Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (160)

honajz 

všechny recenze uživatele

Banální historka, která vlastně není ani tak o pražské kriminálce, jako v úvodní části o Menšíkových eskapádách. Abrhám je v roli dragouna skvělý, Je fajn vidět lokace staré Dolní Krče, ale jinak je to jalové a utahané, včetně závěru, který jsem vlastně nepobral - bere on si tu ošklivou pro peníze, nebo musí nebo jak? Chybí mi tam větší údernost toho trestu Božích mlýnů. Obecně k těm celovečerním filmům mám spíše odtažitý vztah, nějak jim chybí to intimno seriálu, a jediným pozitivem na nich spatřuji ty tehdejší lokace, z nichž mnohé v Praze již žel nenajdete. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český detektivní cyklus a jeden z jeho povedených střípků - pánové ze ,,čtyřky", Vacátkovská mordparta v čele s noblesním panem radou, geniální komediálně-tragický herecký part Vladimíra Menšíka v roli hypochondrického cholerika komisaře Zdychynce (jeho náběhy na infarkt, oči v sloup při omdlévání, cholerické stavy a afektovaně vedené výslechy jsou nezapomenutelné...), typově přesný Josef Abrhám (byl skutečným idolem a filmovým milovníkem své doby...navíc je vynikajícím hercem, což propůjčilo jeho dragounovi skutečný šarm), patina filmového materiálu počátku sedmdesátých let s kouzelně vybledlými barvami, úžasná hudba dvorního skladatele tohoto volného cyklu Zdeňka Lišky, přesná Sequensova režijní práce, naprosto dokonalá mizanscéna... Partie krásného dragouna je krásná a moudrá detektivka, setkání s níž mi nezkazí ani častými reprízami dávno prozrazené rozuzlení... Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Smrt černého krále, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Květka je (jako obvykle) úžasná! Nyní si údajně „užívá“ nějakou nemoc, nedovedu si představit, která herka bude po ní hrát takovéto dámy. Pan Josef Abrhám je i zde (stejně jako ve Vrchí prchni a vlastně i v Báječných létech pod psa, o Penziónu ani nemluvě) za poutníka. Tak nevím, je to proti úkol? Jinak bych Libušku musel litovat. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

nevím,proč jsem bodovala tak málo,když tam jsou tak nádherné dialogy.....a v nich slova,co by si člověk těžko vymyslel,třeba: "...jen to řekni,tyyy uvozhřenej, libeňskej policajte!"    ....."JÉÉÉ".....stejně jsou tyhlety detektivky s radou Vacátkem - byť plné mordů - takové laskavé nebo jak to říct,že jo?....:-) ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Spolu s filmem Pěnička a Paraplíčko nejlepší filmy ze série Hříšní lidé města pražského, ve které si zahrál radu Vacátka Jaroslav Marvan. Herecký koncert Vladimíra Menšíka a Josefa Abrháma se spoustou dalších skvělých herců a nezapomenutelných rolí. Film na který se můžu dívat pořád dokola a pořád mě baví. Jedna z nejlepších československých krimi-komedií. Verdikt: 4* a 85 %. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Josef Abrhám nebyl příliš nadšen, že musí v jedné ze scén vystupovat v dobovém spodním prádle a marně se snažil přesvědčit režiséra o jiném způsobu natočení této scény. (Witta)
  • Portrét prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který visí u pana rady Vacátka v kanceláři, je dřevoryt (z r. 1919) od Maxe Švabinského. (Idée_fixe)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama