Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Urostlý Yankeeský soldát se na nepřátelském Jihu ukrývá v dívčí škole – ve výchovném ústavu plném jen a jen samých ženských, které chlapa neviděly nikdy v životě nebo ho viděly tak dávno, že si to ani nepamatují. Náš milý vojáček taky zrovna nevypadá jako člen pěveckého sboru kastrátů… Takže je nasnadě, co bude následovat. Ale počkat! Počkat! Tohle se nejmenuje „Špinavé prošťouchňuté flinty“, tohle je, přátelé, drama! A film je to výrazný hlavně atmosférou. Někdo by možná řekl, že byla tíživá jak dusný jižanský vzduch. No a já bych zase řekl, že to bylo celé silně „nadržené“. Jojo, s potlačovanou sexualitou není žádná sranda. O tom by mohl pan scénárista jistě dlouze vyprávět… ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cynický a ujetý film, jaký bych rozhodně nehledal v Siegelově ani Eastwoodově filmografii, o to jsem radši, že jsem na něj narazil.  Eastwood v roli prolhaného manipulátora, jež si však sám nakonec díky neovladatelnému chtíči zboří  zpočátku pečlivě budovaný domeček z karet.   Jeho finální podlehnutí podbízivé a chlípné holčině mohlo být výsledkem mužské ješitnosti, kdy ujištěn o své moci podlehl falešným představám o vlastní nedotknutelnosti,  případně se dá vysvětlit jinou typicky mužskou vlastností, tedy zahučí-li nám v klacku, nevidíme, neslyšíme, jdeme... Každopádně byla tahle výpověď o doupěti chlípné neřesti pod fasádou mravné výchovy mladých dívek  špinavě okouzlující.  Zasvinění dětsky naivní duše a do samotného závěru vlastně jediné kladné postavy bylo pak tou dokonale cynickou tečkou, jakou si tohle filmové zjevení zasloužilo. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Čiň čerticím dobře, peklem se ti odmění. Desátník Unie John McBurney si tak dlouho zahrával s dobrou vůli, poddajností obyvatelek jižanské dívčí školy, a hlavně s jejich city, že zaslepen svou mužnou nadřazeností neodhadl možné následky. Na mě až příliš umírněný Clint Eastwood, který prostě neměl mezi hordou citově vyprahlých panen ani nejmenší šanci. Zaujala poslední večeře, zejména houbové ragú. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavy drama, ktery je s pribejvajicim casem cim dal tim lepsi. Ze zacatku totiz zranenej vojak Clint prileze do divci skoly, kde si ho vsechny zensky postupne oblibi a on je zacne balit. Ne ze by se na to spatne koukalo, ale je to lehce o nicem. Nastesti ke konci zacne bejt Clint nasranej, ukaze se, ze tady asi nebude za nejakyho velkyho kladase a finale je paradne vygradovany a skvely a vytahne film na 4*. Jinak Clint tady hraje paradne, jeste o fous lip nez je jeho standart, ale ostatni za nim nastesti nijak zvlast nezaostavaj. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Dost povedený film, kde se navíc Siegel (úspěšně) snažil o art. Pohrál si se záběry, s celkovou kompozicí a samotnou školu fakt natočil jako něco, co je úplně mimo veškerou realitu. Je tu znát sehranost Siegela s Eastwoodem, což jen dotváří dobrý dojem ze snímku. Velmi dobrá studie toho, co udělá jeden obyčejný chlap s bandou (nechci to říct, ale asi "nadržených") ženských a o tom, co udělá jedno odmítnutí. Je to fakt síla a vřele doporučuji vidět. Eastwood tu hrál úplně něco jiného, než jsme zvyklí. Jeden z filmů, které je lepší vidět, než si o nich jen číst :) Aniž bych tušil, že jsem film už komentoval, podíval jsem se na něj a musím říct, že jde opravdu o opomíjenou, ale velmi dobrou podívanou, kde kralují Siegel svým režijním a Eastwood hereckým minimalismem, naprosto brilantní atmosféra školy, která je odříznutá od světa a k tomu zneklidňující hudba Schifrina. I ženský casting vyšel perfektně a zejména Geraldine Page je přímo ďábleská. Potěší i to, že film se nedrží při zemi a nebojí se několika odvážnějších scén (polibek s dvanáctiletou dívkou, sex se čtrnáctiletou). Hodně netradiční role Eastwooda vyústila v opravdu zajímavou a povedenou záležitost. 75% PS: Známé pořekadlo, že není nic horšího než zhrzená žena, tenhle film naprosto vystihuje a předvádí ho v praxi. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Několik let po dokončení filmu o něm Clint Eastwood prohlásil: „Nebyl jsem si tehdy jistý, jestli je na něco takového obecenstvo připraveno nebo jestli takový příběh vůbec chce. Věděl jsem však, že já takový film chci!“ (ClintEastwood)
  • Jedenáctiletá Pamelyn Ferdin nevěděla, že ji v jedné z úvodních scén filmu má Clint Eastwood políbit. Herec ani režisér jí svůj úmysl neoznámili, aby z ní dostali autentickou reakci. (StarsFan)

Reklama

Reklama