Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Trošku dosť pošahaná Scorseseho psychologická kostra sanitkárskeho života, v ktorom to fakt že vrie. Hlavný hrdina Frank toho má plné zuby a vidí svet, ktorý korešponduje s jeho náležitými vidinami a démonmi vlastného ja, ktoré ho časom dobehli. Preto aj dej skĺza občas k tragike, ale často skôr k čiernej komédii a práve preto je aj pocitovo rozmarnejší. Avšak dynamicky je film málo obratný, aj vizuál je stále rovnaký a márne som čakal na vedľajší motív, ktorý režisér vo svojich kumštoch vie tak dômyselne predať. K tomu je film aj dosť dlhý a rytmicky monotónny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento Scorseseho veľký prepadák dávajú iba neskoro v noci, pretože sa naňho nikdy nedokážem poriadne sústrediť a na prvýkrát som dokonca asi o jednej v noci v polovici zaspal. Pritom sa na tento film treba pekelne sústrediť, aby sa človek dokázal vcítiť do Cageovej postavy a jej démonov. Scorsese natočil film, ktorý najviac vybočuje z jeho klasickej filmografie. Uvidíme, ako ho posúdim, ak ho uvidím znova v normálnom sledovacom čase. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Budem musieť nechať pôvodné hodnotenie, Počítanie mŕtvych predsa len nepatrí medzi najlepšie kúsky Scorseseho filmografie a film pôsobí dojmom, že sa až príliš snaží byť umeleckým dielom, namiesto toho, aby len tak prirodzene plynul a stal by sa tak ním aj reálne. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Scorseseho mám rád, ale tento film bol premňa akési priveľké sústo. Vedel som, že nemám očakávať žiaden oddychový film, avšak tu sa mi zdalo ako keby ani sám Scorsese niekedy vlastne nevedel o čo mu ide. To spôsobilo, že som si v konečnom dôsledku s filmu vlastne nič neodniesol i keď musím povedať, že som uvažoval aj o 4*. V titulkách som bol zvedavý na hudbu Elmera Bernsteina, nakoniec jej tu až tak veľa nie je, avšak Scorseseho voľbu na pesničkový soundtrack je možné naozaj pochváliť. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem něco trochu jiného. Na Scorseho slabota. Dialogy nebyly to pravé ořechové jak je od Martina zvykem. Mrzí mě že Goodman tam byl jen na začátku ten byl fakt super, Rhames mě taky bavil, Cage workoholik bez úsměvu na tváři. Chvílemi to vypadalo na psycho film, ale co si budem. Celý to vypadá, že se schyluje k nečemu velkemu, ale nakonec se stane úplný hovno. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

On to vlastně není vůbec špatný film. Ale je natolik podivný, jak po obsahové, tak po formální stránce, že si nejsem vlastně jistý, jak moc se mi líbil a jak moc ne. Zpětně nemůžu neocenit atmosféru, kterou Scorsese po celou dobu udržuje, k čemuž určitě i napomáhá mnohdy dost podivný střih (docela bych si chtěl o některých pasážích s Thelmou popovídat). Chvílemi se však celé tohle podivné obludárium dostává na hranu absurdnosti, která mě trochu mátla a tlačila mě do divácké nekonformnosti. Nepochybuji, že to byl i účel tvůrců, ale já bych asi uvítal k celé té látce o malinko racionálnější přístup. Zůstává otázkou, nakolik by to pak narušilo tu podivnou a zárověň fungující atmosféru. 6,5/10 ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Martin Scorsese prezradil, že jedna tretina filmu sa natáčala v ambulanciách a skoro stále v noci. (Flipper)
  • V scéne, kde Frank chce zachrániť Rose, herci hrali svoje role pospiatky, t.j. od konca. Táto sekvencia sa potom prehrala obrátene. To pridalo podľa režiséra snový efekt. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama