Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem si říkala, že Trier s Dogvillem vlastně nepřišel na nic nového. Úžasně soustředěný a přesný výkon ode všech, přes herce, kameramany (!!!), střihače, skladatele hudby až po režiséra. Koncentrované a zakonzervované dusno, frustrace, hloupost, žárlivost. Poprvé i po sto padesáté, bude to tam. Tam a jenom tam. Co za mnou vyzařovalo ven, to byl strach, že tohle patří k lidem. ♥♥♥ ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cynický a ujetý film, jaký bych rozhodně nehledal v Siegelově ani Eastwoodově filmografii, o to jsem radši, že jsem na něj narazil.  Eastwood v roli prolhaného manipulátora, jež si však sám nakonec díky neovladatelnému chtíči zboří  zpočátku pečlivě budovaný domeček z karet.   Jeho finální podlehnutí podbízivé a chlípné holčině mohlo být výsledkem mužské ješitnosti, kdy ujištěn o své moci podlehl falešným představám o vlastní nedotknutelnosti,  případně se dá vysvětlit jinou typicky mužskou vlastností, tedy zahučí-li nám v klacku, nevidíme, neslyšíme, jdeme... Každopádně byla tahle výpověď o doupěti chlípné neřesti pod fasádou mravné výchovy mladých dívek  špinavě okouzlující.  Zasvinění dětsky naivní duše a do samotného závěru vlastně jediné kladné postavy bylo pak tou dokonale cynickou tečkou, jakou si tohle filmové zjevení zasloužilo. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Už Cimrmani ve hře Vizionář řekli: "My nesmíme ani naznačovat". Krásně černý film s Clintem Eastwoodem o přeměně žen z holubic na káňata, jak se zpívá v závěrečné písni, a to při záchraně jednoho zraněného unijního vojáka v dívčí škole. Režie - Eastwoodův dvorní režisér Don Siegel. Trailer nenalezen. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho do pozdních večerních jsem nad filmem přemýšlel. Závěrečná "finta" je poměrně zajímavá, nicméně já mám raději Clinta v trošku tradičnějších rolích. Tady na dívčí internátní škole svádí projistotu všechny dívky najednou a ani mu nevadí že je jedné z nich 12:) Prostě chce se dostat z tohodle vězení za každou cenu, protože je mu jasné, že mezi tolika ženskýma dlouho štěstí neužije. 60% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Keď McBurney (Clint Eastwood) hrá karty, tie v rohu majú na sebe farbu (srdce, piky atď.), ale aj číslo. Čísla však boli na karty umiestnené prvýkrát až v roku 1864 a dokonca aj 20-30 rokov po občianskej vojne boli mimoriadne vzácnym javom. (Arsenal83)
  • Clint Eastwood o spolupráci s Geraldine Page: "Trochu som bol ohromený Geraldine Page, pretože to bola taká známa newyorská divadelná herečka a myslel som si, že zo spolupráce so mnou nemusí byť príliš nadšená. Ale na moje veľké prekvapenie, prvý deň prišla ku mne, usmiala sa a povedala, že je mojou veľkou fanúšičkou od televízneho seriálu Rawhide.“ (Arsenal83)
  • Uvažovalo sa o niekoľkých názvoch tohto filmu. Okrem iných boli to: "Pussy-footing Down at the Old Plantation" a "On One I Walked". (Arsenal83)

Reklama

Reklama