Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (614)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta." Jako absolvent tří lyžařských výcviků mohu potvrdit, že takhle to fungovalo v Krkonoších, Jeseníkách i Vysokých Tatrách. Nicméně jsem byl vždycky přesvědčen o tom, že chlast a kouření nejsou známkou dospělosti, takže u mě to vždycky skončilo jen u toho sexu. Proto mám dodnes zdravá játra a před velikostí mého přirození bledne i Viky Cabadaj. Sněženky i Machři jsou zkrátka milou vzpomínkou na študácká léta, ale než bych se s nimi válel smíchy ve sněhu, tak to si raději dám ještě jeden lyžák. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Až po letech mi došlo, že je to vlastně velmi smutný a melancholický film o teenagerech. Radek John s Ivem Pelantem geniálně vystihli mentalitu nejen tehdejší osmdesátkové mládeže, ale puberťáků celkově. A my dnešní třicátníci jsme nebyli o nic lepší, to jenom o sobě tvrdíme. Ten závěr je zkrátka úžasný. A k tomu skvělý hudební motiv Zdeňka Johna. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mám v těch klasických československých filmech, které viděl každý, obrovské mezery. Jednou z těch mezer byli i Sněženky a machři, které jsem viděl tedy až teď. A film mě potěšil více, než bych čekal. Snímek je dokonalý v detailech. Je to až překvapivě podobné realitě, a to i v porevolučních časech. Ovšem s jednou výjimkou. Těžko říct, jak v době za bolševika, ale dnes by se asi hodně těžko sháněla takhle dobrá parta, která drží pohromadě, jsou za jedno proti učitelskému sboru, i když zlobí, tak je férová, má svůj glanc a nevyskytuje se v ní šikana, kterou by dnes jistě charakter typu Karla Máchy trpěl. Od starší generace často slýchávám, že takové party skutečně bývaly, ale těžko říct, zda to nejsou jen růžové brýle minulosti. I v tom je síla snímku, že mě donutila o takových (a i jiných) věcech přemýšlet. Bohužel jak je film dobrý v detailech, jako celek je vlastně o ničem. Je to vlastně jen sled scén, film končí v polovině, je příliš krátký a při závěrečných titulcích se krade na mysl otázka, že to přece ještě nemůže být konec. Může se namítnout, že nic z toho nemusí vadit, ale mně to zkrátka k celkovému dojmu příliš nepomohlo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Smyczkova sonda do problematického období dospívání nabízí pěkné zimní exteriéry, sympatické postavy učitelů na jedné straně a veskrz otravné a ukrákané postavy studentů, které měl člověk chuť nejednou proplesknout. Film se snaží vedle humorné linie zabývat i vážnějšími tématy, nicméně se drží spíše na povrchu a celé to působí plytce a nedořečeně. Avšak "Vydrž, Prťka, vydrž!" nikdy neomrzí! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (41)

  • Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978). (Raccoon.city)
  • Jeden ze žáků se jmenuje John, stejně jako scenárista filmu Radek John. (Monco)
  • Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi". (M.B)

Reklama

Reklama