Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia prišiel americký herec Clint Eastwood na to, že je na čase, aby sa vymanil zo škatuľky westernových hrdinov, ktorá mu začala pomaly prisychať. Preto zameral svoje pištoľnícke kvality do vtedy súčastnej doby. Štylizoval sa do úlohy nekompromisného policajného inšpektora Harryho Callahana z oddelenia vrážd, ktorý sa spolu so svojim mexickým parťákom Chico Gonzálezom, vydá po stope zákerného teroristu, ostreľovača, ktorý zabíja obyvateľov San Francisca. Z Clinta Eastwooda sa stal "Drsný Harry" (Dirty Harry). Táto rola mu sadla ako ušitá na mieru. Stala sa jednou z nezabudnuteľných, kultových pištoľníckych úloh tohto jedinečného, charizmatického herca. "Drsný Harry" je drsný päťhviezdičkový kriminálny thriller. Americká filmová krimi klasika. ***** ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry ? Skôr Drsný Clint. Táto rola mu teda sadla ako riť na šerbeľ. Clint nemá pribalený len zásobník do magnumu ale aj zásobník hlášok a drsný pohlaď a to je proste niečo čo mu žeriete. Možno sa zdá, že to stojí celé iba na Clintovi no nie je to tak. Aj záporák a príbeh majú čo ponúknuť. 85% - 4* ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dirty Harry je americká klasika Dona Siegela o jednom drsném a (tak nějak) poctivém sanfranciském policajtu Harry Callahanovi. Tenhle film tak předznamenal jednu pěknou sérii, z níž se mi sice hodně líbily jen první dva díly, ale i další tři pokračování stojí za vidění. K tomuto filmu nemám extra výhrady, hudba Lalo Schifrina je skvělá, stejně jako Clint Eastwood v hlavní roli. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Manifest sedmdesátkového stylu, vynikající technicolor barvy, San Francisco, každý zaběr by šel vystřihnout a zarámovat. Okázalý soundtrack Lalo Schifrina (60's psychedelic kytarový rock smíchaný s orchestrem a lá David Axelrod) a k tomu nekompromisně hláškující Clint Eastwood a hodně pomalé až neakční tempo s důrazem na atmosféru. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Film byl uveden do kin v roce 1971 v San Francisku, kde v té době řádil sériový vrah jménem Zodiac (The Zodiac Killer). Dle mnohých informací film čerpal právě z těchto událostí, které byly v té době dost aktuální, což možná pomohlo komerčnímu úspěchu filmu. (Rodriguez)
  • Stadion Kezar, kde hrával Sanfranciský tým "49" se měl v době natáčení likvidovat. Jak režisér Siegel, tak Clint Eastwood usoudili, že tak veliké místo by byla škoda nevyužít a aréna tak posloužila jako první krvavé setkání Harryho se Scorpiem. (ClintEastwood)
  • Scéna se sebevrahem, kterou režíroval Clint Eastwood místo nemocného Siegela, se původně měla odehrávat ve dne. Eastwood to změnil na noc, aby snížil počet zvědavců z řad veřejnosti, kteří by filmaře rušili a zdržovali. Díky tomu byla scéna natočena daleko rychleji, než se plánovalo. (PNSP)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama