Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (614)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na to, jak nemám rád české filmy, v nichž se hlavních rolí chopili dospívající teenageři, tak tohle bylo hodně povedené. Duchoslav, Kopta i Suchánek působí velmi přirozeně a zábavně, když hrají karty o svou vysněnou holku, a stejně tak i Radoslav Brzobohatý, jenž jim coby učitel a dívčin otec nedává nic zadarmo. A konečně to hašteření s alkoholem je opravdu jako ze skutečného života, jeden můj spolužák by mohl vyprávět:-) ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Nemůžu než nevzpomenout na svůj lyžák na základce a potom na gymplu. Jak vidno, je to pořád dost podobný. Pití, opačné pohlaví a zase to pití. Vtipní jízda, žádnej prudkej sjezd, ale spíš výlet na běžkách a navíc s pěknou hudbou Zdeňka Johna + sympatickej blonďák Radek. DVD: Velmi originální menu rozdělující obrazovku na sněženky a machry, filmografie R. Johna, K. Smyczka a několika herců, krátká fotogalerie a 2 rozhovory s tvůrci (spíše vzpomínání na natáčení). Na tak (relativně) starý film vcelku svižné dvd bonusy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie, ze které na Husákovské ročníky dýchne mládí, čas škol v přírodě a lyžařských zájezdů... I když hráli coby děti i dříve, vstoupili zde do širšího povědomí Jan Antonín Duchoslav a Michal Suchánek. Dnes je jich bohužel TV plná a jsem jimi zcela přesycen. Ve filmu rozhodně zaujmula Freimanová a Brzobohatý. Příjemná nostalgie, vzpomínka na večírky, tajné kalby, lyžákové kanady, lyže Artis s vázáním Kandahár a vůně vosků Skivo vax :-).. :-) * * * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takový snímeček ze života. Doba 80. let mě minula, ale když tak zavzpomínám na svůj lyžák, tak to nebylo o mnoho jiné. Každopádně si myslím, že film mnohem více osloví přímé účastníky tehdejší doby než nás mladší. Neshledávám tudíž snímek žádným klenotem, ale spíše jen velmi solidně odvedenou filmařinou, která člověka rozhodně nenudí, a dokonce se několikrát zasměje. Nic víc, nic méně. Rozhodně je však snímek lepší než ty nynější sračky podobného ražení. Lepší 3 *. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasiky nikdy není dost. Psát donekonečna o přednostech tehdejší tvorby, o specificích doby dnešní a tehdejší, o kvalitní režii, výborných hereckých výkonech, krásných krajinných záběrech atd, atd., postrádá věcný smysl. Psát donekonečně znamená totiž to nejhorší, co si lze představit: opakovat se. Pohled na tehdejší mladé - dnes už i dost nemladé herce - je dalším z těch skličujících příkladů, které vypovídají tolik a tak jednoznačně o tom, že točit dobré filmy pro mladé předpokládá nejen alespoň základní profesionalitu, ale i cosi navíc ... , cosi, co lze nazvat srdcem, svalem, který je i symbolem. A také citem a láskou k tématu, tedy tím vším, co, prolne-li se v ideálním tvaru, přerůstá do skutečného umění. A tím MACHŘI opravdu jsou. I s těmi tak trochu kopretinovými SNĚŽENKAMI. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (41)

  • Evu Jeníčkovou v roli Mariky při postsynchronech nadabovala Ilona Svobodová. V pokračování po 25 letech už herečka mluví svým hlasem. (funhouse)
  • Film sa natáčal na niekoľkých horských chatách, konkrétne v Moravské boudě v Krkonošiach alebo na chate Smetánka v Peci pod Sněžkou. (Raccoon.city)
  • Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama