Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce a jeho strýce, který je soukromým detektivem, se odehrává v daleké budoucnosti, kdy vedle sebe žijí lidé a roboti, nikoliv však ve shodě. Mnozí roboti jsou nuceni obývat vyhrazené oblasti a je jim přisouzena úloha pouhých lidských sluhů, což samozřejmě nepřispívá ke klidu ani k harmonickému soužití. Když se chlapec setkává s robotem Timou, dostávají se spolu do mnoha komplikovaných situací, v nichž pochopí, jak důležité jsou city, které lidi odlišují od ostatních bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se rodí dějiny ... v kulisách supermoderního, ambiciózního města budoucnosti, které okázale oslavuje své úspěchy a všechnu svou špínu pečlivě ukrývá v podzemí. O zhoubné touze po moci, ale taky o odvěké potřebě lásky a uznání - a o důsledcích lidských tužeb, které mohou být v obou případech zničující. O robotech, degradovaných na pouhé pracovní síly, kteří se v mnoha ohledech zdají být lidštější než lidé ... a o překrásné Timě, která netuší, že není člověkem. Vizuálně VELICE zajímavý snímek se silným sociálním podtextem disponuje zvláštní, až symbolickou retro atmosférou, kterou podbarvuje sugestivní jazzová hudba - a jeho děj pomalu a neodvratně spěje k monumentálnímu finále, které bez špetky lítosti smete všechny nenaplněné sny. P.S.: Nehledejte v něm za každou cenu spojitost se stejnojmenným snímkem Fritze Langa z roku 1927, i když určité zjevné i skryté odkazy se tady najdou. ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších unikátních kousků svého typu - komplikovaný příbeh odkazující na velkého Fritze si z něj bere nejen inspiraci tématickou, ale i vizuální. Spletitost s jakou se v Metoroporisu odkrývají souvislosti je ohromující - na elitní anime opět geniální vizuál míchající styly i estetiky, úžasná jazzová? hudba a v poslední řadě i poslední obraz. Jakoby do toho chtěli narvat celý svět a všechny mýty a přesahy... Dechberoucí... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film opisuje historicky okamih, ktory by sa dal nazvat ako "syndrom babylonskej veze". Ludstvo sa ocita na svojom pomyselnom vrchole a moralka je zatlacena do ustrania tuzbou po dokonalosti a moci. A tak ludskou domyselnostou zhotoveny "stroj" sa bezohladnym pouzivanim a nespravnymi cielmi stava ich vlastnou zahubou. Z vrcholu clovek pada na same dno, aby mohol pochopit svoje omyly a zacat od znova. Aj po rokoch a viacerych filmovych variaciach (Matrix, Vesmirna odysea), je to stale vdacna tema, ktora je zaujimava najme koli otazke, ktora z nej vychadza - 'Kam ludstvo smeruje?'. Metropolis tuto temu spracovava naozaj posobivo a velmi citlivo. Napomaha tomu aj skvely vyiual a hlavne hudba (zvlastny futuro-elektro-jazz :), ktora dava celemu filmu velmi ojedinely feeling. Fanusikovia anime a hlavne sci-fi, ktory tento skvely kusok nevideli, by to mali velmi rychlo napravit. (9/10) ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Na začiatok tohto komentáru musím povedať, že Metropolis z roku 1927 jednoznačne odporúčam a je to veľmi dobrý film (link v zátvorke : Metropolis). To bol na začiatok offtopic a teraz sa sústredím na hodnotenie filmu. Najviac ma zaujala v tomto filme jeho hudba, ktorá je veľmi príjemná a pekná. Nesmiem zabudnúť na postavy, ktoré tu máme možnosť vidieť tie sú natoľko rôznorodé a tiež majú svoje rôzne záujmy, že idú dá sa povedať svojimi záujmami proti sebe. Príbeh síce nie je nejako extra zložitý, ale je podaný spolu s už spomínanou hudbou veľmi kvalitne a pútavo. Neviem čo presne filmu chýbalo, aby utešil moje chúťky po dobrom filme a teda možno viac filozofie by v ňom nezaškodilo na taký pútavo vykreslený svet a podobne. Teda no upresním svoj výrok myslím tým na výborný film, lebo Metropolis (2001) čo som videl, určite dobrým filmom je a bavil ma. (Hodnotenie 3,5) ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama