Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Čo má tento film spoločné s nejakou pravdivosťou? A načo všetky tie povzdychy, že ako mohol v takej dobe vzniknúť takýto film? Veď sa to nijako nelíši od dobovej väčšinovej predstavy o chuligánoch. Je to len taká moralita v slučke opakujúca to isté. A keď tvorcovia pocítili, že treba nejako aj naznačiť pôvod výtržníctva, tak tam prilepili obraz s mudrujúcim Leošom Suchařípom o odcudzení v modernej spoločnosti. Všetky postavy sú ploché figúrky, všetci iba ziapú, dôvod zlej výchovy detí je vždy prvoplánovo vyriešený nekompletnou rodinou. Exploatácie veľmi málo. Pokus rozprávať v rôznych časových rovinách sa zmenil na neprehľadný guláš. Kvazidokumentárne pasáže sú najtrápnejšie, hlavne keď v nich účinkuje teatrálna Zimková. Réžia nula bodov. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Částečně dokumentaristický styl příběhu mě dost vyhovoval. Je až neuvěřitelné, jak je tento snímek nadčasový. Samozřejmě mnohé se změnilo, například máme demokracii a někteří jedinci včetně fotbalových hooligans si jí pletou zcela zjevně s anarchií. Za nedávné výtržnosti při derby Sparta - Slavie může údajně policie ČR, tvrdí hooligans. Já se ptám a kdo může za zraněnou pani, cestující z Olomouce do Ostravy, nemající ani páru o fotbale? Kdo může za zranění s doživotními následky pána čekajícího na nádraží cca před 7 lety ? Kdo může za to, že se táta bojí vzít dítě do hlediště na fotbal ? Kdo může za strach každého člověka, který nechodí na fotbal z bandou thaiboxerů ? Policie ?? Poprvé v životě souhlasím zcela s panem Langrem, proč by měli lidé, kterým je fotbal fuk platit ze svých daní obrovské policejní manévry téměř každý víkend ? Jdou snad státu příjmy ze vstupného ? Jdou snad státu příjmy od klubových sponzorů ? Pokud klub argumentuje, že nemá finance na zajištění bezpečnosti, tak ať stadion uzavře pro všechny. Že by hráči neměli při hře atmosféru ? Ti samí hráči co jdou po každém zápase zatleskat lidem co hajlují či bučí na hráče tmavé pleti ? Zaslouží si vůbec takovýhle hráči přízeň slušného fanouška ? V roce 1987 byla otázka "Proč ?" nejlepší možný název pro film o fotbalových výtržnících, kteří tehdá nebyli ani zdaleka tak nebezpeční jako v dnešní době. Natáčet dneska podobný film, jmenoval by se "Jak dlouho ?" Jak dlouho bude trvat než v hledišti někdo bude zabit, aby pánové fotbalisti pochopili komu chodí po zápase tleskat, aby fotbalový funkcionáři přestali strkat hlavu do písku před problémem a hlavně, aby politici pohli prdelí a zákon nabyli proti hooligans ostrejma nábojema a ne kapslikama. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Do "kotla" domácich za jednu z bránok bolo vybraných z konkurzu cez tristo vlajkonosičov. Nie všetci boli originálni, ale väčšina sa rada uliala zo školy alebo zo zamestnania a ešte si privyrobili. Za každý deň dostávali sto korún komparzného. Ale pri filmovaní sa správali rovnako agresívne a brutálne, ako im velí ich prirodzenosť. Pred štadiónom rozbíjali zaparkované autá, a keď dvadsať z nich posadili do autobusu, aby predstavovali fanúšikov Olomouca, tí ostatní bez najmenších ohľadov zaútočili so všetkou brutalitou aj na nich. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Noční scéna ze Slovenska, kdy Pavel (Daniel Landa) hodí na výpravčího zářivku, byla ve skutečnosti natočena na nádraží v pražském Braníku. V pozadí lze vidět osvětlený Branický most, známější pod přezdívkou Most inteligence. (Šéfik)
  • Pri filmovej rekonštrukcii policajného zásahu v Banskej Bystrici vyťahovali policajti fanúšikov z vlaku a hádzali ich do "Antonov" tak reálne, že chlapci prosili, aby nemuseli scénu opakovať. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama