Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (52)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jednou z prvních fotografií (str. 55) v knize Jamese Monaca "Jak číst film", je portrét Johna Waynea právě z tohoto filmu a s titulkem: "I na této nehybné fotografii tvář mluví za vše". A film mluví o Johnu Wayneovi střelci i Johnu Wayneovi herci, a je poctou oběma. Pozn. 1: Rakovina plic mu byla diagnostikována již v roce 1964. Pozn. 2: Podobně jak tvrdí cheyene *****, je Siegelovo dílo možno považovat za "loučením nejen se slavným hercem, ale též s westernem jako takovým". ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Dalsi netypicky ale pro Wayna typicky klabosivy western, kde uz je sice v druhe scene jasne jak dopadne, ale je nastesti nacpany tolika dobrymi hlaskami a zivotnimi postrehy, co maji myslenku a vahu. Stret stateho pistolnika - v prvnich nekolika minutach jsem nemohl vubec poznat ;]] - s moderni dobou 20 stoleti na to se jen tak nezapomina. Tady neni pro senilni vzpominky mista. Vyborny konec kariery velke westernove legendy - tedy pomerne netypicky, ale mozna i pravdivy - minimalne ze strany Wayna, ktery o dva roky pozdejs umira na rakovinu. ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

I pistolníci na divokém západě jednou musí skončit. To, že přežili všechny kulky, ještě neznamená, že je nedostihne zákeřná nemoc. Western, který pojednává nejen o konci jedné pistolnické legendy, ale také o konci mýtů a legend z období osídlování amerického západu. V hlavní roli si nedokážu představit nikoho jiného než ikonického Johna Waynea, to byla skvělá volba. Potěší i James Stewart a Lauren Bacall. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když už zakončit kariéru, tak pořádně. Stejně, jako se Clint Eastwood v Gran Torinu rozloučil s herectvím, se John Wayne ve Střelci loučí vlastně (bohužel) se vším: S nejslavnější westernovou érou, se stříbrným plátnem i s holým životem, a to všechno činí s dávkou ironického nadhledu i neškodného sentimentu. Legenda odešla se vztyčenou hlavou. Čtyři hvězdy za film, pátá z úcty.__P.S. Přestřelky v režii Dona Siegela měly vždycky pořádnou šťávu.__P.P.S. Společné scény Johna Waynea a Jamese Stewarta jsou skvělé. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Glendona Swarhouta. Na scénáři se podílel i autorův syn Hood Swarhout. (Terva)
  • Při interview byl Ron Howard dotázán, zda-li mu John Wayne dal během natáčení nějaké rady. Howard na to odpověděl, že si ho během natáčení závěrečné přestřelky vzal Wayne skutečně stranou. Howard prý poté netrpělivě očekával nějakou užitečnou radu a Wayne mu prý pověděl jen: "Rone, jestliže chceš vypadat hrozivě, tak zavři pusu." (Mol)
  • Herci Lauren Bacall, James Stewart, Richard Boone a John Carradine si ve filmu zahráli na žádost Johna Waynea. (Terva)

Reklama

Reklama