Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Madison 

všechny recenze uživatele

Príliš ,,nehollywoodske" spracovanie, príliš nezábavné.... príliš nudné. Netvrdím, že politické udalosti prenesené na filmové plátno musia byť obsiahnuté divným humorom či nebodaj paródiou na tak vážnu tému. Neočakávala som žiadne ironizovanie, prikrášľovanie a zjednodušovanie. Odhliadnuc od politických intríg mi však milostná linka medzi Danielom a Emily pripadala až zúfalo nedôležitá, tupá a silená. Nemohla si Emily zobrať do partie herca, pri ktorom by sa netvárila ako kyslá uhorka? :) Film na jedno pozretie, film, ktorý mi vyšumí z hlavy skôr než sa v nej stihne udomácniť. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Jak je pro Sheridanovu tvorbu typické, i Boxer se vyjadřuje k ožehavým společenským otázkám. Jeho hlavním hrdinou je Danny Flynn, bývalý člen Prozatímní irské republikánské armády, který se po čtrnácti letech strávených ve vězení vrací domů do Belfastu. V něm je situace ke konci 90. let už o něco klidnější než v předchozích dekádách, zahořklost členů IRA, kteří jsou nuceni sklonit zbraně, však přetrvává. Přestože nikdo ve filmu nechodí do kostela ani jinak nepraktikuje náboženské rituály, spor mezi irskými katolíky a britskými protestanty je prodchnut hlubokou vzájemnou nenávistí. Více zde. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak když se nám letos rozloučil D.D.Lewis se svou kariérou (bohatou 3 oskary, prozatím), tak sem si řek, že skouknu za svůj život všecky jeho filmy, kterých nejsou mraky. Tady sem si třeba myslel, že se bude hodně boxovat (podle názvu sem jako usoudil :o) ). Ale není tomu tak. Spíš je to výpověď o tom, jak to dříve fungovalo v Irsku, kterýmu "vladla" IRA a kde panoval strach z výbuchů. Jo, asi tak 3 zápasy se tady odehrály, ale fakt hodně krátký. Proto nechápu, že se Lewis učil dlouze boxovat, když tady bylo těch fightů tak málo. U nás sme měli koumouše a v Irsku protestanty a katolíky, armádu a IRU. Takže kde se vlastně žilo líp? Od Lewise sem přecijen zvyklej na výraznější a zapamatovatelnější role, než je tahle. Ale i tak respekt hochu! :o) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně ne nejlepší film s tématikou IRA, ale i tak nadprůměrná záležitost a to hlavně (a nepřekvapivě) díky zúčastněným hercům. Rozepisovat se o talentu Daniela Day-Lewise je jak to příslovečné nošení dříví do lesa, ale on k tomu zde přidal i výborný (a uvěřitelný) sportovní výkon. Boxerské zápasy, jakási metafora pro tehdejší dobu v Irsku, jsou tak natočeny bez jakéhokoliv "rockyovského" patosu a slouží spíš jako berlička k poznání Flynnovi (Day-Lewis) osobnosti. Hlavní hvězdou je tu pro mě však Emily Watson, ale ani to není kdovíjaké překvapení, ta dáma prostě umí. Těžko říct, jakou může mít The Boxer výpovědní hodnotu o tehdejší době, jako sportovní drama však funguje výborně. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrový, realistický, dokonale zahraný (Daniel Day-Lewis, Emily Watson). Je docela paradoxní, že také v devadesátých letech byla tematika IRA využívaná častěji než mnohem děsivější nebezpečí ze strany islámského světa. Výrazově nenápadné drama, které si zaslouží opakované zhlédnutí. Je to takový poměrně přímočarý kus, který ovšem rozehrál hodně motivů, ale žádný nemá patřičnou hloubku a sílu. Navíc zamrzí, že má výborného režiséra, jenž ovšem tentokrát zůstal ve stínu svých jiných látek (Moje levá noha, Ve jménu otce). Přesto příště možná půjdu o hvězdu nahoru. Tahle parta by si jí zřejmě zasloužila. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)
  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)

Reklama

Reklama