trápení lidí a tak je pořád odvazuje a pouští a všude okolo krev, smrt a bída. Takový vesele depresivní film. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nepokojná a besná sanitková jazda naprieč snovým, magickým aj krutým milovaným Scorseseho veľkomestom, v ktorom to žije! Fascinujúca atmosféra nočného New Yorku, ktorého ulicami, plných polomŕtvych duší, sa rúti roztatárená sanitka a za volantom na rozhrešenie a zdravý spánok čaká Nicolas Cage. K tomu napríklad nepoškvrnené počatie a Cageovi šialení kolegovia (Sizemore, Rhames, Goodman). Škoda, že sa pár scén odohráva za bieleho dňa, v nemocnici a ani románik s Patriciou Arquetteovou do celku príliš nepasuje. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvlastny film, ktory nezobrazuje pracu sanitarov povzbudivo ako v serialoch typu Tretia hliadka alebo Pohotovost. Namiesto toho film vyvola v divakovi pocity hnusu, depresie a odporu. Po tomto filme by som nemal najmensiu chut sa prechadzat nocnymi ulicami New Yorku. Navodenie neprijemnej bezutesnej atmosfery sa Scorsesemu podarilo dokonale. Bohuzial pre mna. Ja mam radsej filmy venujuce sa postavam alebo silnemu pribehu, takze to nie je môj styl filmu. Ale nepopieratelne kvality ma. Z hereckych vykonov stoji za zmienku perfektny Cage, ktoremu cely cas verite, ze sa kazdu chvilu psychicky zruti a z jeho partakov ma najviac bavil blaznivy Tom Sizemore. To boli casy, ked este mali obidvaja prilezitost poriadne sa pred kamerou predviest. Pre mna je vysledok zaujimava jednohubka, ktoru uz viackrat vidiet nemusim. 6/10. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Trošku dosť pošahaná Scorseseho psychologická kostra sanitkárskeho života, v ktorom to fakt že vrie. Hlavný hrdina Frank toho má plné zuby a vidí svet, ktorý korešponduje s jeho náležitými vidinami a démonmi vlastného ja, ktoré ho časom dobehli. Preto aj dej skĺza občas k tragike, ale často skôr k čiernej komédii a práve preto je aj pocitovo rozmarnejší. Avšak dynamicky je film málo obratný, aj vizuál je stále rovnaký a márne som čakal na vedľajší motív, ktorý režisér vo svojich kumštoch vie tak dômyselne predať. K tomu je film aj dosť dlhý a rytmicky monotónny. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Martin Scorsese poskytol hlas mužskému dispečerovi. (Flipper)
  • V scéne, kde Frank chce zachrániť Rose, herci hrali svoje role pospiatky, t.j. od konca. Táto sekvencia sa potom prehrala obrátene. To pridalo podľa režiséra snový efekt. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama