Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý doktor Hájek dlouho marně hledal zaměstnání. Štěstí se na něj ale přece jen trochu usmálo - vyhrál soutěž o nejlepší reklamní slogan, kterou vypsal továrník Bárta. Cenou je pobyt v luxusním horském hotelu. V téže době odjíždí do stejného zimního střediska i Bárta, z rozmaru se ovšem rozhodne použít falešné jméno a vydávat se za chudáka. Není tedy divu, že se personál hotelu při ubytovávání těch dvou hostů splete. Nemajetnému mladíkovi se dostává všemožných poct a úsluh, továrník se choulí v kamrlíku bez topení. Navíc se ještě na scéně objeví Bártova roztomilá dcera, a tak na sebe všemožné komplikace nedají dlouho čekat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ne Nový, ale Haas byl roztomilý člověk. Ferbasová a Baldová byly ve svých rolích také skvělé. Čtyřlístek výborných komiků uzavírá Pištěk. Příběh je prostinký, ale právě zmiňované herecké obsazení jej posunuje o několik tříd výše. Jen škoda, že místo Borského nebyl obsazen také někdo z herecké extraligy, bohužel Hrušínský byl ještě kluk, Štěpánek a Korbelář starší než Haas (i když Borský byl mladší jen o chloupek), ale Pivec mohl být dokonalým Hájkem. Ale to už bych chtěla příliš. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická záměnová veselohra o tom, jak mladík ke štěstí přišel, zámožný zbohatlík si hraje na chudáka a jeho sluha ze sebe dělá boháče. Nejvtipnější situace se odehrávají v luxusním horském hotelu, kde se všichni tři muži setkávají. Hugo Haas včetně dalších herců hrají takový svůj standard, herectví Vladimíra Borského mě bohužel nikdy nebralo. Naivní příběh, kterých se v třicátých létech točilo nadmíru hojně. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Další naivní komedie o chudákovi a hodném pracháčovi, ale báječná komedie. Vždy se na ni rád podávám a skvěle se pobavím. Jinak už trochu okoukaný nápad milionáře vydávat se za chudáka, byl tentokráte zpracován s neuvěřitelným vtipem, korunovaným skvělými hereckými výkony, kterým bezesporu vévodil Hugo Haas. A právě kvůli němu, přes veškeré výhrady k této naivní komedii, nemohu dát méně než 5*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výjimečná česká adaptace Ericha Kästnera přišla právě včas, aby nabídla ideální námět pro klasickou veselohru Slavínského střihu. Kästnerův román Drei Männer im Schnee z roku 1934 (česky 1935) si lze snadno už na papíře představit jako ideální látku pro film v hlavní roli s Hugo Haasem. Má tolik společného s hlavními motivy sociálně kritických komedií, které patřily mezi nejčastější témata českého filmu 30. let. Roztomilé problémy továrníka Bárty, který se vydává za nemajetného výherce soutěže o luxusní pobyt v horském hotelu jsou ideální platformou pro sérii laskavého humoru a vtipných dialogů. V ženské verzi stejný motiv známe v letní verzi pod názvem Dva týdny štěstí. Ke kopii, kterou prodává Filmexport snad tolik, že nestabilní obraz a neostrý obraz je chyba přepisu, což je bohužel fexovský standard. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Slavínský, dávný syn hor, často situoval své filmy právě sem, do lůna krkonošských masivů, v jejichž stínu nalézal cosi přitažlivého a zároveň divácky atraktivního. Stejnojmenný román slavného Ericha Kästnera byl v tomto ohledu vlastně jen vhodnou záminkou, jak znovu připomenout to, co bylo Slavínskému nejdražší – půvab zasněžených horských plání, na nichž se odedávna cítil jako doma. Veselý příběh plný nedorozumění a záměn potom před kamerou suverénně ovládají dva výteční komici, Hugo Haas a Jindřich Plachta. Fenomenální Haas si s chutí střihl dalšího ze svých ošumělých strejců, kteří pod rouškou přátelství a nefalšované upřímnosti podnikají jakýsi exkurz do lidských srdcí, maje přitom na paměti, že šaty dělaj člověka. Oslnivý glanc a eleganci prvorepublikových časů výborně evokuje jak všudypřítomný orchestr R. A. Dvorského, tak několik půvabných dívčích tváří. Tak tedy: horám a lyžím zdar! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Po scéně, kdy se sluha, doktor Hájek (Vladimír Borský) a pan Bárta (Hugo Haas) válí a hází po sobě sněhem, mají úplně čisté obleky, jakoby se nic nestalo. (Dharmma)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v lokalitách: Krkonoše-Líščia hora, Černý Důl-Lyžařská bouda a v obci Františkov v západných Čechách. (dyfur)

Reklama

Reklama