Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jestli je mi nějaký humor fakt blízký, tak ten pánů Svěráka a Smoljaka. A jestli se na některé filmy můžu v průběhu let dívat znova a znova, tak jsou to z českých hlavně ty jejich. Kulový blesk je podle mne z těch nejlepších - situace i lidi jsou prostě ze života a ten film vlastně končí docela hořce. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Lidský druh humoru a různorodé postavičky, které tvoří vtipné kontrasty, ale přesto působí naprosto realisticky (s podobnými charaktery se určitě setkáme i ve skutečném životě). Kde jsou ty časy, kdy se točily takové české komedie? Je zajímavé, že u tohoto filmu jsem si poprvé uvědomila, že mi to vlastně svou poetikou a lidským prvkem připomíná některé japonské filmy... Bohužel u nás už se podobné nápadité a "lidské" filmy netočí, což je obrovská škoda. Chtělo by to další takovou výjimečnou scénáristickou dvojici jakými byli Smoljak+Svěrák. ~(4,2)~ ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Geniální šílenou dvanáctisměnu bytů jsem viděl teprve teď. A je to napěchované jedním gagem za druhým včetně legendárního Máte sklep a Máňa říkala, že to neni směroplatný. Jedno z těch stěžejních děl autorské dvojice S&S, které táhne celá plejáda tehdejších herců v čele s Hrušínským i nejznámější neherečky Milady Ježkové. Přesto všechno považuji Vrchní Prchni za to lepší, kde hlavní roli hraje Abrhám. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Máte sklep? A mohla bych ho vidět?" Kulový blesk osloví zejména svým originálním námětem a skvělou sestavou herců. Film nepolechtá vyloženě bránici, spíše je bizarní až absurdní. Stěhování je běžná věc, ale v tomto filmu jde takřka o "akci století", která vypadá na papíře bezchybně - jak už tomu ale bývá, realizace je druhá věc. Paní Ježková, její dotazy a "Máňa říkala" neměly chybu, Hrušínský je sázka na jistotu a Smoljakovy vynálezy byly vcelku zábavné. Slabší čtyři hvězdičky! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Radek99 mnohomluvně, PollyJean naopak příliš stručně, ale to není směroplatné, oba mají pravdu. Zřejmě i raroh má pravdu. Za sebe bych poznamenal, že když má Hrušínský co hrát, celý film jde o několik pater nahoru. Třeba v Rozpuštěném a vypuštěném zabírá značný prostor nepříliš zajímavou postavou a na filmu je to znát. Kdežto jeho Dr. Radosta je geniální figura. A Ježkovou-Jechovou ve dveřích viděti, záchvaty pokaždé míti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Mistr Bílek (Karel Kalaš), který zdánlivě zemře a je považován za mrtvého, není až taková fikce. Angelo Hays si 1. září 1937 při nehodě roztříštil lebku a byl „prohlášen za mrtvého“ a jen šťastnou shodou nebyl pohřben zaživa. Případů pohřbení za živa je doloženo mnoho. Lidé se tak báli možnosti, že budou pohřbeni za živa, že lékařská věda musela stanovit diagnózu tzv. „tafefobii“. Jednalo se o dobu, kdy se nepohřbívalo žehem. Dokonce se prodávaly rakve s možností signalizace, aby „nebožtík“ o sobě mohl dát vědět. (sator)
  • Na konci filmu veze Ing. Severín (Ladislav Smoljak) doktora Radostu (Rudolf Hrušínský) k Fliegrovi (Bedřich Prokoš) a Opatrné (Zita Kabátová), aby nenašli mrtvolu mistra Bílka. Zhruba v čase 1:19:22 je krátký detailní záběr do interiéru vozu, který je ale zrcadlově otočen. Doktor Radosta sedí opticky na straně řidiče, zatímco řidič Ing. Severín po jeho pravé straně. (budivoj)
  • Když ve svém domě plaší Ing. Severín (Ladislav Smoljak) veverky, vidíme v dalším záběru na ulici, po srážce s cyklistou, dámu v černém s kropicí konvicí a kyticí. V závěru filmu, když se probouzí domněle mrtvý pan Bílek (Karel Kalaš) v posteli, prochází kolem stejná dáma v černém s kyticí a konvicí. (sator)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama