Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

genetique 

všechny recenze uživatele

Film, od ktorého som nečakal, že si ho budem pamätať ako skvelý. Knižnú predlohu som ale nečítal. Brad Renfro (herecké prekvapenie) je v tejto snímke taký hnusák, že som normálne fandil Dussanderovi (McKellen, ktorý tu herecky koncertuje). Niektoré scény sú priam mrazivé, napr. pochod Dussandera, Toddove vyhrážky atď. Taktiež hudba, ku skvelému ťažkému psychologickému thrilleru, nad ktorým sa musíte zamyslieť, je výborná. Keby som však skôr, ako tento film videl Wellesov 'The Stranger', asi by nepatril do mojej osobnej topky. 100%. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Nevim, jak se na to bude divat clovek, ktery necetl knihu. Nejspis jako na dobry thriller, kteremu nechybi zajimava zapletka, vyborne herecke vykony a depresivni hudba. Ten, kdo knihu cetl, pochopi spoustu naznacenych veci, ovsem bude zklaman, ze spousta scen chybi a nektere nejsou tak tisnive napinave jako v knize. Kdyz ale odhlednu od knihy, tak je pribeh mladeho kluka, ktery ma posunute lidske hodnoty, velmi napinavy. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak to byl zase jednou film. Herecké výkony naprosto brilantní, (McKellen v nacistické uniformě, to je scéna, kterou si budu ještě dlouho pamatovat), do Renfra, které jsem do teď neznal, bych nečekal, že to zahraje tak skvěle. Abych to vysvětlil, když jsem ho viděl poprvé na plátně, tak jsem si pomyslel "o můj bože, další klučina, který se bude snažit hrát", ale to jsem se mýlil. Singer mi tímto potvrdil, proč bych se měl těšit na jeho nový film, Valkýru. Takže doufám, že zážitek bude minimálně stejný, jako u žáka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ne úplně známý snímek, který se co pomaleji rozjíždí, o to silněji doznívá. Po Obvyklých podezřelých byl Bryan Singer oprávněná hvězda a s Nadaným žákem i podruhé přišel s dosti silnou koncovkou. Ian McKellen se ukázkově transformoval v nacistickou svini a kdo jako první vidí X-Meny, ten jen těžko uvěří, že tohle je Magneto. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli tam hory tiel.“ – „A čo deti?“ – „Tie boli úplne naspodu.“ Strhujúca adaptácia výbornej novely Stephena Kinga (vyšla v českom preklade vo výnimočnej zbierke štyroch noviel „Štyri ročné doby“). Obyčajný (vlastne nadaný) študent v nej vydiera sympatického suseda (Ian McKellen, paradoxne o 2 roky neskôr nehral bývalého nacistu, ale bývalú preživšiu obeť holokaustu v X-Men). V skutočnosti bývalého nacistického zločinca. Ak mu starý muž neprezradí desivé veci, ktoré stváral v koncentračných táboroch, mladík ho udá. To je však iba začiatok fascinujúceho zákerného vzťahu, ktorý sa môže skončiť skutočne všelijako. Veselo ale nie. Bryan Singer prihodil podmanivú audiovizuálnu podobu (hudba Johna Ottmana buráca viac, ako v epickom veľkofilme), kvalitných hercov aj do zdanlivo nedôležitých roličiek (lovec nacistických svíň Jan Tříska, David Schwimmer ako školský psychológ, Singerov dvorný Bruce Davison v entej variácii na „otca“) a literárnu predlohu prekopal v prospech veci (s bezdomovcami, mačkou i záverom to bolo v novele inak, ale neviem povedať, či sa mi viac páčila tá alebo film). Z tohto by Hitchcockovi znova narástli vlasy. Pre zaujímavosť dodám, že svojím spôsobom to je druhá adaptácia novely, prvá však nebola dotiahnutá do úspešného konca. Práva kedysi dávno kúpil producent Richard Kobritz (Lebkáči, Christine) a do úlohy Dussandera chcel Jamesa Masona, ten ale zomrel. Rovnaký osud žiaľ čakal i jeho druhý tip, Richarda Burtona. Napokon ale prvá klapka prekvapivo napokon predsa len skutočne padla. Režíroval neveľmi známy anglický Alan Bridges, Dussandera hral naopak veľmi známy Nicol Williamson (Merlin z Excalibura) a Todda neznámy Ricky Schroder. Po 10. týždňoch bolo natáčanie stopnuté, došli peniaze. Kobritz sa projekt po cca roku síce pokúšal oživiť, ale dostal sa do pasce, Schroder totiž medzitým príliš zostarol, nemalo zmysel pokračovať, musel by sa natočený materiál vyhodiť a začať odznova. Nešťastná situácia. Údajne vzniklo cca 40 minút, ale nepoznám nikoho, kto by ich videl, možno tak maximálne Kobritz predpokladám. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Mezi časovým situováním filmu a novely je rozdíl deseti let. Zatím co se děj v povídce odehrává v roce 1974, děj filmu je přesunut do roku 1984. (Terva)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v americkom štáte Kalifornia a trvalo od 18. februára 1997 do 3. mája 1997. (MikaelSVK)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama