Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Smyczkova sonda do problematického období dospívání nabízí pěkné zimní exteriéry, sympatické postavy učitelů na jedné straně a veskrz otravné a ukrákané postavy studentů, které měl člověk chuť nejednou proplesknout. Film se snaží vedle humorné linie zabývat i vážnějšími tématy, nicméně se drží spíše na povrchu a celé to působí plytce a nedořečeně. Avšak "Vydrž, Prťka, vydrž!" nikdy neomrzí! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cítim povinnosť dopísať komentár aj k filmu, ktorý ma síce nezaujal, ale je považovaný za "kultový". Asi nie pre svoje kvality, ale preto, že každý stredoškolák absolvoval lyžiarsky zájazd a pri takomto filme je buď nadšený, že "presne takto to tam vyzeralo" alebo sklamaný "škoda, že my sme nič také nezažili". Sněženky a machrov som videl už predtým, ale pri včerajšom sledovaní sa do popredia predrala ich falošnosť, ako pomerne častý jav normalizačného obdobia, keď sa umelecké diela snažili tváriť ako odraz skutočnosti. A tak, ako vypočítaný priemer nemusí byť zhodný so žiadnym z údajov, tak aj tento obraz lyžiarskeho zájazdu nie je podobný ani jednému z reálnych zájazdov. Je figúrkovitý, schematický a spoliehajúci sa na hlášky. A filmy plné hlášok zostarnú najrýchlejšie, pretože sa ich diváci naučia naspamäť a potom si uvedomia, že okrem nich vo filme nič nie je. Som presvedčený o tom, že tento film nemusel byť nakrútený. A jeho pokračovanie po 25 rokoch, bolo iba ďalším dôvodom pre môj verdikt (aby nebolo podľa čoho nakrúcať pokračovanie). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Známá oblíbená a úspěšná komedie z jednoho zimního výletu na hory, kterou snad musel vidět každý, minimálně znát jí je povinností, no a já jí opravdu poprvý viděl až teď (rok 2008). Nevadí stane se, alespoň konečně znám hlášky, které slyším dennodenně a nechápu jejích účel. Sněženky a machři jsou rozhodně fajnovou komedií, kde Suchoš jako mlaďas kouzlí opravdu nádherně, ale fakt je, že všichni jsou takoví jaloví a je to opravdu ta pravá zábava, která pobaví i dnes. Já se teda smál s radostí i když první půlka byla rozhodně lepší než samotná druhá část. --- Pan Prtko? - Ne Prtko. Brťka! - Prťka. Pane Prťka, vydržte u aparátu, moment, přepojím, ano. Vydrž, Prťka, vydrž! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dřepkins! A rovnou na zadek. V osmdesátých létech bylo natočeno hned několik, do dneška občas reprízovaných filmů o "teenagerech", ale tenhle je rozhodně ze všech nej. Apolitický, bez šalamounských popisů toho, jaká ta mládež dělá příšerné chyby a jak jim ti dospělí, kteří koneckonců všemu rozumějí, musejí podat pomocnou ruku. Vydrž, Prťka, vdrž!!! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Skvělé postavy, které se vzájemně výborně doplňovaly: od outsidera Máchy přes frajera Cabadaje, krásku Mariku jejího otce "šéfa" Kardu, profesně vyhořelou Boženku, flegmatického kotelníka až po filozofující dvojici Radka a nadšené učitelky Hanky. "Čeho se na nás dopustili druzí, s tím se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami." - Francois de La Rochefoucald ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Jan Antonín Duchoslav (Viki Cabadaj) chcel stále mimo natáčania spolu so štábom hrať karty a ponocovať, ale oni sa báli, že ich oberie, tak ho posielali spať. (Raccoon.city)
  • Režisér Karel Smyczek strážil bezúhonnosť mladistvých a v štyri hodiny ráno obchádzal izby a kontroloval, či nie sú chlapci u dievčat. (Raccoon.city)
  • Tento veskrze apolitický film se přesto setkal se stranickou kritikou - jistým soudruhům se údajně nelíbilo, že na konci snímku má pravdu jedinec, a ne kolektiv. (Setman)

Reklama

Reklama