Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Tominni 

všechny recenze uživatele

Sice opět velmi dobrá, ale přeci jenom, v porovnání s vysokou laťkou ostatních her, trochu slabší. Výborný je souboj s meči, líbilo se mi i loutkové divadlo, ale samotná hra je pře jenom o chloupek delší, než by ji slušelo. Ale i tak pobaví i po několikerém zhlédnutí a to je vlastně důkaz samotné geniality tvůrců Járy Cimrmana. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Další s řady výborných a geniálních her Divadla Járy Cimrmana. Zde asi převládají semináře nad samotnou hrou, ale ani ta není nijak špatná. A už konečně vím, proč blaniční rytíři nikdy nepřijeli českému národu na pomoc. Mají totiž přijet pouze tehdy, až bude českému národu nejhůře. Jelikož však nikdy není tak zle, že už by nemohlo být hůře, tak se to nikdy stát nemůže :D :D. Jo, jeden by se z toho opravdu "zvencnul" :) 9/10 ()

Reklama

IvoP 

všechny recenze uživatele

Sice to má vročení 1998, ale určitě to muselo být natočeno dřív. Vždyť na CD-ROMu Truhla Járy Cimrmana jsou obsaženy videoukázky právě z Blaníku s tímto obsazením. A já pak toto představení viděl koncem roku 2000 v Českých Budějovicích, obsazení skoro stejné, ovšem Veverka: Svěrák a Chvojka: Čepelka. Ve loutkohře Nevěřící Vlasák vodí loutky představitelé Hynka a Šlupky, ale mluví to představitel učitele Chvojky (Vlasák) a představitel Veverky mluví Stráž (zajímavé: stráží má být přestrojený učitel Chvojka!). Nevěřící Vlasák se též nevešel na audiozáznam (18.4.1993), tak je místo toho na albu "Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo" záznam z brněnského Divadla Bolka Polívky z 20.5.1996 (též Svěrák+Čepelka) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedna z trochu slabších her DJC, která obsahuje humor hlavně v semináři (až na úvodní přednášku Pavla Vondrušky). Samotná hra už tolik vtipná není (většinou spíše narážky na historické události či pasivitu vedení blanického vojska), ale stejně se dá pořád označit za zábavnou. "Položil si také otázku, proč se naši předkové zbavovali nepohodlných činitelů raději oknem než dveřmi. Podle něho tu zřejmě zapůsobila letitá zkušenost pregnantně vyjádřená příslovím:Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem. Obrácenným postupem tedy defenestrací se nebezpečí návratu do funkce minimalizuje." /// "Kdo věří, že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít...jeho bludné představy." - "Ňák se ti to nerýmuje." ()

woody 

všechny recenze uživatele

K Cimrmanovi se naprosto nehodící námět.Možná je to jen můj osobní názor ale kdyby nebylo semináře, tak bych Blaník s českým géniem vůbec nespojoval.Ne abyste si však mysleli, že tím bych tomuto představení ubíral na kvalitě!Právě naopak!Výborný Jarolsav Weigel jakožto politická mrtvola se mi z postav líbil nejvíc. Naprostým skvostem, srovnatelným i s hrou Vlasta(!), je souboj na meče!To musím říct, že jsem i smíchy uchcával! "Tak pojď na albánské rukavice!" "Tirana!" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Červen 1989 - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák čtou členům souboru text nové hry Blaník, kolegové nevěří, že to schvalovací komise „pustí“, tuto otázku nakonec nemusí díky sametové revoluci řešit. (POMO)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama