Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Drsnej Harry. Polda, kterej nejdřív střílí a až teprv pak se ptá. Autorita je pro něj absolutně neznámý slovo, takže je mu šum a fuk, pokud se komukoliv z nadřízenejch nelíbí jeho pistolnický umění. Ale rozhodně ho dokáže vytočit, když grázly, který se mu připletou do cesty a maj to štěstí, že neputujou rovnou na pitevnu, někdo pustí z basy na svobodu. To se v něm pak krve nedořezá a stane se z něj pověstná osina v p*deli, která už jen čeká na vhodnou chvilku vytáhnout na světlo boží svůj Magnum, aby si s ním trošku pohrál .. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Obří účes, obří bouchačka, obří charizma. A zrodila se legenda. Sedmdesátková kriminálka, která zásadně ovlivnila rodící se akční žánr a dala mu jednu z jeho prvních hvězd. Clint hláškuje, kamera prodává San Francisko (luxusní je až hororový odlétající záběr na nočním stadióně) a vychytralý psychotický záporák je v podání Andrew Robinsona správně znepokojivý a odporný. Robinson a Reni Santoni (Harryho parťák) si v 80. letech symbolicky zahráli i ve velmi podobně laděné Cobře se Slyem. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí na Kameném gezichtu páně Eastwooda a na kovovém výrazu, co patří Magnum 44. To samo o sobě by stačilo na slušný film i kdyby jeho děj byl o výrobě druhé největší zelné placky, co kdy někdo ve Wisconsinu vyrobil. Po pravě, scénář tu není příliš propracovaný a co dělá Drsného Harryho v mých očích zvláštního, je krásně psychopatický padouch, herecky krásně zvládnutý. Bez něj by to byla docela obyčejná kriminálka, kde je detektiv sice charismatickej, ale vpodstatě hrozně nesympatickej. Howgh. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s C. Eastwoodom, ktorú som si po rokoch opäť rád pripomenul. San Francisco je nutné vyčistiť a k tomu je potrebný presne tento typ policajta-drsňáka s veľkou búchačkou. "Viem o čom premýšľaš..Vystrelil som päť či šesť krát. Vieš, v tom zmätku som spanikáril aj ja a úprimne neviem. Mal by si sa skôr spýtať, budem mať šťastie? ". 80% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner .. Harry hates everybody. Nedokonale vyvážená cynická tvář s chybující povahou policejního macha s tělem i duší Eastwooda, kterému role nakonec sedla na mnoho let dopředu. Zápletka zkraje reflektuje dobové problémy San Franciska (Zodiac), jenže rozvinutí detektivního případu je hodně slabé a nuzné, kdy se jede moc přímo, bez nějakých překvapení. Dnes film nemá prakticky čím strhnout. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Andrew Robinson si přes úspěšnost filmu odnesl z natáčení ne moc hezkou vzpomínku. Po premiéře filmu mu totiž někdo vyhrožoval po telefonu zabitím. Pomohla až změna telefonního čísla, po níž výhružky přestaly. (Rodriguez)
  • Ačkoli Harry měl používat zbraň SandW Model 29 .44 Mag, ve skutečnosti se ve filmu objevila Model 57 .41 Magnum. (Kulmon)
  • Filmový štáb najviac zdržiaval senzáciechtivý dav “čumilov“. Jedna zo žien otravovala Clinta Eastwooda s autogramom dovtedy, až kým jej nevypálil zo svojho Magnumu jednu ranu nad hlavu. (marlon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama